Egyre-másra röppennek fel hírek sztárfocisták eladásáról. Olaszországban például ma az a kérdés, szétvásárolják-e a bajnoki címről az utolsó rangadón lecsúszott és súlyos pénzügyi gondokkal küszködő AS Roma klubot.

Mi a legújabb Totti-vicc? - ez a címe annak a videokazettának, amelyen az AS Roma sztárja, egyben a válogatott 10-es számú mezének birtokosa, Francesco Totti vicceket mesél egy bárpult mellett. A kazetta a La Gazzetta dello Sport sportlappal együtt vásárolható meg az újságárusoknál, és a Roma-szurkolók egymást ölik érte, bár aligha nyújt vigaszt számukra a bajnoki cím elvesztéséért. Kedvenc csapatuk végig versenyben volt az idei "scudettóért", az elsőség végül a két hete a milánói San Siro stadionban játszott Milan-Roma rangadón dőlt el, és a házigazdák - Sevcsenko góljával - 1:0-ra nyertek, megszerezve ezzel 17. bajnoki címüket.

A sorsdöntő összecsapásra mintegy 15-20 ezer Roma-szurkoló kísérte el csapatát Milánóba. Az indulatok a második félidő elején egy meg nem adott büntető miatt szabadultak el: Totti szabadrúgása a büntetőterületen belül, egy védőjátékos kezén változtatott irányt, de a játékvezető nem látott szándékos kezezést. A vendégszurkolók tombolni kezdtek, petárdákat hajigáltak a pályára, és többször is eltalálták a Milan kapuvédőjét, a brazil válogatottal Budapesten is járt Didát. A büntetés nem maradt el: a liga fegyelmi határozattal ismét bezáratta a Roma otthonául szolgáló Olimpico stadiont.

A Juventus után a legnagyobb szurkolótáborral rendelkező AS Roma másodszor maradt le hajszállal a győzelemről - egyébként 2002-ben is a bajnokság hajrájában kapott ki a San Siróban az Intertől -, és másodszor sújtja kényszerű pályabezárás az után, hogy idén március 21-én, az olasz labdarúgás történetében páratlan és példátlan botrány nyomán, félbeszakadt a római Olimpicóban a Lazio-Roma rangadó. Akkor szélsőséges szurkolók autókat gyújtottak fel, összecsaptak a rendőrséggel, sérültek tucatjait vitték el a mentők, majd elterjedt egy - utóbb valótlannak bizonyult - híresztelés, hogy a rendőrség egyik rohamkocsija halálra gázolt egy gyermeket. Az álhír mobiltelefonok és sms-ek útján pillanatok alatt bejárta a várost, a 80 ezer nézőt befogadó lelátókon is elszabadult a pokol, három "vezérszurkoló" berohant a pályára, és a csapatkapitány Tottival tárgyalva a játék félbeszakítását követelte, amit a játékvezető teljesített. A sárga-piros együttes ez után Palermóban zárt ajtók mögött játszhatott csak két fordulón keresztül, és az így keletkezett több millió eurós bevételkiesés megadta a kegyelemdöfést a zilált pénzügyei miatt már amúgy is bajban lévő klubnak. A botrányt követő napon a Roma tőzsdén jegyzett részvényei 9,38 százalékkal estek.

Az olasz klubok többsége - a Silvio Berlusconi kormányfő érdekeltségébe tartozó Milan és az Agnelli családhoz tartozó Juventus kivételével - csődközeli helyzetben vergődik. Az AS Roma adóssága 250 millió euróra tehető, a Serie A - az első osztály - 18 klubjának összes hiánya 1,9 milliárd euró. Azt a kísérletet, hogy a kormányzat egy "futballmentő" kormányrendelettel segítsen csökkenteni a klubok eladósodottságán, az Európai Unió megtorpedózta: a rendeletet Brüsszel gazdasági társaságoknak nyújtott tiltott állami támogatásnak minősítette, ezért azt vissza kell vonni.

Az egyetlen menekvés a Roma számára, ha eladja drága pénzen összevásárolt csillagait. A 27 éves Totti - aki sokak szerint ma a legjobb olasz futballista - állítólag a Real Madridhoz készül. Az argentin Walter Samuel az angol Chelsea-hez tart, a brazil válogatott Emerson a Juventushoz, míg a norvég John Carew a spanyol FC Valenciához. Emerson sajtóértekezleten jelentette be, hogy több klub is megkereste, a Juventus mellett az Inter és a Chelsea is. "A szerződésem 2005-ig szól, először a Roma vezetőivel tárgyalok a folytatásról, mert szeretném tudni, mik a klub lehetőségei. Ha garantálják a mostani fizetésemet, szívesen maradok" - közölte kertelés nélkül. A védőjátékos Samuelért a londoni együttes állítólag 25 millió eurót kínált, az ő szerződése 2006-ban járna le. Carew viszont biztosan visszatér a Valenciához, amely csak kölcsönadta őt a Romának, de az nem él opciós jogával, és nem fizeti ki érte a 7 millió eurós vételárat.

Az igazi kérdés persze - és ez korántsem vicc - Totti választása. Ha ő otthagyja a Romát, a csapat sorsa megpecsételődik. A Raiuno televíziónak azt mondta, maradna, de ha beigazolódik a szóbeszéd, hogy a klubvezetés több játékostól megválik, ő is elmegy a madridi elit klubhoz, amelyik ma a világ legdrágább játékosait vonultatja fel. Egy spanyol kereskedelmi rádió, a Cadena Cope április végén már tudni vélte, hogy meg is született az egyezség: négy évre szóló szerződés, évi 5 millió euró gázsiért. Totti ebben a szezonban 11 millió eurót kapott a Románál; ennek kevesebb mint a feléért menne tehát a Realhoz, igaz, négy évre garantált szerződéssel. Ám a római klub cáfolta, hogy lemondott volna törzsközönsége kedvencéről, amit Fabio Capello edző is megerősített: "Francesco olyan fontos a római szurkolóknak és a csapatnak, hogy szó sincs az átadásáról."

Totti azonban felfedte, hogy csak bizonyos feltételekkel hajlandó maradni. "A legszívesebben itt maradnék, de csak olyan csapatban, amelyik képes megnyerni a bajnokságot. Legalább négy nagy játékos kellene" - jelentette ki a múlt héten a La Gazzetta dello Sportnak adott interjúban, és meg is nevezte, kikre tartana igényt. A védelembe a francia Auxerre-ben játszó Philippe Mexes, a középpályára - maga mellé - Edgar Davids a Barcelonától, a balszélre Jankulovski, góllövő éknek pedig Christian Vieri az Intertől. Ha a négyből csak kettő jön össze, nem baj, tette hozzá, de júliusig, az Európa-bajnokság idejéig el kell dőlnie a csapaterősítés sorsának, különben elmegy Madridba. Ám ha történetesen Berlusconitól kapna ajánlatot a bajnok Milanhoz, talán arra is igent mondana - zárta nyilatkozatát Totti.

Az AS Roma aligha lesz képes eleget tenni Totti követeléseinek. Az olasz klubok úgy fizetnek súlyos milliókat sztárjaiknak, hogy bevételeik ezt nem fedezik. A stadionokba évente 8 millióan váltanak jegyet vagy bérletet - ez a legmagasabb nézőszám Európában, az olasz "futballágazat" árbevétele 4,2 milliárd euró -, ám a klubok veszteségesek, és ennek egyetlen oka a csillagászati gázsikban keresendő. A Roma 250 milliós hiányából 112 millió adó- és járuléktartozás, de több más olasz klub is ebben a cipőben jár, összes adótartozásuk eléri az 510 millió eurót. Elfogadható szintre kellene csökkenteni a játékosok fizetéseit. Ezt azonban egyik klub sem meri megtenni, mert attól fél, elveszíti sztárjait.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagy a torlódás a Csongrád megyei határátkelőhelyeken

Nagy a torlódás a Csongrád megyei határátkelőhelyeken

Most van rá idejük: Mikulás-kongresszus zajlik Koppenhágában

Most van rá idejük: Mikulás-kongresszus zajlik Koppenhágában

Nekiment a Magyartanárok Egyesületének elnöke Háy Jánosnak

Nekiment a Magyartanárok Egyesületének elnöke Háy Jánosnak

Élvezni fogja a jövő hetet, ha szereti a kánikulát

Élvezni fogja a jövő hetet, ha szereti a kánikulát

Új Ángyán-jelentés Bácskából: van, aki a semmiből lett földbirtokos

Új Ángyán-jelentés Bácskából: van, aki a semmiből lett földbirtokos

Ezer tűzoltó küzd az erdőtüzek ellen Portugáliában

Ezer tűzoltó küzd az erdőtüzek ellen Portugáliában