"Ingerültséggel és az értelem erejében bízva folytatom azt az érvelést, amelyet két éve azzal zártam: Elég. Vége...

"Ingerültséggel és az értelem erejében bízva folytatom azt az érvelést, amelyet két éve azzal zártam: Elég. Vége... Európa egyre inkább az iszlám tartományává, gyarmatává válik, Olaszország pedig e gyarmat előretolt hadállásává" - riogatja honfitársait Oriana Fallaci a Rizzoli könyvkiadónál nemrégiben megjelent, Az értelem ereje című újabb könyvében. A két évvel ezelőtt született A harag és a büszkeség (HVG, 2001. október 20.) folytatásában a 74 éves Fallaci azt állítja, hogy az iszlám az európai kultúrából kinőtt civilizált világ elpusztítására tör, Európából "Eurábia" lett. "Immár minden városunkban kialakult egy másik, egy muszlim város is, amelyet a Korán igazgat" - utal az arab és más iszlámhívők tömeges bevándorlására.

Az írónő hol azokéhoz hasonlítja a szerepét, akik annak idején hiába igyekeztek felhívni a társadalom figyelmét a nácizmus térnyerésére, hol a középkori inkvizíció máglyára küldött áldozataival azonosítja magát. Az őt elítélők között élen járnak a békepárti liberális és baloldali európai értelmiségiek, ám Fallaci az iszlám térhódítás tétlen szemlélése miatt egyformán hibáztatja a politikai jobboldalt, az iraki háborút elítélő békepárti baloldalt és a katolikus egyházat. Az utóbbit azért, mert - szerinte - nem reagál kellőképpen az iszlámnak a keresztény hitet, Jézus szerepét lebecsülő állításaira, a kereszténységgel szembeni hadviselésre buzdító felszólításaira. Ellenkezőleg, a katolikus és a protestáns egyházak szerint nincs vallások közötti háború, csak a terrorizmus ellen viselt harc. Fallaci szerint ezzel szemben "nincs jó és rossz iszlám", az iszlám egésze áll szemben a józan értelemmel, és míg a zsidók foggal-körömmel küzdenek vallási igazságaikért, a katolikus egyház ezt nem teszi meg, írja, szabad utat engedve közismert antiklerikalizmusának.

"Ébredjetek emberek! Megkezdődött a fordított keresztes hadjárat, amelynek célja a lelkünk meghódítása, civilizációnk és kultúránk megsemmisítése, életmódunk felszámolása... Nem értitek vagy nem akarjátok megérteni, hogy ha nem állunk ellen, nem védjük meg magunkat, nem harcolunk, akkor a dzsihád győzni fog? Nem értitek, hogy az Oszama bin Ladenek felhatalmazva érzik magukat, hogy megöljenek benneteket, mert másként éltek, másként gondolkoztok?" - írta A harag és a büszkeségben. Most úgy érzi, a madridi robbantás vagy az olasz katonákat és civileket Irakban ért gyilkos támadások mindezt igazolták. Ezért is ajánlotta új könyvét a madridi terrortámadás áldozatai emlékének.

Az iszlám - fejtegeti Fallaci - Allahot teszi a törvény helyébe, mindenben meghatározza hívei életét, elnyomja szabadságukat. Az arab nyelv nem is ismeri a szabadság szót. A hurrijja, amit e fogalomra használ, annyit tesz, bérmentesítés, kiváltás - állítja etimológiai elemzésekre támaszkodva. Ám ingerültségét nem is ez, hanem a nyugati világ vaksága váltja ki: a politikailag korrekt európai magatartás, amely nem látja a halálos fenyegetést. Az nemcsak az iszlám fundamentalista terror formájában jelentkezik, hanem a lassú, észrevétlen terjeszkedés, a bevándorlók szüntelen beáramlása képében is. Fallaci szerint ez tudatos stratégia. Állítása alátámasztására idézi például Bumedien algériai elnök 1974-ben az ENSZ-ben elmondott szavait: "Egy nap emberek milliói kelnek majd útra a déli féltekéről északra, és nem barátként mennek. Azért mennek, hogy meghódítsák Északot, békésen, gyermekeik és azok gyermekei révén." A "demográfiai túlsúly" érvényesítése - Fallaci szerint - elhangzott az iszlám országok lahorei első értekezletén is 1975-ben. Az európai tehetetlenség példája az írónő szemében az is, hogy a nyugat-európai országokban terjed az új antiszemitizmus, az iszlámhívő bevándoroltak vagy állampolgárok erőszakos cselekményei a zsidó temetők, zsinagógák ellen, amivel a hatóságok - úgy látja - alig-alig szegülnek szembe.

Az arabok iránti "elnéző" európai magatartás Fallaci elemzése szerint a hetvenes évek sorozatos olajválságaival kezdődött. Az olajfüggőség késztette az európai kormányokat, politikai erőket arra, hogy egyenlő távolságtartásra rendezkedjenek be az arab-izraeli konfliktusban, állandó párbeszédet kezdjenek a földközi-tengeri arab országokkal, s ez elvezetett a mai helyzethez, amikor már az európai kultúra került veszélybe. Az egyetlen reménysugár Fallaci szerint Amerika. Az amerikaiak nem hagyják megfélemlíteni magukat, szembeszállnak a terrorizmussal, és ez lehet a Nyugat egyetlen reménye, ám a civilizációk, kultúrák nem akart, ránk kényszerített harcában Amerika nem maradhat egyedül.

MAGYAR PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Elszólásszabadság

Kis híján elvesztette az állását Michael Wolffsohn, a német hadsereg egyetemének történészprofesszora, mert egy tévéműsorban jogosnak vélte elfogott terroristák kínzását.

A Digi kiveszi az RTL Klubot az online kínálatából

A Digi kiveszi az RTL Klubot az online kínálatából

Nem is gondolná, mekkora veszélynek teszi ki gyerekét, aki hagyja elhízni

Nem is gondolná, mekkora veszélynek teszi ki gyerekét, aki hagyja elhízni

London a Biztonsági Tanácsnak írt levélben cáfolja a brit hajó lefoglalásának iráni indokait

London a Biztonsági Tanácsnak írt levélben cáfolja a brit hajó lefoglalásának iráni indokait

Békülne az EU Donald Trumppal?

Békülne az EU Donald Trumppal?

Dél-Koreában nézi a vizes vébét Gyárfás Tamás

Dél-Koreában nézi a vizes vébét Gyárfás Tamás

A korszak, amikor úgy sem lehetett legyőzni a kétharmadot, ha több voksot szereztek nála

A korszak, amikor úgy sem lehetett legyőzni a kétharmadot, ha több voksot szereztek nála