Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet nemrég közzétett jelentésében az elmegyógyintézetekben uralkodó állapotok javítására szólította fel Romániát. Az egyik ilyen intézmény az erdélyi Kolozsborsán működik, ahol az egykori Bánffy-kastélyban 215 beteget kezelnek.

"Ez a hely tiszta bolondokháza" - fakadt ki 1947 nyarán a kommunista hatalom zaklatásaira Bánffy grófnő, a kastély úrnője, aki akkor még nem is sejthette, mennyire igaza lesz másfél évtizeddel később. Az arisztokrata átok ugyanis fogott: 1963-ban a Bánffyak államosított, kolozsborsai kúriájában hozták létre a Kolozsvár környéki súlyos esetek kezelésére hivatott elmegyógyintézetet. Vagyis egyikét azoknak az intézményeknek, amelyeket most elmarasztalt az Amnesty International (AI), jelentésében egyebek közt arra is rámutatva, hogy nem lehet kivételesnek nevezni a dél-romániai Poiana Mare-i intézet esetét, ahol az év elején 18 páciens meghalt az embertelen körülmények - az alultápláltság, a rossz higiéniás viszonyok, illetve a fűtés és orvosi ellátás hiánya - miatt.

A borsai "diliházról" a környéken mindenféle legendák terjengenek. A kolozsvári pszichiáterek úgy irtóznak ettől a helytől, mint ördög a tömjénfüsttől. Mégis van valaki, akinek valamiért megéri itt dolgozni: Radu Ilea, az intézet igazgatója húsz éve ingázik mindennap Kolozsvárról Borsára. Ő itt az egyetlen szakorvos 215 krónikus elmebeteg ellátására, rajta kívül egy általános orvos és két fiatal gyakornok jár ki a faluba. Az intézet fontos munkalehetőség az 1650 lelket, köztük mintegy kétszáz magyart számláló település számára: több mint száz család megélhetését biztosítja. A 104 alkalmazott közül alig ötvenen dolgoznak ápolóként, a többiek szakácsnők, ácsok, felvigyázók. A meglepően "nagyvonalú" normatíva szerint egy betegre két dolgozónak kellene jutnia - tulajdonképpen most is ez az arány, csak éppen fordítva: két betegre jut egy alkalmazott.

A kastélyt a hatályos román törvény alapján a Bánffy leszármazottak visszaigényelték. A Magyarországon élő Szoboszlai Pálné Bánffy Katalin beadványát másfél éve iktatták a borsai polgármesteri hivatalnál, ám csak szántókat, erdőket, a faluban pedig néhány kisebb ingatlant kaphatott vissza természetben, mert a szociális célokat szolgáló létesítményekért csupán kártérítés jár. A romos kastély felújítását az elmegyógyintézetet működtető egészségügyi igazgatóság éppen a visszaigénylési kérésre hivatkozva nem vállalja, bár a mintegy 20 milliárd lejes befektetésre (1 forint = 160 lej) alighanem amúgy sem futná a román egészségügy szűkös költségvetéséből.

A Bánffy grófok egykori kúriája még így, romjaiban is impozáns. Az udvaron maguk elé bámuló betegek lődörögnek, akik, amikor megpillantanak, a rácsoknak feszülve könyörögnek cigarettáért. Ruházatuk elnyűtt, ábrázatuk, hajuk elhanyagolt, fogaik helyén - még a fiatalabbaknak is - csak csonkok. Elmebetegeknél ez "megszokott", a rendszeres gyógyszeres kezelés egyik mellékhatása. Néhányan csak a kolléga "beáldozott" cigarettásdobozát figyelik mohón, olykor fel-felnyögve, mások egymás szavába vágva mesélik élettörténetüket. Legtöbbjük sorsa nagyon hasonlít egymásra: valamikor saját lakásuk volt, amelyet elfoglaltak, magukénak tekintenek hozzátartozóik, az elmebeteg rokont örökre a tébolydában felejtve.

Kerek félórát várakoztatott az igazgató a kapunál: úgy látszik, ennyi idő kell, hogy rendet teremtsenek a hálókban. Ilea doktoron látszik, hogy nehezen tudott nyugalmat erőltetni magára. Aggodalma végül is érthető, hiszen nemrég jelent meg róla a kolozsvári sajtóban, hogy a Borsára küldött külföldi segélyeknek lába kelt, és kenőpénzért alkalmazza a személyzetet. Rosszul palástolt ingerültséggel a Bánffy-kastély múltjáról mesél, de az évszámok emlegetésétől zavarba jön. Folyik a taktikázás: ő arról beszél, ami neki kényelmesebb, mi pedig örülünk, hogy szóval tarthatjuk, és közben akadálytalanul kattoghat a fényképezőgép. Egyszer aztán gyanút fog, nyugtalanul néz el-elcsellengő fotósunk után, és egy szemvillanással utána is küld egy megtermett ápolót.

A lépcsőházban már csak a pazar öntöttvas karfák emlékeztetnek a Bánffy kori pompára. A falakat évtizedek óta nem festették le, a hatalmas cserépkályhák fagyos telekről regélnek. A férfihálók egyikébe lépve megcsap a szkizofréniás betegekre jellemző "kecskeszag"; a vaságyakban a rozsdafoltos ágynemű alól kitüremkednek a feslett huzatú matracok. Az egyik tízágyas háló alig lehet 30 négyzetméteres. Mennyezetét vastag gerendával kellett alátámasztani, különben alighanem már beszakadt volna, olyan szélesek rajta a repedések. Az ebédidőt tompa harangkongás jelzi. A menü krumpligulyás hús nélkül, egy darab kenyér és egy kovászos uborka. Ennyire futja a napi 50 ezer lejes fejadagból. A gyülekező betegek egyike suttogva panaszkodik, azt mondja, bántják őket, de egy ápoló hamar elvezeti mellőlünk.

Az igazgató mielőbb ki akar jutni az ebédlőből; a konyha felé terelget bennünket. Hogy miért a nagy igyekezet, hamarosan kiderül: a hálók és az ebédlő után valódi felüdülés egy korszerűen felszerelt helyiséget látni. Kolozsvári cégek adományaiból újították fel két évvel ezelőtt. Újabb kellemes meglepetés: a hullaház felőli oldalon sorakozó munkaterápiás szobák. A német pénzből létrehozott kis műhelyekben húsz beteg rajzol, fon, kézimunkázik. A németországi, ravensburgi székhelyű alapítvány romániai fiókja a közeli Bethlen városban lévő elmegyógyintézet mellett működik, és a németek Borsán is nagyobb befektetésre készültek. Ám minthogy nem vásárolhatták meg a visszaigényelt épületet, terveik megrekedtek a rehabilitációs termek - amelyeket Ilea szerint egy éven belül kilencven beteg foglalkoztatására tesznek alkalmassá -, valamint az egy időben összesen négy személynek tisztálkodási lehetőséget nyújtó zuhanyozó megépítésénél. Az egyik melegvíz-csapot az orvos rosszalló tekintete ellenére megnyitjuk: eleinte rozsdás, majd idővel tisztuló víz folyik belőle - reménytelenül hideg víz. "A hét végén volt a fürdés, azóta kihűlt a kazán" - mentegetőzik a terebélyes főnővér, aki az egyik munkaterápiás teremnél szegődött hozzánk.

Újabb csomag cigaretta az ára, hogy a betegek kiengedjenek a kapun. A falu felől szekérzörgés hallatszik, majd szamárordítás. "Gyuszi, a csacsink - magyarázza a főnővér -, szamárszekérrel hordjuk a tűzifát." A távozásunk okán szemlátomást megkönnyebbült asszony felszabadultan magyaráz: "Az állat egy régi páciensünkről kapta a nevét. Gyusziról, aki ha fehér köpenyt látott, őrjöngeni kezdett. Erős volt, mint egy bika; rúgott, harapott. Injekciózták, meg se kottyant neki. De ennek van már vagy húsz éve..."

SALAMON MÁRTON LÁSZLÓ / KOLOZSVÁR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Korlátozott korlátozás

Egy pszichiátriai beteggel szemben csak akkor lehet korlátozó eszközöket alkalmazni, ha viselkedése közvetlen veszélyt...

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

Meglepő fordulat a Czeglédy-ügyben: tettes helyett felbujtó volt?

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről