Az évek óta tartó reformok és imázsjavító intézkedések ellenére sem javul az orosz rendőrség megítélése: a közvélemény-kutatások szerint az emberek többsége nem bízik a korruptnak és erőszakosnak tartott egyenruhásokban.

,,Tavaly 27 ezer gépkocsit adtunk vissza jogos tulajdonosának." "Tavaly 450 ezer bűncselekményt derítettünk fel" - olvasható szinte minden moszkvai metrókocsiban az orosz rendőrség hőstetteit magasztaló plakátokon. A Rendőrségi Hullám nevű rádióadón pedig slágerek és jókedvű beszélgetések közé rejtett riportokban lelkendeznek arról az illetékesek, hogy a belügyi szerveknél egyre jobban mennek a dolgok, a helyzet folyamatosan javul, így nem csoda, hogy az állampolgárok egyre nagyobb elismeréssel adóznak a rendőrök munkájának.

Az átlagpolgárok többsége azonban - legalábbis a közvélemény-kutatások, illetve a Moszkvában terjengő rémtörténetek szerint - másként látja a rendőrség munkáját. Egy, a napokban közzétett tanulmány szerint a 12 legnagyobb orosz város lakosainak 80 százaléka megvesztegethetőnek tartja a rendőröket, kétharmaduk pedig egyáltalán nem vagy csak részben bízik meg a zsarukban. A megkérdezettek 45 százaléka válaszolta azt, hogy az utóbbi egy-két évben legalább egy rendőrt megvesztegetett, negyedük pedig azt mondta, már legalább egyszer bántalmazták őt az egyenruhások. Az is figyelemre méltó adat, hogy a válaszolók 39 százaléka panaszkodott a rendőrök tétlenségére, illetve arra, hogy a hatóságok nem voltak hajlandóak vizsgálatot indítani egy-egy bűnügyben.

A rendvédelmi szervek valós állapotára utalnak azok a szinte hetente megjelenő beszámolók is, amelyek egy éppen őrizetbe vett egyenruhás tagjuk viselt dolgait tárják az olvasók, hallgatók, tévénézők elé. Április utolsó napjaiban például Murmanszk városának egyik kerületi rendőrparancsnokát fogták el, amint éppen 3 ezer dollárt akart fizetni egy társának, hogy az cserébe engedjen el egy kábítószer-csempészettel vádolt azerbajdzsáni férfit. Az Urál hegység közelében lévő Tyumen vasútállomásán nemrégiben egy kábítószert vásárló rendőr őrnagyot lepleztek le, néhány nappal később pedig ugyancsak egy uráli településen egy nagy mennyiségű heroint rejtegető belügyest vettek őrizetbe. Május közepén Moszkvában akadt horogra egy pár héttel korábban a fővárosba vezényelt közlekedési rendőr: az ő bűne az volt, hogy önhatalmúan fizetőssé változtatta az egyik északra vezető főutat, és 400-400 rubelt (1 rubel = 7 forint) próbált meg kicsikarni az arra haladó tehergépkocsik vezetőitől.

A legnagyobb feltűnést azonban az a múlt heti moszkvai akció váltotta ki, melynek során egy több mint százfősre becsült autótolvaj-banda tíz tagját fülelték le. A hatalmas rendőri erőkkel végrehajtott rajtaütés során a polgári személyek mellett őrizetbe vettek több volt rendőrt is, köztük egy őrnagyot, Jurij Morozovot és egy századost, Alekszandr Morozovot.

A már lefogott, illetve még szabadon lévő közlekedési rendőrök tevékeny részt vállaltak egy német gyártmányú gépkocsikra, illetve amerikai dzsipekre specializálódott banda hosszú ideig sikeres tevékenységében. A hálózatba beépített rendőrök előbb lehallgatták társaik rádiótelefon-beszélgetéseit, hogy megtudják, nem jár-e véletlenül egy másik egység a lopásra kiszemelt jármű közelében, majd szirénázva kísérték biztos helyre az elkötött járművet. A gépkocsik ezután - ugyancsak hathatós rendőri közreműködéssel - szabályos papírokat kaptak, így a vevők csak a feltűnően alacsony árból sejthették, hogy a jármű nem tisztességes úton jutott hozzájuk. A rendőri hátszéllel dolgozó tolvajok elsősorban az észak-kaukázusi térségben adták el a lopott járgányokat, ám több kocsit ők maguk vettek meg, hiszen tudták, nyugodtan használhatják az autót, kollégáik szinte sosem állítják meg és ellenőrzik őket.

Az egyik ilyen elkötött dzsipet maga Alekszandr Tomcsuk, a moszkvai közlekedési rendőrség különleges alakulatának parancsnokhelyettese vásárolta meg. "Azt hiszem, Alekszandrnak az alacsony ár miatt tetszett meg a kocsi, hiszen nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy 3-4 ezer dollárért ilyen jó autóhoz jusson az ember. Ez persze nem mentheti fel, hiszen tudnia kellett, hogy az alacsony ár valószínűleg bűncselekményt rejt" - nyilatkozta Szergej Kazancev vezérőrnagy, moszkvai rendőrparancsnok, s utalt arra, Tomcsuk valószínűleg az állásával fizet mohóságáért.

A moszkvai hatóságok a rendőrség önmegtisztulásának jeleként igyekeznek feltüntetni a letartóztatásokat, ám a legutóbbi akció után végzett gyors felmérések tanulsága szerint a polgárok ezt is másképp gondolják: a Moszkovszkij Komszomolec című lapban közzétett felmérés során a megkérdezettek 82 százaléka úgy vélekedett, semmi sem változik a rendőrségen belül. A borúlátás hátterében részben az áll, hogy az utak mentén posztoló közlekedési rendőrökkel találkozó emberekben nap mint nap megerősítést nyer: némi csúszópénz fejében a legdurvább szabálysértést is meg lehet úszni.

A bűnszervezetekkel való részleges összefonódás és a korrupció mellett az is gondot okoz, hogy az orosz rendőrségnek máig nem sikerült megszabadulnia az erőszaktól. Az orosz emberi jogi szervezetek által tavaly közzétett jelentés szerint a moszkvai rendőrök sokszor még ma is veréssel kényszerítik ki a beismerő vallomást a nemegyszer ártatlan elfogottakból, és rendszeresen zaklatják az igazoltatott személyeket is. A legnagyobb veszélyben a kaukázusi köztársaságokból érkezett nem orosz nemzetiségűek, illetve a főváros utcáin élő hontalan gyermekek vannak. "Az emberek félnek kapcsolatba kerülni a rendőrséggel. Ez minősíti leginkább a munkájukat" - nyilatkozta nemrégiben újságíróknak Anatolij Kulikov egykori belügyminiszter, aki a kilencvenes évek közepén maga is megpróbálkozott a rendőrség reformjával.

A társadalmi megítélésükkel tökéletesen tisztában lévő rendőrök többféleképpen magyarázzák a bizonyítványukat. Nem légüres térben élnek - mondják -, egy korrupcióra és erőszakosságra hajló társadalom rendőrsége aligha különbözhet az őt körülvevő közegtől. Mások szerint azért megvesztegethetőek az egyenruhások, mert rendkívül alacsony fizetésüket csak így tudják kiegészíteni. Többen azonban, köztük Kulikov, úgy vélik: a bajok a rendőrség munkájának értékelésénél kezdődnek. Jelenleg ugyanis az a jó rendőr, aki a legnagyobb arányban oldja meg a rá osztott ügyeket, így a zsaruk abban érdekeltek, hogy apró, könnyen felgöngyölíthető bűncselekményekkel foglalkozzanak.

Az eredményesség javításának másik módja a statisztikák kozmetikázása, vagyis annak kimutatása, hogy csökken a bűnözés. Ezért aztán a rendőrök gyakran igyekeznek lebeszélni a sértetteket a feljelentésről: tavaly azért kényszerült lemondani a moszkvai főügyész és helyettese, mert 9 ezer bűncselekmény tűnt el a nyilvántartásból.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen