Tíz kilogramm, egészségre veszélyes fekete kaviárt foglaltak le a napokban a rendőrök Moszkva legismertebb...

Tíz kilogramm, egészségre veszélyes fekete kaviárt foglaltak le a napokban a rendőrök Moszkva legismertebb szupermarketjeiben. Az ételmérgezést vagy legalábbis gyomorrontást okozó halikra után nyomozók egy moszkvai külvárosban megtalálták az elosztóközpontot is, ahol 15 millió rubel (1 rubel = 7 forint) értékben további 3 tonna kaviárt találtak. A helyszíni szemlén kiderült, a tokhal értékes ikráját Moszkvába csempésző bűnözők az árut nem hűtötték, és még a legalapvetőbb higiéniai normákat sem tartották be. Az ismert kaviárforgalmazó cég, az asztraháni Russzkaja Ikra konzervdobozait használó csempészek agyonsózták, majd olajjal jól meg is öntözték a félig romlott, kiszáradt kaviárt.

A mostani rendőrségi fogás nem okozott nagy meglepetést Oroszországban, ahol nyílt titoknak számít, hogy a Kaszpi-tenger térségében az orvhalászok többször annyi tokfélét fognak, mint a legálisan tevékenykedő cégek, és a szakszerűtlenül elkészített, élelmiszernek már aligha nevezhető kaviár az orosz nagyvárosok piacain köt ki. Ami nem romlott meg korábban, az általában tönkremegy a piacon: az árusok döntő többsége hűtetlenül árulja a hőre kényes halikrát.

A jól jövedelmező orvhalászatot - 1 kilogramm fekete kaviár a csempészeknél 100 dollárba, Nyugat-Európában pedig több mint ezerbe kerül - a nemzetközi szervezetek és a moszkvai kormány tagjai is igyekeznek megfékezni. A veszélyeztetett fajok kereskedelmét szabályozó nemzetközi konvenció (CITES) előírásait ellenőrző testület azt fontolgatja, megtiltja az orosz kaviárexportot, amíg Moszkva nem bizonyítja, hogy eredményesen lép fel az orvhalászat ellen.

A hamisítás nem csupán a feketekaviár-piacra jellemző: hivatalos felmérések szerint vannak olyan termékek, amelyeknél az Oroszországban eladott mennyiségnek akár a 90 százaléka is másolat. A legnagyobb arányban a ruházati cikkeket hamisítják, az előkelő moszkvai butikok egy részébe is oroszországi, kínai, indiai vagy vietnami magánvarrodákból kerülnek a márkásként értékesített farmerok és egyéb cikkek. A cipőknél is hasonló a helyzet: az olasz gyártók katalógusaiban szereplő fényképekről koppintják le a később eredetiként árult lábbeliket. A cd-lemezek, dvd-k, az oroszországi piacon eladott adathordozók mintegy 90 százaléka másolt, és az orosz hatóságok alig tesznek valamit a szerzői jogvédelem érdekében. A moszkvai piacokon egy-egy cd 100-150 rubelbe kerül, egy dvd-ért pedig 120-200 rubelt kérnek.

Fertőzött a luxuscikkek piaca is: orosz üzletben nem érdemes drága svájci órát vásárolni, mivel nagy a veszélye annak, hogy jó minőségű hamisítványt sóznak a vásárlókra. Az eredetiként árult órák általában azokból az internetes boltokból származnak, amelyek bevallják: pontos másolataik csak abban különböznek az eredetiektől, hogy valamelyik távol-keleti országban készültek. Súlyos a helyzet szivarfronton is: a kubai füstölnivalóknak állítólag több mint a fele olyan hamisítvány, amelyet a kubai szivargyárak munkásai sodornak munkaidő után, lopott alapanyagból.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Kinek kockázat, kinek haszon

A hamisított termékek forgalmazása egyre nagyobb szerepet játszik a terrorista csoportok tevékenységének finanszírozásában - figyelmeztetett nemrég egy konferencián Ronald Noble, az Interpol főtitkára. Az illegális kereskedelem évente több százmilliárd eurónyi kárt okoz a világgazdaságnak.

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet

Kedves szülők, nem jól csinálják! Sokan félreértik, miről kéne beszélgetni a gyerekkel

Kedves szülők, nem jól csinálják! Sokan félreértik, miről kéne beszélgetni a gyerekkel

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját