Kis híján ötödször is megnősült Ausztria leggazdagabb férfiúja, a Billa-tulajdonosból ingatlancápává lett, 87 esztendős Karl Wlaschek. Választottja azonban a milliárdoknál többre becsülte a szabadságát.

Az utóbbi időben igencsak megnőtt az érdeklődés a Die Presse bécsi napilap házassági hirdetései iránt. Ebben az újságban jelent meg ugyanis a következő szöveg: "Sikeres, jól szituált idősebb úr keresi 50 év fölötti, független, attraktív társasági hölgy ismeretségét az élet naplementéjének közös eltöltéséhez. Ha Ön szereti a zenét, ápolt és művelt, jelentkezzen!" A decemberi apróhirdetés már önmagában is ígéretes volt, de még inkább azzá vált a merész jelentkezők szemében, amikor kiderült, hogy a leggazdagabb osztrák, a 87 esztendős Karl Wlaschek rejtőzik mögötte. Wlaschek 165 centiméter magas, nem is igazán fiatal már, ám ezeket az apró hiányosságokat feledteti hatalmas, az amerikai Forbes magazin legújabb közlése szerint 2,7 milliárd eurónyi vagyona.

Az egész életében nőcsábász hírében állt Wlaschek, aki valaha bárzongoristaként indult Charly Walker néven, négy házasságot tudhat maga mögött. Legutolsó és leginkább szeretett feleségét, Karint alig hat héttel a hirdetés közzététele előtt veszítette el, tragikus körülmények között. Az 59 esztendős attraktív asszonynak ugyanis egy rutinműtét közben megrepedt az ütőere. Wlaschek vigasztalhatatlan volt, mauzóleumot emeltetett kedvesének az 1996-ban megszerzett Kinsky-palota belső udvarában.

Charlyt hosszú pályafutása során szerették és félték is a nők. Üzleti tevékenységét az ambiciózus férfiú egy diszkontillatszerbolt nyitásával indította, ebből nőtt ki a Bipa drogérialánc, a Billa élelmiszer-kereskedelmi hálózat és melléjük a papírárut, könyveket forgalmazó Libro (HVG, 2004. február 28.). Első feleségétől, az 1974-ben elhunyt Hildétől azért vált el még a hatvanas években, mert az asszony kifogásolta a Billa expanziójára vonatkozó terveit. Ebből a házasságából származó leányának, a ma 56 esztendős Maria-Luisénak is hallgass volt a neve: egyszer ellentmondott apjának, aki ezért évekig nem állt vele szóba, sőt az unokája leveleit is felbontatlanul küldte vissza. A válását Charly már a néppárt szóvivőjének feleségével ünnepelte, aki fel is bontotta miatta a házasságát, végül mégsem lett Frau Wlaschek belőle. Ennek ellenére nagyvonalúan búcsúzott tőle: egy jó forgalmú alsó-ausztriai Billa-üzletet íratott a nevére.

A vállalkozó pártsemlegességét bizonyítja, hogy a nyolcvanas években az akkori szocialista kancellár titkárának a feleségét szerette el. De előbb még - 1970-1982 között - második házasságát egy bizonyos Evával élte, akinek azért kellett mennie, mert néhány perccel túllépte a tirannus férje által megszabott kimenő idejét. Igaz, késedelmének egy autóbaleset volt az oka, de Wlaschek nem tűrt kifogást. A bűnös asszonynak, a ma 29 esztendős Karl Philipp Wlaschek anyjának jutott azért fájdalomdíj, a bulvársajtó szerint 25 millió schillinget, egy luxusautót és egy badeni házat kapott. Mindössze négy évig volt Wlaschek neje a feleségsor harmadik helyén szerepelt Christa Mayrhofer, akinek pechjére férje éppen akkor hallgatott bele a telefonbeszélgetésébe, amikor a szeretőjével enyelgett. Christa repült, de a rabiátus férj még utána hajított 20 millió schillinget és két, kitűnő helyen fekvő Billa-boltot. A rengeteg izgalom, amelybe feldúlt, sőt felfegyverzett férjek éppen úgy beletartoztak, mint az üzleti rizikók, nem maradt nyom nélkül, Wlaschek szívinfarktuson és bypass-műtéten van túl.

Ilyen előzmények után a bécsi "társaság" nem kis meghökkenéssel értesült arról, hogy a vigasztalhatatlan férj, aki átmenetileg elbújt a világ elől, a hirdetésre jelentkezők közül az 59 esztendős Hannelore Zibuschkát választotta ki magának. A magas, tűzvörös hajú hietzingi szépasszony azért válaszolt a hirdetésre, mert elege volt a magányból. Nemrég ment nyugdíjba - egy napilap reklámosztályán dolgozott -, és 28 esztendős, tőle külön élő beteg fiát gondozta. Régen elvált, így megszokta az önállóságot. Ezért is figyelték kíváncsian a társasági hölgyek, kibírja-e majd a zsarnoki hajlamú milliárdos parancsuralmát. Zibuschka asszony pár hét ismeretség után mindenesetre beköltözött Wlaschek bankgassei palotájába, s hamar feltalálta magát barátja cannes-i villájában is. Charly Hannelorénak zongorázott a már jó ideje a tulajdonába került Ferstel-palota Café Centraljában, a Riviérán pedig maga főzött, ha baráti társaság gyűlt köréjük. Wlaschek havi 7 ezer eurót utalt ki barátnőjének, "vegyél magadnak valami szépet" kísérőzenével. Szóval úgy nézett ki, hamarosan meglesz az ötödik menyegző.

Wlaschek, amikor 1996-ban eladta kereskedelmi láncait, 1 milliárd eurónak megfelelő értékű pénzt kapott értük. Ezt forgatta ingatlanokba, s csinált belőle - tanácsadói segítségével - nyolc év leforgása alatt háromszoros pénzt. A Kinsky és a Ferstel mellett övé lett a bécsi tőzsde schottenringi palotája, több új toronyház, lakóépületek. Összesen 1,5 milliárd euróra becsülik ingatlankészletét, amelyet két magánalapítványba helyezett el, megóva a vagyont az adótól és a széthordástól. Negyedik felesége, Karin halálát közvetlenül követően kulcsszerepet szánt mostohalánya férjének, Thomas Hönigsbergernek, akivel harmadrészben osztozik az M & A magánbankon (a harmadik tulaj a szerb Mirko Kovats), s akinek igen sok értékes ingatlant köszönhet. Ahogyan azonban enyhült a gyász, úgy lett egyre követelőzőbb Karl Wlaschekban a vér szava, s magánalapítványai kizárólagos kurátorának fiát tette meg, akinek egy 62 bérházból álló, a Bank Austriától megvásárolt ingatlancsomagot ajándékozott, hogy begyakorolhassa magát az ingatlanszakmába.

Manővereivel családi haragot zúdított magára, és Zibuschkával sem alakultak jól a dolgok. A sportos, természetkedvelő, temperamentumos nő rossz néven vette, hogy partnere, miként valamennyi elődjétől, tőle is totális engedelmességet követelt. Ragaszkodott hozzá, hogy Hannelore délután aludjon, pedig ő korábban sohasem pihent le ebéd után, tiltotta barátnőitől, nem engedte golfozni menni, és gúnyolódott hajnali futásain. "Nincs szükségem friss levegőre" felkiáltással visszautasított minden kirándulási kezdeményezést, egyedül a kávéházába akart menni, de pontban este 10-kor ott is takarodót fújt. "A szabadságnál nincs fontosabb" - így a bécsi társaság szemében ostobán viselkedő Zibuschka, és kireppent az aranykalitkából. Sajnálkozott a sajtónak, miután visszanyerte nyilatkozási jogát, hogy nem tudtak kompromisszumra jutni. Mint mondta, megszerette az öreg diktátort, nem a pénzéért akart vele lenni, hanem a magány ellen keresett társat, "Herr Wlaschek azonban egy fikarcnyit sem engedett elveiből".

Az biztos, hogy Zibuschka nem kap Billát, nincs már belőle Wlascheknak. "Elleszek egyedül is" - közölte sértődötten az egykori bárzenész, aki néhány kilót leadott szerelmi bánatában. Ingatlanainak a száma azonban még mindig elég vonzó, okosan teszi hát, aki a házassághirdetéseket böngészi.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk

Ennyit a rabszolgatörvényről: 40 éves kor után csak heti 3 napot kellene dolgoznunk