A világon elsőként Nagy-Britanniában recept nélkül is kapható lesz egy koleszterincsökkentő gyógyszer. A szigetország példáját valószínűleg hamarosan követik az Egyesült Államokban is, megkönnyítve a szívbetegségek kockázatát enyhítő medicinák hozzáférhetőségét.

Júliustól Nagy-Britannia forgalmasabb patikáiban már orvosi recept nélkül is hozzá lehet jutni egyfajta koleszterincsökkentő gyógyszerhez. Az amerikai Merck gyógyszergyár ugyanis kérte - és a világon elsőként meg is kapta - a brit egészségügyi hatóság engedélyét terméke átsorolásához, így a legkisebb hatóanyag-tartalmú, 10 milligrammos tabletta a patikusok ajánlására is kiadható lesz a vásárlóknak. A brit orvosok 1,8 millió páciensüknek írnak fel koleszterincsökkentő - valamilyen sztatin hatóanyagot tartalmazó - orvosságot, becslések szerint évente 7 ezer életet megmentve. A brit állami egészségügynek (NHS) ez évi 700 millió fontjába kerül, ennyivel támogatják a receptre felírt vérzsírcsökkentőket, 6,40 fontra mérsékelve egyhavi adag árát. Csakhogy receptet az NHS direktívája szerint csak a magas kockázatú betegek kaphatnak, olyanok, akiknél a doktor úgy ítéli meg, legalább 30 százalék az esély arra, hogy tíz éven belül infarktusuk vagy agyvérzésük lesz.

Az erek elmeszesedésének, a szívbetegség kialakulásának megelőzése azonban azoknak is ajánlott, akiket nem fenyeget ekkora veszély. Sőt a legújabb tudományos megfigyelések szerint, amelyről az amerikai New England Journal of Medicine orvosi szaklap adott hírt, a sztatinadag felemelése 16 százalékkal mérsékelte a komoly szívpanaszok kialakulását és 28 százalékkal a halálozási arányt. Ha azok is szednének koleszterincsökkentőt, akiknél mérsékeltnek tekinthető, 10-20 százalékos kockázata van a szívbetegség kialakulásának, az USA-ban 11 millióról 18 milliósra nőne a koleszterincsökkentővel élők tábora. A világfogyasztásban még nagyobb lenne a különbség, mivel ma 25 millióan kapják ezt a gyógyszert, de előnyös lenne, ha 200 millióan szedhetnék, a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának esélyét mintegy 30 százalékkal mérsékelve - állapították meg a tudományos dolgozat szerzői. Persze a különféle sztatinok rendesen hoztak a gyártók konyhájára is. A tavalyi világfogyasztás 26 milliárd dollárra rúgott, ebből az amerikai piac részesedése meghaladta az 50 százalékot. A legnagyobb gyártó, a Pfizer 8 milliárd dollárt kasszírozott, a Merck pedig 5,5 milliárddal lett a koleszterincsökkentők terén a világmásodik. Magyarországon gyári áron számolva mintegy 11 milliárd forint értékben fogynak ezek a medicinák.

A brit egészségügyi miniszter, John Reid már tavaly bejelentette, hogy néhány hetes konzultációs periódust követően a patikák szabadon árulhatják a Merck koleszterincsökkentőjét. A cél ugyanis az lenne - magyarázta -, hogy mind kevesebben haljanak meg idő előtt szív- és érrendszeri betegségekben. A 45-54 év közötti férfiak, az 55 évesnél idősebb nők, különösen, akiknek a családjában volt szívbeteg, a dohányzók és a túlsúlyosak jó, ha gondolnak a megelőzésre, élve a választás lehetőségével. A patikusok készek rá - hangsúlyozta a miniszter -, hogy kívánságra koleszterinszintet mérjenek, és a rizikófaktorokat figyelembe véve tanácsot is adjanak az érdeklődőknek.

A szabadon árusítható gyógyszer havi adagja, amihez persze nem jár társadalombiztosítási támogatás, várhatóan 20 font lesz - három pakli cigaretta ára. Míg azonban a Brit Szív Alapítvány orvos igazgatója és a Királyi Gyógyszerészeti Társaság elnöke örömmel üdvözölte, hogy a betegek és veszélyeztetettek eddiginél szélesebb körét lehet majd bevonni a kezelésbe, többen is az aggályaikat hangoztatták. Az orvosok attól tartanak, hogy a szabadon árusítható medicina olyan kevés hatóanyagot tartalmaz, hogy annak nem lesz kimutatható hatása. Másrészt viszont sokan abban a hitben ringatják magukat, hogy a tabletta beszedésével a maguk részéről minden tőlük telhetőt megtettek az egészségükért, holott az életmód-változtatás - a helyes étrend kialakítása, a mozgás, a dohányzásról való leszokás - elengedhetetlenül szükséges a kívánt hatás eléréséhez. Nem is szólva - ha ritkán is, de - a mellékhatásként előforduló izomsorvadásról, amely orvosi kontroll nélkül észrevétlen marad, és súlyos következményekkel járhat.

John Chisholm, a Brit Orvosszövetség háziorvosi tagozatának elnöke szerint az sem helyénvaló, hogy ha egy gyógyszer jótékony hatású, akkor miért csak a betegek egy része kaphat belőle az NHS támogatásával. Így az történik majd - vélte a doktor -, hogy akinek van rá pénze, az törődik az egészségével, aki kevésbé tehetős, az kénytelen megvárni, amíg a biztosító szerint is eléggé beteg lesz. Valójában tehát itt nem orvosi szempontok, hanem az NHS takarékossági törekvése motiválta a szabad forgalmazás engedélyezését - vonta le a következtetést több szakember.

Úgy tudni, hogy az USA-ban is küszöbön áll a koleszterincsökkentők recept nélküli forgalmának az engedélyezése: a gyógyszerügyi hatóság (FDA) előtt ott fekszik a Merck kérelme. Itt egy olyan készítményüket ajánlgatják, amelynek most jár le a szabadalmi védettsége, és a tabletta hatásosságát és biztonságát igazoló papírok mellé csatolták annak a 10 ezer főre kiterjedő vizsgálatnak az anyagát is, amelyben azt tesztelték, hogy "átlag Joe" mennyire érti meg a patikus magyarázatát a gyógyszerszedés szükségességéről. Joe-nak persze nagy tapasztalata van a recept nélküli készítmények kiválasztásában, hiszen az amerikai medicinapiac 60 százalékát ilyen termékek teszik ki (Magyarországon minden harmadik doboz orvosságot adnak ki vény nélkül a patikákban).

A recept nélküli szerek forgalma az elmúlt évtizedekben világszerte jelentősen növekedett: a 1990-es években Nyugat-Európában 45 százalékkal, egyes kelet-európai országokban 200-300 százalékkal is. A legtöbben a megfázást kúráló orvosságokat keresik, amelyekért összesen 8 milliárd dollárt fizetnek ki az orvost elkerülni akaró betegek. A fájdalomcsillapítók a második helyen állnak, ezeket követik a vitaminok, az emésztőrendszeri bajokat és a bőrbetegségeket enyhítő készítmények. Általános tendencia, hogy mind több, korábban vényköteles gyógyszert sorolnak át a szabadon hozzáférhető kategóriába. Németországban például külön szakértői bizottság, Svédországban a gyógyszerügyi hatóság hozza meg ezeket a döntéseket. Hubertus Cranz, az Európai Öngyógyszerezési Ipar Szövetségének vezérigazgatója a HVG kérdésére elmondta, hogy a recept nélkül kapható szerek a választás lehetőségét adják. "Sokan nem szívesen mennek apróbb problémáikkal orvoshoz, hiszen az költséges, időigényes és néha feszélyező. Éppen ezért a gyógyszerészeknek meg kell tanulniuk kommunikálni. Nem elég, ha ők ismerik a készítményeket, a szükséges információkat át kell tudni adni a vásárlóknak is a biztonságos öngyógyszerezéshez" - mondta a szövetség vezetője.

GÁTI JÚLIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Teljesen érthetetlen ez a furgonos, aki nem hajlandó elengedni a mentőt – videó

Teljesen érthetetlen ez a furgonos, aki nem hajlandó elengedni a mentőt – videó

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság