A szabadságukat vízparton töltők haszonnal forgathatják az EurópaiBizottság múlt héten közreadott listáját, amelyből megtudható, mit visz a víz. A legtisztábbak az északi-tengeri strandok, deaz élvezhetőbb hőfokú beachekre sem lehet sok panasz.

A lisszaboni foci Eb vagy az athéni olimpia látogatói, akik a sportbéli örömöket még tengerparti nyaralással is tetézik - s persze valamennyi görögországi, illetve portugáliai turista -, Európa csaknem legtisztább vizű plázsain lubickolhatnak. Ezt nem a görög vagy a portugál kormány kampányfőnökei állítják, hanem az Európai Bizottság (EB) legfrissebb reklámkiadványnak aligha nevezhető, száraz nyelvezetű fürdővízjelentéséből böngészhető ki. Az EB ugyanis minden évben, a nyári turistaszezon kezdetén közzéteszi elemzését, amely aprólékosan bemutatja, miként tesznek eleget az EU tagországai az 1976-ban kelt úgynevezett fürdővíz-direktívának.

E közösségi jogszabály összesen 19 különféle mikrobiológiai, kémiai és egyéb kategóriába tartozó mutatóra - például kólibaktériumra, szalmonellára, ásványolajra, fenolra, ammóniára, rovarölő szerekre, nehézfémekre - nézve határértékeket jelölt meg, amelynél többet nem tartalmazhat egyetlen európai tengerparti vagy tavi, folyami fürdőhely vize sem, legyen az fizetős vagy kijelölt szabad strand, sőt akár csak olyan, sok ember által hagyományosan látogatott partszakasz, ahol nem tiltja tábla a fürdést. Az előírás szerint a tagállamok hatóságainak kéthetente kell a strandvizeikből vett mintát ellenőrizniük és eredményeiket minden év december 31-éig Brüsszelbe elküldeniük. A következő szezon elejére elkészülő EB-összesítés így valójában mindig az előző évi állapotot tükrözi, igaz, drámai változások egyik évről a másikra ritkán történnek. A múlt héten közzétett jelentés értelemszerűen még csak az EU 15 régi tagországára terjedt ki, de Margot Wallström környezetvédelmi biztos felhívta a figyelmet, hogy a jövő éviben már benne lesznek az új tagországok - idei - adatai is.

A tizenötök nem kevesebb mint 13 643 tengerparti fürdőhelyéből csaknem 2 ezer található Görögországban, és ezek 99,9 százaléka meg is felel a közösségi követelményeknek. Sőt - derül ki a jelentésből - a görög strandok 97 százalékának vize a kötelezőnél szigorúbb, úgynevezett kívánt értékeket is teljesíti. Ennél jobb tengeri bizonyítványt - 100 százalékos teljesítést - csak Belgium és Hollandia tudott felmutatni, ám e tengerpartok élvezetére csak a legelszántabbak képesek. A görögök három fő riválisánál rosszabb a helyzet: a spanyol strandoknak csak 97, az olaszoknak és a franciáknak pedig csak 95 százaléka teljesíti az előírt követelményt - és még kevesebb helyütt érik el a nem kötelező, de kívánatos szinteket -, Portugália azonban 98,4 százalékos arányával az élen jár, ráadásul tengeri strandjainak száma szaporodik. Összességében a régi tagállamok tengeri fürdőhelyeinek 96 százaléka - azaz a tavalyinál nagyjából 1 százalékponttal több - felelt meg az előírásoknak, ám ennek érdekében a finneknek például tavaly be kellett zárniuk tengeri strandjaik 12 százalékát.

Ez a tendencia aggasztó, mármint hogy a kormányok és helyhatóságok úgy javítják a mutatókat, hogy egyszerűen kirakják a fürdeni tilos táblát ahelyett, hogy a vízminőséget javítanák - figyelmeztetett a múlt héten Wallström. Különösen a folyókra, tavakra igaz, hogy bár az európai polgárok egyre tisztább vizekben mártózhatnak, ám ezt mind kevesebb helyen tehetik meg. Az idei EB-jelentésben 5728 édesvízi fürdőhely mért adatai szerepelnek az öt évvel korábbi 6180-nal szemben, a hiányzó helyeket a tagországok ugyanis törölték a hivatalos listáról. Előszeretettel folyamodnak ehhez a megoldáshoz a spanyol és az olasz hatóságok: az előbbiek tíz év alatt 65 százalékkal csökkentették az édesvízi strandok számát, Itáliában pedig az előző évi közel harmadával. Fogynak az édesvízi fürdőhelyek Francia- és Németországban is, még a vízminőség tekintetében egyébként élen járó és egyre javuló Ausztriában is levesznek évente egy-két strandot a listáról.

Pedig most még csak egy 28 éves uniós jogszabályt kell teljesíteni. Közben viszont már úton van a korszerűsített változat: Wallström javaslatára az EB 2002-ben módosítást terjesztett az Európai Parlament és a Miniszteri Tanács elé. Az új direktíva előírná például a vízben úszó kátrány- és műanyagmaradványok megengedhető maximumát, de már csak hat - részben a mostanitól eltérő - mutató szerepelne benne, egy-egy szigorúbb és egy-egy enyhébb értéket tartalmazva: az előbbi teljesítésekor a víz kiváló, az utóbbinál csak jó minősítést érne el. A változtatást egyfelől a tudomány előrehaladása indokolja, másrészt az időközben megszületett és folyamatosan végrehajtandó többi (például a csatornázásra vonatkozó) uniós környezetvédelmi törvényhez való igazodás követeli - sürgette a svéd biztos a tervezet elfogadására jogosult intézményeket. A kormányok vonakodása valószínűleg nem véletlen: a módosított uniós törvény ugyanis az eddigiektől eltérően arra kötelezné a hatóságokat, hogy a strandokon jól látható helyen és közérthető formában függesszék ki a vízminőség elmúlt háromévi "osztályzatát" és fő jellemzőit, a "Fürdeni tilos!" táblára pedig az indokot is rá kell majd írni, továbbá azt, hol található a legközelebbi használható fürdőhely.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Durvul a Brexit-vita

Durvul a Brexit-vita

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán