Május 18-án kért engedélyt a Paksi Atomerőmű Rt.

Május 18-án kért engedélyt a Paksi Atomerőmű Rt. (PA) a kettes számú blokk újraindítására, arra a várhatóan 130 napos időtartamra, amíg a visszarakott fűtőelemek elegendő energiát szolgáltatnak. A francia Framatome ANP cég fűtőelem-tisztító tartályának tavaly áprilisban történt - a nukleáris eseményskála harmadik fokozatába sorolt - súlyos üzemzavara óta áll az egyébként sértetlen blokk. Az év elején a PA elszigetelte a kettes blokk reaktortartályától és a fűtőelemek pihentető medencéjétől az úgynevezett manipulációs medencét (ez utóbbiban van a tisztítótartály). Az erőműcég idén tavaszi közgyűlésén jóváhagyott üzleti terv szerint a tavalyi 6,6 milliárd forintos ráfizetést 4,7 milliárd forintra kell mérsékelni, ehhez 130 napig kellene működésben tartani a leállított reaktort.

Normális működés esetén az évi egyszeri nagy karbantartás alatt a reaktor 349 fűtőelemének egyharmadát frissel pótolják, kétharmadát pedig új elrendezésben tovább használják. A friss fűtőelemeket a manipulációs medencén keresztül rakják a reaktorba, a medencét azonban az üzemzavar óta e célra nem lehet igénybe venni. Emiatt a szokásos 115 helyett csupán 7 friss fűtőelemköteg van a blokkban, és egy eddig nem alkalmazott elrendezésben kerültek vissza az egy, két vagy három éve használt kazetták. A reaktort az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyével hermetikusan lezárták, miután a számításokat ellenőrizte a hatóság.

"Elemezzük a dokumentumokat, s ellenőrizzük a terhelési próbákat, a vizsgálati eredményeket, mielőtt hozzájárulnánk a láncreakció beindításához" - mondta a HVG kérdésére Lux Iván, az OAH főigazgató-helyettese. A manipulációs medencére a biztonságos működtetéshez most nincs szükség, egy esetleges üzemzavar esetén pedig akár az összes fűtőelem kirakható a pihentető medencébe. Így, ha a mostani próbák, számítások során mindent rendben talál az OAH, várhatóan kiadja majd az újraindítási engedélyt. Döntését a kérelem beadásától számított 30 napon belül kell meghoznia, de valószínűleg élnek azzal a lehetőséggel, amely szerint indokolt esetben további 30 nappal meghosszabbítható ez a határidő. A pozitív válasz mindenesetre valószínű, mert mostantól az engedélyezés rutineljárás. Ezúttal Aszódi Attila, a siettetett újraindítást korábban számos nyilatkozatában ellenző miniszteri biztos sem emelt kifogást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Körül vannak véve

Pánik tört ki Ausztriában az immár sokadik temelíni erőműincidens miatt. Az osztrák közvélemény a szomszédos reaktorok bezárását követeli, a csehek viszont az energiatermelés megkétszerezésére készülnek, akárcsak Szlovákiában, ahol a mohi erőmű további két blokkját szeretnék üzembe helyezni.

Lyukasztott kijelzős mobilt villantott a Honor – képek

Lyukasztott kijelzős mobilt villantott a Honor – képek

Megjött a Downton Abbey film trailere, és egészen csodálatos

Megjött a Downton Abbey film trailere, és egészen csodálatos

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

A nap hirdetése: Egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

A nap hirdetése: Egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten