Az idei év szomorú rekordja, hogy már eddig 59 médiamunkás lett szakmája áldozata. Biztonsági szakértők szerint a válságövezetekben bizonyos csoportok már a sajtó munkatársait is ellenségnek tekintik.

Frank Gardner túlélte a támadást. A BBC brit televízió 42 éves közel-keleti tudósítóját megmentette a gyors műtét, kollégája, a szabadúszó ír operatőr, a 36 éves Simon Cumbers azonban meghalt a szaúdi fővárosban, Rijádban június első vasárnapján történt lövöldözésben. Az eset körülményei arra utalnak, hogy a riporterek nem véletlen áldozatok: előre kitervelt merényletet követtek el ellenük. A párosra ugyanis akkor nyitottak tüzet egy elszáguldó autóból, amikor - egy jórészt szélsőséges muszlimok lakta negyedben - éppen az al-Káida terrorhálózat egyik tavaly decemberben meggyilkolt tagjának házáról készített felvételeket. Követhették őket, de az is lehet, hogy valaki látta, hol forgatnak, és értesítette a szélsőségesek rohamosztagát - vélekednek biztonsági szakértők, akik egyöntetűen arra hívják fel a figyelmet, hogy a konfliktus sújtotta térségekben a tudósítókban nem feltétlenül objektív hírmondót, hanem egyre többször ellenséget látnak.

"A Nyugatot veszik célba az újságíró-gyilkosságokkal bizonyos csoportok" - idézte a The Guardian londoni napilap a BBC és az ITN tévétársaságokat biztonsági tanácsokkal ellátó brit cég, a Chiron Resources egyik szakértőjét, Chris Smitht, aki szerint a tömegtájékoztatási eszközök munkatársait azért is fenyegeti egyre nagyobb veszély, mert a 24 órás hírverseny miatt mind többet kockáztatnak. Fiatal, tapasztalatlan tudósítók is dolgoznak háborús térségekben anélkül, hogy erre megfelelően felkészítették volna őket - figyelmeztetett. Még keményebben fogalmazott Chris Cramer, a CNN International hírtévé ügyvezető igazgatója. Május végén a Nemzetközi Újságíró-szövetség (IFJ) athéni kongresszusán arról beszélt, hogy az afganisztáni és az iraki hadműveletek után bizonyos országok bizonyos erői már gyakran "legitim célpontoknak" tekintik a tudósítókat. "Tart a médiavadászati idény, néhány ember számára pedig ez egész éves sport" - mondta, sürgetve, hogy a szerkesztőségek, kiadók, tévé- és rádiótársaságok tegyenek meg mindent alkalmazottaik biztonságáért.

A nagy tömegtájékoztatási eszközök egy ideje komolyan figyelnek is erre. A rijádi gyilkosság után a BBC például bejelentette, úgy határozott, hogy szükség esetén fegyveres kísérőt ad riporterei mellé. Ha erre a sokak szerint kockázatos lépésre még nem is szánta rá magát mindenki, a szakmai szolidaritás érzékelhetően erősödik, veszélyhelyzetekben a konkurens társaságok munkatársai is félreteszik a kereskedelmi érdekeket, és segítik egymást. Tavaly májusban például humanitárius és újságíró szakmai szervezetekkel összefogva olyan cégek hozták létre a brüsszeli székhelyű, immár több mint száz különböző médiaszervezetet tömörítő Nemzetközi Hírbiztonsági Intézetet (INSI), mint a CNN, a BBC, az ITN, az APTN vagy az al-Dzsazíra tévétársaságok, a Reuters brit és az AFP francia hírügynökség, a lapkiadók közül pedig már a kezdeteknél ott volt a The Guardian és az amerikai The Boston Globe is.

Az utóbbi tíz évben több száz újságíró vesztette életét munkavégzés közben. Hogy pontosan hány, arról egészen eltérő statisztikák jelentek meg. Az INSI internetes honlapja például több helyen mintegy 1200 halálesetet emleget, a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű szervezet viszont csak 347-ről tud. Ez utóbbi ugyanakkor arra is rámutat, hogy az áldozatok háromnegyedét megölték, ráadásul kilencven százalékukat nem háborús térségben, hanem saját hazájában, békés körülmények között, miközben valamely forró témának igyekezett a végére járni. A helyzetet súlyosbítja, hogy száz gyilkosságból 94-nek nem sikerült megtalálni a tettesét.

Különösen sokat romlottak a statisztikák az utóbbi másfél esztendőben, elsősorban az iraki hadműveletek miatt. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet "fekete évnek" minősítette a tavalyit, mivel 42 munkatársát veszítette el a tömegtájékoztatás. Irakban tizenkilencen haltak meg, ketten pedig eltűntek, de 12 másik országból is jelentettek veszteségeket: a Fülöp-szigeteken például hét, Kolumbiában pedig négy újságírót ért végzetes "munkahelyi baleset". Ehhez hasonlóan elkeserítő adatokat legutóbb 1995-ben regisztráltak, akkor 49 tagját volt kénytelen meggyászolni a zsurnalisztatársadalom - írta az RSF, amely az összesítés elkészítésekor még nem tudhatta, hogy az idei az előzőnél is rosszabb esztendő lesz. Az INSI naprakész kimutatása szerint csak június első hetének végéig 19 országban összesen 59 sajtómunkás fizetett életével a hivatásáért, igaz, ez a statisztika nemcsak az újságírókat, hanem a segítőiket - kísérőket, tolmácsokat, sofőröket - is számításba veszi. A legtöbben, harmincan Irakban lelték halálukat, többségük helybeli volt. A stábok ugyanis egyre gyakrabban küldenek jó hely- és nyelvismerettel rendelkező hazai tudósítókat a veszélyes körzetekbe, mondván: ők könnyebben jutnak információhoz, és esetükben a kockázat is kisebb. Ugyanakkor május elején egy lengyel és egy algériai újságírót is lelőttek ismeretlen fegyveresek Irakban, tavaly, a tavaszi háborús hetekben és az azt követő hónapokban pedig argentin, amerikai, ausztrál, brit, libanoni, francia, iráni, német, palesztin, spanyol és ukrán sajtós áldozatokat is követelt a konfliktus.

Az újságírók biztonságának erősítéséről a hónap elején az Egyesült Államok védelmi minisztériumának képviselőivel is tárgyaltak a legnagyobb médiaszervezetek, köztük a Reuters, a CNN, a CBS, a The New York Times vagy a The Wall Street Journal küldöttei. Majdnem minden negyedik tudósítóhalált ugyanis az amerikai csapatok okoztak. Augusztusban például azért lőttek le egy palesztin operatőrt, mert kameráját aknavetőnek nézték, a legemlékezetesebb eset pedig tavaly áprilisban történt, amikor egy amerikai harckocsi tüzet nyitott egy újságírókkal zsúfolt bagdadi szállodára. Egy, a Reutersnek dolgozó ukrán és a madridi Telecinco tévécsatornának felvételeket készítő spanyol operatőr életét követelte a támadás, amelynek nyomán vizsgálatot indított az RFS, és kiderítette: a parancsnokok mulasztása miatt az akcióban részt vevő katonák nem tudták, hogy a hotel több sajtóstábnak is otthont ad. A Pentagon azt mindenesetre elismerte, hogy katonái felelősek a szállodatámadásért és néhány más esetért is, amelyek a BBC, a Reuters, a Telecinco és két arab tévéadó, az al-Arabíja és az al-Dzsazíra összesen hét munkatársának az életét követelték. Egyes feltételezések szerint azonban a haderőnek köze lehet az amerikai ABC tévé egyik iraki operatőrének idén márciusi halálához, és ahhoz is, hogy egy évvel korábban a háború első újságíró áldozata lett a brit ITV televízió tudósítója, Terry Lloyd, két kollégája pedig nyomtalanul eltűnt.

POÓR CSABA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás