Az internet kapacitásának gyors növekedése a vállalatok és a lakosság számára is új lehetőségeket nyitott, amelyek leginkább kézzelfoghatóan a hang- és képtovábbításban jelentkeztek.

A világ legnagyobb könyvtára a washingtoni kongresszusé: kilencszáz kilométer hosszú polclabirintusa 29 millió könyvet, újságot és egyéb nyomtatványt, 2,7 millió hangfelvételt, 12 millió fényképet, 4,8 millió térképet és 57 millió kéziratot őriz. E gigantikus adathalmaznak ugyan még csak a töredékét digitalizálták, ám ha az egész meglenne, akkor az első karaktertől az utolsó képpontig potom 4,6 másodperc alatt tudná - persze a megfelelő kapacitású hálózaton - eljuttatni a földgolyó egyik végéből a másikba a világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártója, az amerikai Cisco által a minap bemutatott új, nagy teljesítményű adatátviteli berendezés, a router. A CRS-1 néven emlegetett szerkezet, amely gondoskodik arról, hogy a helyi hálózatok közötti kommunikáció során minden adatcsomag a helyes irányba haladjon, modulrendszerűen összeépítve másodpercenként akár 92 terabit információt (ez 92 ezer milliárd egyes, illetve nulla számjegy másodpercenként) képes továbbítani.

A félezer mérnök négyévi munkájával és 500 millió dolláros befektetéssel kifejlesztett router nemzetközi sajtóbemutatóján a pódiumon négy telefontársaság képviselői is ott ültek, hiszen az internetes adatforgalom "elosztóközpontjainak" új nemzedékét képviselő CRS-1 első vevői valószínűleg a távközlési cégek lesznek. Azok ugyanis mind több szolgáltatásukban használják a költséghatékonyabb internetalapú továbbítást, már csak kényszerűségből is, hiszen a még mindig az alaptevékenységüknek számító hangátvitel a legnagyobb változáson megy át azóta, hogy Bell föltalálta a távbeszélőt - vélte Michael Powell, az USA szövetségi távközlési bizottságának elnöke. A beszédforgalom túlnyomó része még ma is a hagyományos rézkábelen keresztül zajlik, ám gombamód szaporodnak azok az alternatív szolgáltatók, amelyek a világhálón a hagyományos távközlési cégeknél jóval olcsóbban kínálják az összeköttetést.

Az internetes hangtovábbítás önmagában nem újdonság, ám egészen a közelmúltig egy személyi számítógép, egy mikrofon és egy hangszóró kellett hozzá, a minősége esetleges volt, a beszélgetés pedig meg-megszakadt. A világháló, illetve a csomóponton álló routerek kapacitása az utóbbi években exponenciálisan emelkedett, a cégeknél és az otthonokban pedig a potenciális kereslet szempontjából a kritikus tömeg fölé nőtt a nagy sávszélességű - DSL telefonvonalon, illetve digitális kábelhálózaton keresztüli - kapcsolattal rendelkezők száma. Az interneten a hang - más digitális információkhoz hasonlóan - apró "csomagokban" utazik, és a kapacitásnövekedés mostanra tette lehetővé, hogy e "küldemények" gyorsasága révén a beszélgetés minősége a hagyományos telefonvonalakon keresztülivel vetekedő tisztaságú legyen. Ez pedig létrehozta az internetes hangtovábbítás (angol rövidítéssel VoIP) gyorsan bővülő piacát.

Már nemcsak az alternatív szolgáltatók, hanem a hagyományos távközlési cégek is alkalmazzák a VoIP-technológiát. Ügyfeleik egyelőre zömmel multinacionális cégek, amelyek ezzel az összeköttetéssel a korábbi költségek töredékéért biztosíthatják a kapcsolatot a világ különböző részein lévő egységeik között. A nagy sávszélességű kapcsolat terjedésével - a világon élenjáró Dél-Koreában a háztartások 70 százalékának, az Egyesült Államokban a negyedének, Magyarországon kevesebb mint 5 százalékának van ilyen - a lakossági piac is megnyílt, ahol a technológia előnyeit ecsetelik, persze annak hangsúlyozása nélkül, hogy az immár a klasszikusra hasonlító VoIP-telefonkészülék áramkimaradás vagy az internetkapcsolat megszakadása esetén nem működik.

A távközlési piacot szabályozó hatóságok egyelőre nem tudnak mit kezdeni a VoIP-technológiával - az Egyesült Államokban az ilyen szolgáltatókat nem tekintik telefontársaságnak, ezért nem szabják ki rájuk az utóbbiakat terhelő különadókat -, miközben a Barron's amerikai gazdasági magazin véleménye szerint 2005 végére az USA minden valamirevaló kábelcége és telefontársasága belép ezzel a szolgáltatással a lakossági piacra. Az In-Stat/MDR arizonai kutatóintézet úgy becsüli, az internetalapú telefonálás amerikai előfizetőinek száma az idei mintegy 380 ezerről 2007-re négymillióra ugrik, a VoIP-eszközök piaca pedig - az IDC piackutató cég prognózisában - 3,3 milliárdról 15,1 milliárd dollárosra bővül. Ez ugyan még mindig elmarad a hagyományos telefonvonalra előfizető 104 millió háztartástól és a 155 millió mobiltelefon-tulajdonostól, ám - vélik a kommentátorok - a technológia megérett arra, hogy az internetalkalmazásoknál megszokott ütemben, azaz futótűzként terjedjen.

Az internet "áteresztőképességének" bővüléséből a hang mellett a képtovábbítás is hasznot húzhat. A webkamerán keresztüli csevegést vagy a vállalati videokonferenciát a közelmúltig szintén a kapcsolat viszonylagos lassúsága és szakadozottsága nehezítette, ám a széles sávú kapcsolat terjedése itt is új igényeket elégíthet ki. A vállalatok például a VoIP-re alkalmassá tett belső, de adott esetben kontinenseket összekötő hálózatukat videoértekezletekre is használhatják. A lakossági piacon viszont egyelőre nem a képtelefonálás ígéri a közeli hasznot, hanem a filmek letöltése egy központi szerverről. Itt azonban az egyidejű filmnézés még kevés helyen gazdaságos, mert a DVD-minőségű átvitelhez legalább másodpercenként 5 megabites letöltési sebesség kellene. Japánban erre alkalmas a befektetés megtérülését segítő sűrűséget biztosító nagyvárosokban teret nyerő száloptikai összeköttetés, Dél-Koreában pedig már általánosan hozzáférhető a másodpercenként 8 megabites kapacitású DSL-kapcsolat, felárért pedig a 20 megabites változat is, míg Európában és Amerikában a plafon általában még egy megabitnél van.

Az USA és Európa piacán így a kisebb adatátviteli sebességhez alkalmazkodó megoldások vannak jelen, mint a digitális videofelvevőiről is ismert amerikai TiVo (HVG, 2004. május 22.) múlt héten bejelentett szolgáltatása, amely az előfizetők számára lehetővé teszi, hogy a készülékük merevlemezére töltsenek le műsorokat, és azokat később megnézzék. Nagy fába vágja a fejszéjét a brit BBC televízió, amely azt tervezi, hogy az athéni olimpiai játékokat nagy sávszélességű internetkapcsolaton keresztül is közvetíti élőben, ha várhatóan nem is klasszikus tévéminőségben. A tervek szerint különböző online csatornákon keresztül folyamatosan, körkapcsolás nélkül, egymással párhuzamosan adnák a sportversenyeket.

Az egy évtizede még elképzelhetetlen adatátviteli sebesség persze fölélesztette az álmodozást is arról, mit hozhat még a jövő. Az internet létrejöttében fontos szerepet játszó Leonard Kleinrock kaliforniai professzor például arra számít, hogy a világháló mindent átfog majd, és nemcsak az összekötött számítógépekben, hanem a "fizikai világban" is létezővé válik. A tudományos-fantasztikus alkotásokból ismert módon mindenütt jelen lesz, szolgál és szolgáltat, érzékelőivel önállóan adatokat gyűjt, továbbít és rendszerez, körülveszi az embert. Kleinrock ezzel kapcsolatban elavultnak érzi a személyes szféra védelmét, hiszen azzal szemben a fogyasztók többsége eddig még mindig a technika nyújtotta kényelmet részesítette előnyben, legyen szó hitelkártyáról, mobiltelefonról vagy éppen GPS-navigációról.

NAGY GÁBOR / SANTA CLARA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen