Több mint egyszerű sporthír, hogy Izraelben egy "nevenincs" együttes, egy galileai arab település, Szahnin csapata nyerte meg a labdarúgókupát. Az elemzők jó része szerint a kis győzelemnek nagy politikai hatása is lehet.

A tel-avivi Ramat Gan stadionban izraeli zászlót lengető arab és zsidó szurkolók együtt ünnepelték a kupagyőztest, egy eddig sehol sem jegyzett kis falusi futballcsapatot, a Bné Szahnint. Az eredmény mindenkit meglepett, így Halmai Gábort, az MTK focistáját is, aki három, az izraeli bajnokságban töltött év után nemrég tért haza. A szahniniak bizonyára jó teljesítményt nyújtottak - mondta a játékos a HVG-nek, de megjegyezte: az izraeli focisták technikai színvonalát azért inkább a lelkesedés, mintsem a profizmus jellemzi. Aser Goldberg izraeli sportriporter azt mondta lapunknak, a Szahnin jól játszott ugyan, de szerencséje is volt, más kommentátorok viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a meglepő győzelem "több volt, mint sportsiker". "Most mi is az izraeliekkel egyenlőnek érezhettük magunkat" - nyilatkozta a HVG-nek Rijad Zuabi, a Háárec című napilap arab sporttudósítója. Szerinte ez "kis győzelem" ugyan, de hatása nagyobb, mint amilyet a politikusok eddigi tevékenységükkel valaha is el tudtak érni, lapja pedig azt írta, hogy "a sport áthidalta az arabok és a zsidók közti ellentéteket, és bizonyította, hogy az arabok lojális állampolgárok".

Mazen Ganaim izraeli arab üzletember, aki 1993 óta a Bné Szahnin klub elnöke, az elképesztő teljesítményt nyújtó, amúgy igen alacsony költségvetésű falusi csapat győzelmének másnapján arról beszélt, hogy a diadal Szahniné, vagyis az izraeli araboké, de egyben Izrael államé is, hiszen az UEFA-kupában az egész nemzetet képviseli majd a csapat. Ganaim egyébként most éppen szponzorokat keres, Jordániában például gazdag bahreini és katari sejkekkel találkozott. "Az araboktól egyelőre csak ígéreteket kaptunk, és az izraeli üzletemberek közt sem találtunk még olyat, aki támogatna bennünket. A mérkőzés után gratulált viszont Ariel Saron kormányfő, és anyagi segítséget ajánlott egy szahnini stadion megépítéséhez" - mondta Rijad Zuabi.

A mindössze 22 ezer lakosú nyugat-galileai Szahninnak ugyanis nagyon kicsi a költségvetése, még tisztességes futballpályája sincs. Ezért a haifai stadiont vagy egy közeli városka, Juvalim pályáját kell magas összegért, meccsenként 30 ezer sékelért (1 sékel = 46 forint) kibérelnie, és még a rendőrségnek is fizetnie kell a rend fenntartásáért. A siker elengedhetetlen záloga volt tehát a lelkesedés, amely a klub zsidó edzőjét, a népszerű Ejal Lahmant is jellemzi: herzliai otthonától legalább napi négy órát utazik, hogy az edzéseket megtartsa. A 22 szahnini játékos között öt zsidó, egy brazil és két afrikai is volt. Jól értesült izraeli sportújságírók lehetségesnek tartják, hogy tőlük most meg kell válni, mert más klubok magasabb fizetéssel próbálják elcsábítani őket.

A Ramat Gan-i kupadöntőn egyébként nem történt kirívó esemény. A Hapoél Haifa ellen játszott, 4:1-es sikerrel zárult meccsen a pályán sportszerű játék, a nézőtéren pedig békés szurkolás folyt. Nem úgy, mint amikor például a Bétár Jeruzsálem nevű csapat szurkolói töltik meg a lelátókat. Ekkor ugyanis nem ritkák a szélsőséges, arabellenes bekiabálások. Az izraeli sportklubok eredetileg többnyire egyes politikai pártok, illetve a még a brit mandátumi időkből eredő párt- és szakszervezeti mozgalmak mentén szerveződtek, így aztán a szurkolók is politikai nézeteik alapján csapódtak hozzájuk. A Bétár elnevezésű egyesületeknek például főleg szélsőjobboldali, tehát arabellenes, a Hapoél nevűeknek inkább baloldali, vagyis az arabokkal szimpatizáló táboruk van, a Maccabi-mozgalomhoz tartozó csapatoknak pedig elsősorban a középen álló, polgári rétegek képviselői drukkolnak.

A kupadöntőn viszont nemcsak az arab, hanem a zsidó közönség is a szahniniaknak szurkolt. Sokan valószínűleg azért, mert úgy gondolták, jobb, ha az arabok a sporttal és nem az intifádával foglalkoznak. Az izraeli arabok többsége azonban alighanem úgy vélekedik, mint Rijad Zuabi, aki szerint "félő, hogy a futballban aratott sikerünk elfeledteti majd súlyos bajainkat, ellentéteinket".

BŐHM ÁGNES

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Csecsen bajnokok

Csecsenföldön már majdnem minden rendben van, a háborús pusztítás után talpra álló köztársaságnak arra is van ereje...

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó

Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó