Csecsenföldön már majdnem minden rendben van, a háborús pusztítás után talpra álló köztársaságnak arra is van ereje...

Csecsenföldön már majdnem minden rendben van, a háborús pusztítás után talpra álló köztársaságnak arra is van ereje, hogy a helyi csapat nyerje meg az orosz labdarúgókupát - ezt a képet igyekeznek sugallni az orosz médiumok, miután a Tyerek Groznij nevű csecsen csapat a május végi kupadöntőben a kilencvenedik percben lőtt góllal legyőzte az első osztályú bajnokságban szereplő, szamarai Krilja Szovjetov legénységét. A mérkőzés egyébként aligha vonul be az orosz futballtörténelem aranykönyvébe: a meglehetősen unalmas meccsen mindvégig a Krilja Szovjetov volt fölényben, a Tyerek csatárai csak elvétve jutottak a szamaraiak kapuja közelébe. A hét évig tartó tetszhalotti állapot után 2001-ben újraszervezett és jelenleg a másodosztályban játszó Tyerek egyértelműen a grozniji Dinamo-stadionban május 9-én meggyilkolt Ahmed Kadirov Moszkva-párti csecsen elnök csapatának tekinthető, ám mindezek ellenére a játékosok a részben függetlenségpárti lakosság körében is népszerűek.

A stabilitást sugalló beszámolók ellenére a Tyerek helyzete is azt mutatja, hogy a két háború sújtotta Csecsenföldön meglehetősen lassan halad az újjáépítés. A Tyereknek nincs saját stadionja, így a csapat a csecsen fővárostól 150 kilométerre északnyugatra lévő Pjatyigorszkban játssza hazai meccseit. A játékosállomány összetétele is sokatmondó, hiszen az első csapatban csak egy-két csecsen nemzetiségű focista van, a legtöbb játékos orosz. A kupagyőzelem és az első ligába való esetleges felkerülés hatására felgyorsult a Tyerek romokban heverő hazai pályájának helyreállítása, a tervek szerint egy év múlva nyitják meg ismét a stadiont. Az UEFA-kupába bejutott Tyerek valószínűleg a Csecsenfölddel szomszédos Észak-Oszétiában lévő Vlagyikavkaz egyik stadionjában fogadja majd a külföldi ellenfeleket. A csecsen illetékesek ugyan azt mondták, hamarosan lesz nemzetközi mérkőzések lebonyolítására alkalmas pálya a köztársaságban, ám az kevéssé tűnik valószínűnek, hogy az UEFA illetékesei beleegyezzenek külföldi csapatok csecsenföldi vendégszereplésébe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

Békefoci

Több mint egyszerű sporthír, hogy Izraelben egy "nevenincs" együttes, egy galileai arab település, Szahnin csapata nyerte meg a labdarúgókupát. Az elemzők jó része szerint a kis győzelemnek nagy politikai hatása is lehet.

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

Letiltotta a közmédia a MÚOSZ közleményét

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

Nem létező szervezet gyűjtött adományt a nem létező, éhező Teréz néninek

Nem létező szervezet gyűjtött adományt a nem létező, éhező Teréz néninek

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés