Nagy a kereslet külföldön az örökbe fogadható orosz gyerekek iránt, akiket otthon évről évre egyre kevesebben vesznek magukhoz. Az idegenbe került kiskorúak sorsa néha tragikusra fordul, amerikai felmérések szerint az orosz származású gyermekeket éri a legtöbb bántalmazás.

Az utóbbi nyolc évben csak az Egyesült Államokban tizenhárom, Oroszországból hozott kisgyermeket öltek meg az örökbe fogadó szülők, és felmérések szerint százak rettegnek folyamatosan attól, hogy mikor esnek nekik a mesebeli mostohaként viselkedő gondviselők. Az utóbbi évek legnagyobb port felvert gyermekgyilkossága tavaly karácsony napján történt, amikor egy Chicago melletti kisvárosba került, Alex nevű kisfiú örökbefogadója azzal hívta fel a mentőket, hogy a gyermek nem lélegzik. A helyszínre érkező orvosokat és rendőröket szörnyű látvány fogadta: az élettelen hatéves gyermek koponyája be volt törve. A szomszédok elmondásából, illetve a vizsgálat dokumentumaiból kiderült, hogy az örökbefogadók rendszeresen verték Alexet és a gyilkosság után azonnal gyermekotthonba szállított, ugyancsak Oroszországból magukhoz vett ötéves kislányt.

Az örökbe fogadott gyermekek elleni erőszakot vizsgáló amerikai szociológusok megállapították, hogy a legrosszabb helyzetben az Oroszországból származó kiskorúak vannak, akiket jóval többször bántalmaznak, mint a más országból érkezetteket. A pszichológusok ezt azzal magyarázzák, hogy a tengerentúli örökbefogadók nincsenek felkészülve azokra a viselkedésbeli problémákra, amelyeket eredeti környezetükből - alkoholista család, szegénység, árvaház - hoznak magukkal a gyermekek. Mindezek ellenére Oroszország továbbra is az egyik legfontosabb "vadászterületnek" számít a örökbe fogadható kiskorúakra vágyó amerikaiak körében, és tavaly volt az első év, amikor külföldiek több oroszországi gyermeket vettek magukhoz, mint az orosz állampolgárok. Hivatalos statisztikák szerint 2003-ban közel nyolcezren kerültek külföldre - 71 százalékuk az Egyesült Államokba -, míg otthon csak 7300 magára maradt kiskorú talált nevelőszülőkre.

Kiterjedt üzletággá vált a külföldi örökbefogadás, mintegy nyolcvan vállalkozás foglalkozik a megfelelő gyermekek kiválasztásával, emellett több ügyvéd szakosodott arra, hogy az oroszországi szabályokat megkerülve - közvetlenül az árvaházaktól - szerezzen információkat az ott élő gyermekekről. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy az oroszországi adatbázisok komoly elmaradással küszködnek, és a listákon szereplőknek általában kevesebb mint tíz százalékát alkotják a legkeresettebb, háromévesnél fiatalabb gyerekek. A tanulmányok szerint egy oroszországi gyermek külföldi örökbefogadása minimum 25 ezer dollárba kerül - a leendő szülőknek legalább kétszer kell Oroszországba utazniuk, mielőtt a gyermeket magukkal vihetnék -, és a külföldön elhelyezett kicsik között sok olyan akad, akiket az oroszok nem szívesen vennének magukhoz, például mert nem orosz nemzetiségűek, illetve Oroszországban gyógyíthatatlan betegként tartják számon őket.

Bár arról egyáltalán nincsenek felmérések, hogy milyen körülmények között élnek az Oroszországban örökbe fogadott gyermekek, egy igencsak régi, 1994-es belügyminisztériumi statisztika szerint a 145 milliós országban évente mintegy kétezer kiskorú hal meg erőszakos halállal, és közülük nem egyet éppen a nevelőszülei ölnek meg. Az orosz törvények szerint ugyan az örökbefogadás hosszú folyamat, melynek részeként a hatóságok megismerik az új család belső viszonyait, a valóságban azonban általában egészen másképp születik meg a döntés a gyermekek sorsáról.

A kezdetben meglehetősen ellenségesen viselkedő gyámügyesek egy százdolláros odacsúsztatása után rögtön barátságossá váltak - számolt be saját tapasztalatairól a Kommerszant Vlaszty moszkvai hetilap egyik szerzője. Végül olyan jó viszony alakult ki az örökbefogadók és a hatóságok képviselői között, hogy senkit sem zavart: a gyermek odaítéléséről döntő meghallgatáson olyan személyek dicsérték a leendő örökbefogadókat, akik nem is ismerték őket. "A teremben lévők mindannyian tudták, hogy az egész csak színjáték, de ilyenek a játékszabályok. Tizenöt perccel a meghallgatás után már a feleségem kezében volt a pozitív határozat" - írta az újságíró, majd bevallotta, hogy az "ügymenet meggyorsítása" nyolcvanezer rubeljébe (1 rubel = hét forint) került, és ebből csak 35 rubel volt hivatalos kiadás, a többi a megfelelő illetékes zsebében kötött ki.

Miközben tíz év alatt a felére csökkent az orosz polgárok által örökbe fogadott gyermekek száma, az országban 710 ezer árvát tartanak nyilván - többet, mint közvetlenül a második világháború után -, s a szakértők egy- és hárommillió közé becsülik azon kiskorúak számát, akik otthon nélkül, "szociális árvaként" tengetik napjaikat. Százezrekre tehető a hagyományos utcagyerekek száma is, egyes felmérések szerint csak Moszkvában mintegy ötvenezer olyan kiskorú él, aki félretolt vagonokban, bontásra ítélt házakban, illetve a csatornarendszerben hajtja álomra a fejét. De gyakran azok is nélkülöznek, akik valamilyen állami intézménybe kerülnek, mert ahogy a Moszkvához közeli Ugyelnaja városka gyermekotthonának vezetője, Vera Golubnyina fogalmazott: "A szovjet időkben sok pénzt kaptunk, ám semmi sem volt az üzletekben. Most ugyan minden megvehető, ám alig jut valamire pénzünk."

Az árvaházakból 17 évesen kikerülő gyerekek nagy része - pénz, támogatás és tapasztalatok hiányában - képtelen beilleszkedni a társadalomba. A Kidsave nevű nemzetközi gyermekvédelmi szervezet adatai szerint a nagybetűs életbe kilépők harmada azonnal hajléktalanná, ötödük rövid időn belül bűnözővé válik, tizedük pedig néhány éven belül öngyilkosságba menekül. Egy másik felmérésből az derül ki, hogy a perifériára szorult kiskorúak hetven százaléka dohányzik és iszik, harminc százalékuk kábítószert is fogyaszt. Több szervezet, köztük a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) próbálkozik azzal, hogy a nagyobb orosz vállalatokkal kötött gyakornoki szerződések révén szavatolja az emberhez méltó életet az árvaházakból és gyermekotthonokból kikerültek számára: az IFC besegít a gyakornoki bérek kifizetésébe, a programban részt vevő cégek pedig előrelépést is lehetővé tévő beosztásokba osztják be a fiatalokat.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?