Adakozó amerikai milliomos kezén kattant a bilincs Berlinben: a világ legnagyobb hegedűritkaság-gyűjteményének tulajdonosát, Herbert Axelrodot adócsalással vádolják.

,,Ha igaz, amit állít, hogy Európában letartóztatnának, akkor inkább Kubában maradok. Mondhatom, jobb itt lenni, mint valahol rács mögött!" - így nyilatkozott két hónapja a La Nueva Cuba havannai hetilap újságírójának Herbert Axelrod. Aztán a napokban Berlinben - alighogy megérkezett a repülőgépe Zürichből - őrizetbe vették a 77 esztendős filantrópot. Miért kellett a világhírességnek eltűnnie az Egyesült Államokból, és ha már menekülésre fogta a dolgot, miért hagyta el a számára biztonságot jelentő Kubát, ahol napi 60 dollárért bérelt bungalót, és ahol vele volt "hűséges" jachtja, a 16 méter hosszú Lady Ev II. is?

Az önerőből gazdag emberré lett Axelrod alig tűnne ki történetével a többi amerikai milliomos közül, ha megmaradt volna eredeti foglalatosságánál, a természettudományoknál. Az orosz zsidó családból származó férfi 1927-ben a New Jerseyben lévő Bayonne-ban látta meg a napvilágot, angolul nem tudó nagyszülei nevelték mérhetetlen nyomorban. Azt mondják róla, már négy nyelven beszélt, amikor ötesztendősen iskolába került, és megismerkedett az angollal. A kis Herb ötcenteseket gyűjtött fémdobozkájában, amelyre az volt írva, hogy "mindenkinél vannak még szegényebbek" - tartja a családi legendárium. Állítólag innen ered azóta sem lankadó adakozókedve. 1950-1952 között Koreában katonáskodott, és hogy megsebesült kezét eddze, rengeteget gépelt. Ezekből az ujjgyakorlatokból állt össze a Trópusi akváriumi halak kézikönyve, amelyet aztán, megfelelő illusztrációval kiegészítve, milliós példányszámban adott el. Leszerelését követően epidemiológiát tanult a New York-i Egyetemen, és már akkor kiadott egy folyóiratot Tropical Fish Hobbyist címen. Később az újságcím kezdőbetűire egy egész kiadóvállalatot épített: a T.F.H. Publications a világ legnagyobb olyan kiadójává nőtte ki magát, amely halakról és háziállatokról szóló könyveket jelentet meg. Amikor Axelrod 1997-ben eladta a céget, ahol egyébként felesége végezte a könyvelést, 80 millió dollár készpénzt kapott érte. Tudományos intézetet alapított, egyetemeket szponzorált, ösztöndíjakkal segítette a tehetséges ifjakat.

Az utóbbi hét esztendőben korábbi hobbija, a régi vonós hangszerek gyűjtése vált főfoglalkozásává. Ez a vonzalma még gyermekkorából ered, és mára övé a világ legnagyobb gyűjteménye cremonai hegedűkből. Ennek éke négy Stradivari, amelyeket 1998-ban örökös kölcsönbe adott a washingtoni Smithsonian Intézet zenészeinek (az olasz mester keze alól 1100 álomhegedű került ki hosszú élete során, és közülük 600 ma is "üzemel"). A hangszerek becsült értéke 50 millió dollár, amit egymillió dolláros adománnyal fejelt meg a mecénás, a kamarazenészek munkásságát támogatandó. A nyolcvanas években kerültek Axelrod birtokába e kincsek, amelyeket kezdettől fogva meg lehetett tekinteni az Amerikai Nemzeti Történeti Múzeumban.

Két esztendővel ezelőtt, 55 millió dolláros csillagászati áron, a New Jersey-i Szimfonikus Zenekarnak ajánlotta eladásra 30 hegedűritkaságból álló úgynevezett aranygyűjteményét. Az együttes nem tudott ennyi pénzt összeszedni, de Axelrod türelmes volt, noha jelezte, hogy európai érdeklődők állnak sorban a különlegességekért. Hosszú huzavona után 18 millióért "kótyavetyélte el" a kollekciót, és még kölcsönt is adott a vásárláshoz a muzsikusoknak. Jersey Cityben 300 díszvendég előtt mutatta be kincseit a zenekar: egy 1937-es cremonai koncerttől eltekintve ez volt az első alkalom, hogy ennyi 17-18. századi olasz vonós hangszer szólt egyszerre.

A bőkezű Axelrodot április 21-ére idézte be kihallgatásra New Jersey állam ügyésze, aki azokra a vádakra várt tőle választ, amelyek szerint a multimilliomos 1984-1998 között segített egy beosztottjának abban, hogy több mint egymillió dollárt egy svájci bankszámlán tüntessen el az amerikai adóhatóság elől. Azzal is vádolják, hogy hasonló szolgálatot tett egy brit állampolgárságú barátjának és egy amerikai fogásznőnek, akihez a vádirat szerint "szoros személyes" kapcsolat fűzi.

Ahogy egy igazi szappanoperában szokás, Axelrod cáfolja az ellene felhozott vádakat, és az üzletet átvevő unokaöccsét gyanúsítja intrikával, bajkeveréssel. "Több mint 20 millió dollárt fizettem be életemben az adóhatóságoknak, miért okoznék gondot magamnak egymillióval?" - tette fel a költői kérdést az újságok hasábjain Axelrod, akire 250 ezer dollár büntetés és ötévi börtön vár, ha beigazolódnak a vádak. Őt egyébként a könyvkiadóját megvásárló cég, a Central Garden & Pet.Co. jelentette fel. A hátramaradt iratok között rátaláltak ugyanis a svájci számlákra és egy svájci bankárral éveken át folytatott levelezésére. A videókat, búváreszközöket is forgalmazó könyvkiadó egykori alelnöke, aki Axelrod segítségével az adócsalást elkövette, ma együttműködik a hatóságokkal, és azt állítja, volt főnöke eleve kevesebb pénzt adott neki: gyakorlatilag levonta keresetéből az adót. Axelrod papírjait vizsgálgatva nagyszabású kubai szivarüzleteket is kiszimatoltak, jóllehet amerikai állampolgárok hivatalosan nem kereskedhetnek a szigetországgal. A milliomos ügyében egyébként megszólalt a kubai külügyminiszter is, és azt állította, országa nem nyújt menedéket amerikai jogsértőknek.

Amikor szorulni kezdett a hurok Axelrod nyaka körül, eladta hatalmas házát, és jachtját átvitette kubai vizekre. Pedig nem ezen a vidéken képzelte el hátralévő éveit, hanem Európában, azon belül is Svájcban és Ausztriában, koncertek özönében. Felesége, Evelyn támogatta tervét, az asszony állítólag most is, amikor férjét Berlinben elfogták, Ausztriában tartózkodott. Az utóbbi hónapokban ugyanis Axelrod Bécsben jótékonykodott, méghozzá a Kunsthistorisches Museum igazgatójával, a barátjának tartott, nagy hatalmú Wilfried Seipellel összehangolva. Az amerikai férfi tavaly két Stradivarit és egy Guarnerit adott tartós kölcsönbe a múzeumnak, idén februárban pedig a tiroli barokkhegedű-készítő, Jakob Stainer négy, összesen egymillió eurót érő remekét ajándékozta az intézménynek.

A két akció között Seipel kijárta, hogy a bőkezű mecénást osztrák állampolgársággal jutalmazzák. Nyilván ennek birtokában akart Axelrod Kubából átmenekülni az öreg kontinensre, nem tudván, hogy a második állampolgárság nem ad védelmet a kiadatás ellen. Amúgy jobban járt volna egy svájci útlevéllel, hiszen az alpesi államban a jog nem tekinti bűnnek a kétes adótanácsadást. Axelrod egyébként nyilvánvalóan készült az áttelepülésre, amerikai ingóságainak értékesítéséből mintegy 40 millió dollárra tett szert, és a pénzt állítólag Európában fektette be, főként kis kockázatú kötvényekbe.

Axelrod úgy véli, valójában a pénze miatt üldözik, és még azt is a szemére vetik, hogy jótéteményként áron alul adta el a gyűjteményét. Az amerikai adóhatóságok szerint azonban ebben sem emberszeretete, hanem az adótanácsadója vezette. Amerikai gazdagok régi trükkje ugyanis, hogy ajándékba szánt vagyontárgyaikat - legyen szó földről, épületről vagy műkincsekről - jól felértékelik, majd sokkal alacsonyabb, mondhatni reális áron közhasznú szervezetnek adják el, a különbséget pedig leírják adójukból. Így aztán minél többet adakoznak, annál jobban járnak. "Megdöbbentenek az Axelrod elleni vádak, ezekről egy szót sem szólt" - magyarázkodik az utóbbi időben amúgy is sokat támadott múzeumigazgató, Seipel, akinek az idén még volt alkalma a mecénás jachtján ringatózni a kubai vizeken.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Ilyen még nem volt – egy nő irányítja az Air France légitársaságot

Gergely Márton: Gázszerető

Gergely Márton: Gázszerető

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó

Igazoltatták a rendőrök egy belvárosi kocsma vendégeit az esti tüntetés után - videó