Új imázst igyekszik kialakítani magáról Madonna. A kihívó show-iról ismert énekesnő megállapodottságot akar sugározni, és nyíltan hirdeti, hogy a kabbalisztika követője. Ám nem ő az egyetlen a sztárok világában, aki valamilyen misztikus vallás bűvkörébe került.

Az "anyagias lányból" tisztességes asszony lett, aki elvárja gyermekeitől, hogy rendet tartsanak a szobájukban, a piszkos edényt betegyék a mosogatóba, és még véletlenül se feledkezzenek meg a "kérem" és a "köszönöm" szavakról. Legalábbis ez derült ki abból az interjúból, amelyet Madonna június közepén adott az ABC amerikai tévétársaságnak, és amelyben néhány olyan dolgot is "kifecsegett", amelyekről addig nem nagyon beszélt. A legnagyobb visszhangot az a bejelentése keltette, amely szerint felvette Eszter bibliai zsidó királynő nevét. "Egy másik név energiájára volt szükségem" - magyarázta döntését, de cáfolta, hogy ezzel megtagadná korán elvesztett édesanyját, aki után eredeti keresztneveit kapta az anyakönyvben még Madonna Louise Veronica Ciccone néven szereplő énekesnő. Nem titkolta azt sem, hogy a változtatás részben hitéből fakad, hiszen a zsidó vallás misztikus irányzatának, a Tórához fűzött kommentárokat tartalmazó Zoháron, a Ragyogás könyvén alapuló kabbalisztikának a követője. Saját bevallása szerint az 1998-ban megjelent Ray of Light (Fénysugár) című albumát már ez a hit ihlette, csakúgy, mint a tavaly ősszel 30 nyelven 100 országban kiadott és azóta több mint félmillió példányban elkelt gyermekkönyvét, az Angol rózsákat, amely egy szerződés szerint csak az első darabja egy ötkötetesre tervezett sorozatnak.

A zsidó miszticizmusnak a jelenleg éppen a megújulást is kifejező Reinvention (Újrafelfedezés) című koncertkörúton részt vevő Madonna nyolc éve lett követője, amikor az Evita című film forgatása után kimerült, teherbe esett és valamilyen támaszra vágyott. Ezt az úgynevezett kabbalaközpontokban találta meg, abban a hálózatban, amelyet Philip Berg néven a hatvanas évek végén alapított egy egykori brooklyni biztosítási ügynök, Feivel Gruberger. A most 75 éves, a nyilvánosságot kerülő férfiról úgy tudni, hogy első feleségének nagybátyja, bizonyos Brandwein rabbi révén került kapcsolatba a kabbalával. Őt emlegeti mestereként, a rabbi utódai azonban határozottan visszautasítanak minden összehasonlítást.

Berg azt állítja, Izraelben tanult, és ott hozta létre első központját, amelyet a hetvenes években követett a többi. Mára második feleségével, Karennel és két gyermekükkel, Yehudával és Michaellel olyan kiterjedt hálózatot működtet, amelynek - a The New York Times amerikai napilap beszámolója szerint - 90 ezer "aktív tagja" van, tanfolyamait pedig csak az Egyesült Államokban több mint 18 ezren látogatják. Az USA-ban 10, külföldön - például Brazíliában, Chilében, Izraelben, Kanadában, Nagy-Britanniában - pedig 13 kabbalaközpont működik. Ezek közül a londoninak tavaly 3,65 millió fontot adományozott Madonna és férje, Guy Ritchie filmrendező, hogy az új, az Oxford Street közelében álló épületbe költözzön.

Noha Bergék Madonnát tartják a legnagyobb becsben, a kabbalaközpontok tagjai között korántsem ő az egyetlen világsztár. Hollywood és a show-üzlet csillagainak tucatjait csábította el a vallási misztikum, nemegyszer az énekesnő közreműködésével. Többek közt a filmvilág olyan figurái lettek kabbalisták, mint Demi Moore, Liz Taylor, Ashton Kutcher, Barbra Streisand, Diane Keaton, Winona Ryder vagy Goldie Hawn. De Bergék táborába tartozik Britney Spears és Alanis Morisette énekesnő, Elvis Presley lánya, Lisa Marie, a szupermodell Naomi Campbell is, legújabb "trófeájuk" pedig állítólag Victoria és David Beckham. Ugyanakkor az exmanöken Jerry Hall, aki még volt férjét, a Rolling Stones frontemberét, Mick Jaggert is rávette a kabbala tanulmányozására, faképnél hagyta a társaságot, mert annak vezetői - mint azt a Mail on Sunday című brit vasárnapi lap tavaly ősszel megírta - arra akarták rávenni, hogy sztár barátainak jövedelméből 10 százalékot gyűjtsön be adományként a központok számára.

Bergéket egyebek közt éppen azért bírálják, mert árut csináltak a kabbalából, amellyel eredetileg csak olyan, 40 évesnél idősebb, házas zsidó férfiak foglalkozhattak, akik már jól ismerik a vallási törvényeket és tanításokat. A kabbalaközpontok tevékenységét a zsidó vallás ortodox és neológ irányzatának a képviselői szinte egyöntetűen elítélik, mondván: a fekete mágia és az asztrológia szintjére süllyeszti le a Tórát és a zsidó hagyományokat. A popkultúra részévé tett kabbalának annyi köze van a valódihoz, mint "a pornográfiának az igaz szerelemhez" - idézte például a The New York Times Adin Steinsaltz jeruzsálemi hászid rabbit, aki több könyvet is írt a zsidó miszticizmusról.

Azt is Bergék szemére vetik, hogy nem csak kurzusaikat kínálják borsos áron: óriási, olykor 500 százalékos haszonnal kereskednek. A Zohár angol fordításáért például nem szégyellnek több mint 400 dollárt elkérni, miközben a könyvesboltokban már százért is kapható, egy szentelt gyertya 10, egy palack víz 3 és fél dollárba, a gonoszt a kabbala szerint távol tartó piros cérna karkötő pedig 26-36 dollárba kerül - írta a Los Angeles Times napilap. A londoni The Daily Mail úgy tudja, hogy 2002-ben még 23 millió dollárra értékelték a szervezet vagyonát, amely a tavalyi évben már csak Los Angelesben 26 milliót tett ki.

"A kabbalaközpontok ugyanazokat a módszereket használják, mint a legnagyobb szekták" - vélekedett a The Daily Express brit lapnak Barry Marcus, a londoni központi zsinagóga egyik rabbija, aki szerint a fő cél a pénzszerzés, ezért vadásznak hírességekre is. Bírálói hasonló szándékot feltételeznek egy másik, igencsak vitatott, Németországban sokáig betiltott vallási szervezetnél, az 1954-ben alapított szcientológiai egyháznál is, amely ugyancsak számos sztárt tudhat a hívei között. Az egyházalapító L. Ron Hubbard sci-fi író állítólag az első pillanattól fogva arra törekedett, hogy minél több ismert embert tudjon "csapatában", és erőfeszítéseit siker koronázta. Csaknem 30 éve csatlakozott az egyházhoz John Travolta, és valószínűleg ő szervezte be feleségét, Kelly Prestont, illetve kolléganőjét, Kristie Alleyt, aki a Nicsak, ki beszél? című sorozatban volt a partnere. Sokat tesz a szcientológia népszerűsítéséért Tom Cruise és volt hitvese, Nicole Kidman, de állítólag a vallás követői között van Dustin Hoffmann, valamint Larry King televíziós sztárriporter is. A Boston Herald című napilap szerint volt dolga a szcientológiával a filmsztárok közül Sharon Stone-nak, Brad Pittnek, Christopher Reeve-nek, Patrick Swayze-nek, Mihail Barisnyikov balettművésznek, sőt a ma már kabbalistaként számon tartott Demi Moore-nak és Lisa Marie Presleynek is.

A tömeges esküvőiről ismert, a koreai Sun Myung Moon által alapított és bírálói által szektának tekintett Egyesítő Egyház állítólag fizetni is hajlandó azért, hogy nevét hírességekkel hozhassa összefüggésbe. Az amerikai sajtóban gyakran csak "szektaűzőként" emlegetett, a misztikus vallási csoportokat több mint 20 éve kutató Rick Ross internetes honlapja például több korabeli lapjelentést is idéz, amelyek szerint egy 1996-os, a család fontosságáról tartott konferencián komoly előadói díj fejében vettek részt olyan személyiségek, mint Gerald Ford volt amerikai és Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök, miközben talán nem is tudták, ki áll a rendezvény hátterében. A Washington Post című napilap arról számolt be, hogy a show-világ egyik királya, Bill Crosby vissza akarta mondani a hollywoodi források szerint 150 ezer dolláros fellépést, amikor megtudta, hogy a kétes hírű egyház szervezte az értekezletet, de Moon ügyvédei perrel fenyegették meg.

A sztárok jó része nem csinál titkot vallásából. Mel Gibson hitének erejét új filmjével, A passióval vászonra is vitte, Richard Gere-ről köztudott, hogy buddhista, és a Glasgow Daily Report című skót lap összefoglalója szerint e vallás követője a zenészvilágból Sting, Tina Turner és Boy George, illetve a színész Keanu Reeves is. A popsztár Prince Jehova tanúja, míg George Harrison haláláig a hinduizmus követője volt. Neki, pontosabban a Beatlesnek köszönheti népszerűségét a transzcendentális meditáció hindu guruja, Maharishi Mahesh jógi. A szakállas indiai mestert, aki 1959-ben érkezett az Egyesült Államokba, a négy gombafejű tette naggyá, de követői között tartják számon Mia Farrow és Clint Eastwood színészeket, Howard Stern amerikai rádiós fenegyereket, valamint David Lynch filmrendezőt is. A jógi A Világbéke Teljes Országa nevű mozgalma viszonylag gyorsan vált a hippik egyik "ideológiai bástyájából" az üzletre is fogékony szerveződéssé. Maharishi, aki raam néven még saját valutát is bevezetett, 1993-ban például felajánlotta Los Angeles polgármesterének, hogy évi 165 millió dollárért a transzcendentális meditáció módszerével megszabadítja a várost a bűnözéstől. Javaslatát nem fogadták el, az általa létrehozott közösség azonban az elmúlt negyven évben enélkül is egész birodalmat teremtett - központokkal, különböző szintű, az egyetemig terjedő iskolákkal, saját műholdak által kiszolgált saját tévéadóval -, amelynek összértékét már a kilencvenes évek végén 3 milliárd dollárra becsülték.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint