Egy bankvezért tartanak Ausztria legbefolyásosabb menedzserének a megkérdezett osztrák politikusok, gazdasági szakemberek, újságírók. A 62 éves Ludwig Scharinger különleges érzékkel építi kapcsolatait a pénz és a politika világában.

Ludwig Scharinger Linz főterén beül egy taxiba, amelynek vezetője megkérdi: "Vezérigazgató úr, hova vihetem?" A válasz: "Mindegy, mindenhol ott vagyok." A vicc Ausztria legbefolyásosabb menedzseréről szól, és a jelző egyáltalán nem légből kapott. Nemrégiben az Osztrák Gyáriparosok Szövetségének lapja, az Industrie Magazin 53 tekintélyes politikust, gazdasági elemzőt, újságírót kért fel, hogy az elé tárt 1200 névből válassza ki Ausztria legnagyobb hatalmú vállalati vezetőjét. A választás egyértelműen az Oberösterreichische Raiffeisenlandesbank (ORL) 62 esztendős vezérére, Ludwig Scharingerre esett, ő nyerte el a tartományi és az országos első helyet is.

A felső-ausztriai Waldviertelben született Scharinger 1985 óta áll a legnagyobbá növesztett tartományi Raiffeisenbank élén, a pénzintézet alkalmazottai egyszerűen Scharinger előtti, illetve utáni időszámításban gondolkodnak. "Luigi Moneta", ahogyan maffiózószerű pozíciójára utalva nevezik a főbankárt, irdatlan birodalommá fejlesztette a bankot. Miközben a kilencvenes évek Ausztriájában az összes nagybank megszabadult ipari érdekeltségeitől, és visszatért a hagyományos banki tevékenységhez, Scharinger az ellenkező utat járta: az évek során összesen 370 érdekeltségbe vásárolta be bankját, pénzintézeteket vett, különböző szolgáltatókat szerzett meg, és hatalmas iparvállalatokat nyúlt le. Több mint 660 millió eurót nyomott bele szerzeményeibe, amelyek tavaly 13,4 százalékos haszonnal dolgoztak, és a bank nyereségének a felét biztosították.

Ekkora vállalattömeg mellett nem is mondható soknak Scharinger 15 igazgatósági és 26 felügyelőbizottsági (fb) tagsága. A bankvezér meggyőződéses kereszténydemokrata, aktív tagja az Osztrák Néppártnak (ÖVP), mint ahogyan diákvezér volt már a linzi Johannes Kepler egyetemen is, ahol belépett a katolikus egyletbe. A ma is kétezer egyetemi hallgatót és 10 ezer egykori diákot magában foglaló szervezet az osztrák kapcsolatvilág egyik legfontosabb alkotóeleme, az ÖVP káderforrása. Különösen az utóbbi négy esztendőben, amióta a néppárt a kormánykoalíció erős pártja, bizonyult hasznosnak a múlt: Scharinger ifjúkori barátja, Helmut Kukacka ma államtitkár a közlekedésfejlesztésért felelős infrastruktúra-minisztériumban, egykori egyetemi társa, Christian Leitl pedig a nagy befolyású gazdasági kamara elnöke. Maga Scharinger is részt vesz az ausztriai gazdaságban meghatározó kamarai életben, ő a vezetője Felső-Ausztriában a kamara bank- és biztosítási szekciójának.

A bankvezér még az 1999-ig tartó nagykoalíció idején tanulta meg, hogy a hasznos barátságok nem szorulhatnak be a pártfalak közé. Ő például tudatosan fűzte szorosra viszonyát Hannes Androschsal, az egykori szocialista párti (SPÖ) alkancellárral, akivel kölcsönösen támogatják egymást: Androsch segített Scharingernek, hogy bejáratos legyen a vörös dominanciájú államosított iparba, Scharinger pedig bankja pénzén lehetővé tette Androschnak, hogy ott legyen, amikor ezt az állami vagyont privatizálják. Az ORL tulajdont szerzett a VA Techben, a Voestben, de az Androsch-cégekben is, így a sófeldolgozó Salinenben vagy éppen a repülőgép-alkatrészeket gyártó FACC-ben, amely a sokmilliárdos állami vadászgépüzletből adódó kompenzációs ügyletek egyik legnagyobb haszonélvezője.

"Luigi" neve különösen tavaly forgott sokat az országos sajtóban, a nehézipar fellegvárának számító "osztrák Dunaferr", a Voest privatizációja kapcsán. Az állami részvénycsomagot a Kanadába elszármazott, majd milliárdos befektetésekkel Ausztriába visszatért Frank Stronach Magna nevű cége akarta csendben megszerezni, ám a dologból óriási botrány lett (HVG, 2003. július 5.), akkora, hogy ezen csaknem odalett Scharinger hűséges harcostársa, a néppárti Josef Pühringer tartományi főnöksége. Scharinger nem tétlenkedett, egy általa osztrák megoldásnak nevezett javaslatot terjesztett elő, amely lényegében azt tartalmazta, hogy a bankja befolyási övezetébe tartozó érdekeltségek vásárolják be magukat a Voestbe. Sajátos módon a bankvezért nem bírálták a szakszervezeti illetékesek, barátai között tudja ugyanis a Voest üzemi tanácsának első emberét, de kellemes a kapcsolata a tartományi SPÖ-főnökkel is. A többi versenytárshoz képest kíméletesen bántak vele az újságok is, pedig Scharinger bent ül a Voest fb-jében, másfelől viszont élén állt a Voest-részvényekért - egyébként sikerrel - küzdő csoportnak, azaz vevő is volt meg eladó is.

A ravasz linzi pénzember megnyerte a vállalkozásnak a Generali biztosítót is, már csak azért is, hogy kímélje a bank pénzkészleteit. A Landesbank által adott pénzen nemrég egy alagút is épült, amelyet Scharinger szívesen neveztetett volna el önmagáról. Ausztriában azonban az alagutak hagyományosan "nőneműek", így lett az átjáró neve az ő és a linzi polgármester felesége után Mona Lisa.

Egy tartományon kívüli újságíró igyekezett érdekes történeteket összegyűjteni az önnön mítoszát építő bankvezérről, ám kiderült, hogy a környezete nem mer fecsegni. Csak egykori, immár nyugdíjas titkárnői mondták el, hogy négyen sem bírták az iramot főnökükkel, aki még szűkre szabott szabadsága idején is telefonon utasítgatta őket. Scharinger persze csak mosolyog a történeten, hiszen ez is példátlan munkabírásának legendáját erősíti. Az Oberösterreichische Rundschau archívuma 356-szor adja ki Scharinger nevét 2003-2004-re, ennyiszer fordult elő a vezér neve az újságban, de egyszer sem kritikusan. Nem csoda, hiszen a Scharinger-banknak 40 százalékos tulajdona van a nagy példányszámú napilapban. Úgy hallani, a tartományi lapok munkatársait a vezérigazgató személyesen szokta eligazítani, hogy milyen megközelítést vár tőlük tevékenységével kapcsolatban.

"Majd a Ludwig elintézi" - szól a mondás Felső-Ausztriában, ahol Scharinger a magán- és az állami szféra együttműködésének éllovasa. Pénzintézeténél ma 312 infrastrukturális fejlesztési program fut összesen 2,3 milliárd euró értékben, köztük az új linzi pályaudvar, közutak, kórházak építése. A közösségi beruházásokba az európai beruházási bank is szépen tesz pénzt, akárcsak az osztrák állam és az önkormányzatok.

A bankvezér állandó bevetésen van, reggel fél nyolckor már a munkahelyén ül, és éjfél előtt ritkán ér haza. Számtalan foglalatossága közül a munkaebédeket szereti a legjobban. Ha az alkalmazottak ügyfelekkel ebédelnek a bank éttermében, Scharinger odaül hozzájuk, és mint mondja, gyakran mással eszi meg a levest, mással a főételt, majd az édességet, s talán a kávéiváshoz is új partnert választ. Mindenkit ismer, és ha egy üzlet megtetszik neki, különösebb előkészület nélkül a partner tenyerébe csap. A nagyszabású vállalkozásokhoz viszont mindig két projektirányítót állít, az egyik a legjobb, a másik a legrosszabb verzióra kalkulál, állítólag ezért sikerül a banknak a konkurenseknél előbb kiugrania rosszra fordult üzletekből.

Scharingernek szívügye az általa is elvégzett, Johannes Kepler nevét viselő linzi közgazdasági egyetem, amelyet a felső-ausztriai bank hatalmas pénzekkel támogat. A nagyelőadó technikai berendezéseinek beszerzését is ő finanszírozta. Jelezte is, nem bánná, ha róla neveznék el a termet, ám a rektor ezt nem merte megtenni, kompromisszumképpen Raiffeisen-előadónak hívják az auditóriumot. De több ösztöndíjat is elneveztek róla, és persze tagja az egyetemet irányító tanácsnak. Nemrégiben 480 fős tudományos konferenciát szervezett Ausztria jövőjéről, a díszszónok a néppárti külügyminiszter volt. Szép számmal akadtak a teremben cseh szakemberek is, lévén Scharinger Csehország tiszteletbeli konzulja.

Az ORL a tartomány 125 Raiffeisen, leegyszerűsítve szövetkezeti bankjának a tulajdonában áll. A szétaprózott tulajdon korlátlan mozgásteret biztosít a bankvezérnek, aki a többi tartományi bankvezetővel együtt részt vesz az országos Raiffeisen Zentralbank irányításában. Igazi taktikai bravúrnak mondható, hogy ez év áprilisától a szövetkezeti tartományi bank részvénytársasággá alakult, még inkább függetlenítve magát az országos szervezeti keretektől. Scharinger egyebek között bankja nemzetközi tevékenységének megkönnyítésével indokolta az átalakítást. "Hatóköröm az a 300 kilométer, amely Linzből autóval elérhető" - rajzolta körül birodalmát a Bajorországban is vállalkozó bankár, meg sem hallva azokat a kibicvéleményeket, hogy az óriásbuborékká duzzadt bankbirodalom két-három éven belül ki is pukkadhat.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható