Július közepén két újságírót is meggyilkoltak Moszkvában: egyiküket a szerkesztőség ajtajában érte a lövés, a másikat az orosz fővárost körülvevő autópálya mellett szúrták le. Az utóbbi négy évben 15 újságíró esett merénylet áldozatául Oroszországban, és a hatóságok egyetlen ügyet sem oldottak meg.

"Ez az igazság pillanata Oroszország számára. Az ország képes felhőkarcolók építésére vagy teniszbajnokságok megnyerésére, ám amíg nap mint nap merényletekkel távolítják el az útban lévő személyeket, Oroszország beteg állam marad" - mondta Peter Klebnikov, az amerikai Forbes magazin oroszországi változatát szerkesztő, július közepén meggyilkolt Paul Klebnikov bátyja. Az Amerikába emigrált orosz családból származó, 41 éve New Yorkban született Pault a lap szerkesztősége előtt lőtték le: egy nagy sebességgel érkező Ladából két fegyveres négy lövéssel találta el a csak néhány hónappal ezelőtt Moszkvába települt újságírót. Bár az orvosok szerint a sebek mindenképpen halálosak voltak, az is csökkentette a hasba és mellbe lőtt férfi túlélési esélyeit, hogy a helyszínre érkezett mentőautóban nem volt működő oxigénpalack, a kórházban pedig elromlott a Klebnikovot szállító lift, és a hordágyon fekvő sérült húsz percig várakozott két emelet közé szorulva.

Klebnikov, aki az utóbbi két évtizedben többször is megfordult hosszabb-rövidebb ideig az óhazában, annak ellenére is élénk társasági életet élt, hogy az általa írt cikkekkel és könyvekkel, illetve a Forbes magazinban megjelent írásokkal nem egy ellenséget szerzett magának. Annyit, hogy most csak találgatni lehet, ki állhatott az ismerősei által romantikus embernek nevezett zsurnaliszta megölése mögött. Az egyik szál Londonba vezet, hiszen néhány évvel ezelőtt a Kreml keresztapája: Borisz Berezovszkij és Oroszország kirablása című könyvében Klebnikov nagy hatalmú bandavezérnek nevezte az azóta angliai száműzetésbe kényszerült orosz oligarchát, és azzal is megvádolta, hogy ő állt egy másik ismert orosz újságíró, Vlagyiszlav Lisztyev 1995-ös meggyilkolása mögött. Berezovszkij természetesen tagadta a vádat, ám Klebnikov - az újságíró moszkvai barátai szerint - az utóbbi hónapokban épp az után kutakodott, ki ölette meg az orosz tényfeltáró újságírás atyjaként számon tartott, nagyon népszerű Lisztyevet.

Az orosz milliárdosok a Forbes magazinban negyedéve megjelent listájának valamelyik helyezettje tétethette el láb alól a főszerkesztőt - jelentette ki a Londonból nyilatkozgató Berezovszkij. "Klebnikov úgy viselkedett, mint az elefánt a porcelánboltban. A gazdagok világszerte kerülik a nyilvánosságot, Oroszországban pedig még inkább. Ott ugyanis a nevek közzététele egyenlő a hivatalos feljelentéssel" - vélekedett az emigrált oligarcha. Vannak, akik azt sem zárják ki, hogy Klebnikov valamelyik Kreml-hatalmasságnak állt az útjában. Áprilisban ugyanis megjelent a Forbesban egy cikk, amely az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat, a Szurgutnyeftyegaz és a Kinex nevű magáncég közti kapcsolatot vizsgálgatta. Márpedig az olajexportban érdekelt Kinex színfalak mögötti főtulajdonosa a lap szerint az a Gennagyij Tyimcsenko, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai ellenfelei szerint az államfő személyes vagyonát kezeli.

A merénylet mindenesetre tragikus aktualitást ad Klebnikov egy három évvel ezelőtt írt cikkének, amelyben a politikusok, üzletemberek, újságírók elleni merényletek elkövetőinek megbüntetését követelte az orosz kormánytól. "A hatóságok csak nagyon kevés merénylet elkövetőjét fogják el. Úgy tűnik, nincs meg a politikai akarat a törvények betartatására" - fogalmazott az újságíró.

Néhány nappal Klebnikov után egy másik külföldi újságírót, a Moszkvában megjelenő orosz nyelvű örmény folyóirat, az Armjanszkij Pereulok főszerkesztőjét, Pajl Pelojant ölték meg. Egyelőre nem tudni, mi áll a politikai témákkal nem foglalkozó lap vezetője elleni támadás hátterében, ám rablótámadásról aligha lehet szó: a Moszkvát körülvevő autópálya közelében múlt szombaton megtalált újságíró zsebeiben több ezer rubel lapult érintetlenül.

Az utóbbi tíz évben mintegy kétszáz újságíró vesztette életét az ország területén harci cselekmények, illetve merényletek következtében, és a törvények diktatúráját ígérő Vlagyimir Putyin négy évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta 15 újságíró ellen hajtottak végre - mindmáig büntetlenül - halálos kimenetelű merényletet. A legveszélyesebb város az orosz autóipar egyik fellegvárának számító, Volga menti Togliatti, ahol az utóbbi nyolc évben hat helyi oknyomozó újságírót gyilkoltak meg. A legnagyobb figyelmet a Toljattinszkoje obozrenyije című lap ügye váltotta ki: az újság alapítója és főszerkesztője, Valerij Ivanov éveken át folyamatosan igyekezett leleplezni az autógyár, illetve helyi vezetők piszkos ügyleteit. Az "áldozatoknak" tavalyelőtt lett elegük a zsurnalisztából: egy máig ismeretlen tettes a nyílt utcán lőtte le a 33 éves fiatalembert. Utóda, a vele egykorú Alekszej Szidorov elkövette azt a hibát, hogy nyomozni kezdett barátja halálának ügyében. Hamar ráfizetett: egy októberi estén agyonverték az új főszerkesztőt is. Szidorov egyik szomszédja ugyan magára vállalta a gyilkosságot - állítása szerint egy üveg vodka miatti vita vezetett az emberöléshez -, ám Szidorov családja és kollégái a mai napig meg vannak győződve arról, hogy egészen más állt a gyilkosság hátterében.

Egy másik ismert és népszerű orosz újságíró, Jurij Scsekocsihin tavalyi halálának körülményei is zavarosak. Az 53 éves - parlamenti képviselőként is tevékenykedő - publicista gyanús körülmények között, egy állítólagos "heves allergiás sokk" következtében hunyt el, ám ismerősei szerint a több évtizedes szakmai múlttal rendelkező újságírót megmérgezték. Mindenesetre figyelemre méltó, hogy nem sokkal az "allergiás sokk" előtt Scsekocsihin arról cikkezett, hogy az orosz titkosszolgálatoknak is közük volt a csecsen terroristák számlájára írt 1999-es moszkvai lakóházrobbantásokhoz. Korábbi témái sem jelentettek éppenséggel életbiztosítást: írt a szervezett bűnözésről, a moszkvai városi hatóságoknál tapasztalható korrupcióról, és ő is megkísérelte kinyomozni, ki ölette meg 1995-ben Lisztyevet.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

A Szólásszabadság vége

Több más politikai műsorral együtt a napokban lekerült az NTV orosz tévécsatorna műsoráról a Szólásszabadság című...

Látványos frissítést kapott a Google Earth: videóban látni, mennyit változott a Föld 34 év alatt

Látványos frissítést kapott a Google Earth: videóban látni, mennyit változott a Föld 34 év alatt

Gorillanappal is várja a Föld fesztivál látogatóit a budapesti állatkert

Gorillanappal is várja a Föld fesztivál látogatóit a budapesti állatkert

Orbán szerint a kínai vállalatok jobbá teszik a magyar gazdaságot

Orbán szerint a kínai vállalatok jobbá teszik a magyar gazdaságot

Vállalkozót keresnek az esztergomi Mária Valéria Hotel befejezésére

Vállalkozót keresnek az esztergomi Mária Valéria Hotel befejezésére

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Gyilkos fájdalomcsillapítók: vádalku a nagykereskedőkkel Amerikában

Gyilkos fájdalomcsillapítók: vádalku a nagykereskedőkkel Amerikában