Az utóbbi hónapokban felgyorsult az orosz állami vagy helyi kormányzati tulajdonban lévő műemlékek privatizációja. Szentpéterváron már közzétették az elsőként értékesítendő épületek listáját, de újonnan is kapható palota: itt épül Európa első kastélyparkja.

Több mint nyolcvan évvel az 1917-es oroszországi forradalom után visszatérhetnek egykori palotáikba - feltéve, hogy van pár millió felesleges dollárjuk - a rangjuktól, vagyonuktól megfosztott és többnyire hazájukból elmenekült orosz arisztokraták, illetve vagyonos polgárok leszármazottai. A szentpétervári városvezetés nyilvánosságra hozta a magánkézbe adandó műemlékek első - 26 épületet tartalmazó - listáját.

A már meghirdetett 26 és a jövőben eladósorba kerülő több száz épületre a jelek szerint nem elsősorban az egykori tulajdonosok leszármazottai, hanem az orosz rendszerváltás után megtollasodott, a köznyelvben csak újorosznak mondott szupermódosak licitálnak majd. Az egykori cári főváros vezetői - köztük a privatizációt határozottan pártoló Valentyina Matvijenko kormányzó - nem igyekeztek elősegíteni a régi elit visszatérését: a törvény szerint a mindenféle kárpótlás nélkül államosított ingatlanok volt birtokosai, illetve örököseik ugyanolyan feltételekkel vásárolhatnak, mint bárki más. A korábbi tervekkel ellentétben a palotaprivatizálók semmiféle kedvezményt nem kapnak, az ingatlanok teljes árát ki kell fizetniük, csak a renoválásra fordított összeg vonható le a vételárból. Az új vevőknek - még ha külföldiek is - kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy meghatározott alkalmakkor megnyitják házukat a nagyközönség előtt.

A magánkézbe kerülő paloták között több híres építmény is található, az egyik például az utolsó cári dinasztia, a Romanovok családi kastélya volt. A folyó menti épület az oroszországi rendszerváltás kezdetéig kihasználatlanul állt, egészen addig, amíg egy orosz üzletember 12 évvel ezelőtt ki nem bérelte. A nyilvánosságot kerülő bérlő egy évtizede kezdte meg a felújítást, és most a vételi kérelmét is beadta. A palotákon kívül magánkézbe kerül a Szentpétervárhoz közeli Kronstadt egyik erődje, valamint a használaton kívül lévő Totleben vár is.

A privatizáció támogatói szerint a magánosításra azért van szükség, mert sem Szentpétervárnak, sem pedig a központi költségvetésnek nincs pénze a mintegy ezer műemlék helyreállítására, illetve karbantartására. "Ha az állam nem adja el a legrosszabb állapotban lévő épületeket, akkor öt-tíz éven belül nem marad semmi, amit helyre lehetne állítani" - hangsúlyozta újságíróknak Vera Gyementyeva, az Állami Műemlék-felügyelet vezetője, hozzátéve, hogy az új tulajdonosok nem változtathatják meg a helyreállítandó épületek homlokzatát. Közben Oroszország-szerte futótűzként terjed a palotaprivatizáció: Jurij Luzskov moszkvai polgármester áldását adta a moszkvai történelmi épületek magánosítására, és több más város vezetése is bejelentette, fontolóra veszi a műemlékvédelem piaci alapokra helyezését.

A privatizációt ellenzők azzal érvelnek, hogy az új tulajdonosokat - részben a magántulajdon szentsége miatt - nem lehet rákényszeríteni a törvényben előírt kötelezettségek teljesítésére. Úgy vélik, a műemlékek csak akkor őrizhetők meg az utókor számára, ha az állam azokat csak bérletre adja át az új lakóknak, akik "lelakhatják" a felújításra költött pénzeket. A szentpétervári festők egy része is ellenzi a privatizációt, igaz, őket sajátos érdekek vezérlik: tucatnyi műterem működik a lerobbant paloták nagy termeiben, és ha magánkézbe kerülnek a házak, nekik menniük kell. Vannak, akik a magánosítást lehetővé tévő gyors döntést azzal magyarázzák, hogy Matvijenko kormányzó asszony fenn akarta tartani jó kapcsolatait a Lukoil orosz olajipari óriással. A cég vezetője, Vagit Alekperov ugyanis többször megerősítette, hogy a vállalat szeretné megvenni egy 19. századi pétervári kereskedő, Stieglitz báró belvárosi palotáját, és kész 30 millió dollárt áldozni az épület renoválására.

A vita ellenére az utóbbi években több mint száz szentpétervári műemlék került - többé-kevésbé szabálytalanul - magánkézbe. Az orosz oligarchák szinte mindegyike egy-egy Néva menti palota tulajdonosának mondhatja magát, legutóbb a Szibnyefty olajcég főtulajdonosa, Roman Abramovics tett szert egy főúri lakra. Hivatalosan persze nincs magántulajdonban az épület: a papírokon az szerepel, hogy az a csukcsföldi kormányzó hivatalos szentpétervári rezidenciája. Az pedig minden bizonnyal csak véletlen egybeesés, hogy a tisztséget éppen Abramovics tölti be.

Akinek nem jut a patinás régiekből, újat is vásárolhat: Szentpétervártól 50 kilométerre megkezdődött Oroszország és Európa első kastélyparkjának építése. A szerényen csak az Észak Versailles-a névre keresztelt, 150 millió dolláros program keretében 14 hektáron 46 európai kastély kicsinyített mását építik fel. Az őrzött park közepén egy, a helyi milliomosoknak szánt luxus bevásárlóközpont is épül, így a lakóknak csak nagy ritkán kell majd elvegyülniük a falon kívül élőkkel. A beruházók szerint sokan érdeklődnek a vásárlási lehetőségek iránt, míg a fanyalgók azt állítják, legalább kétszer ekkora helyen kellene elhelyezni a közel félszáz kastélyt, mert jelenlegi formájában a negyed leginkább egy Disney-parkra hasonlít. A beruházók erre azzal replikáznak, hogy Szentpétervár központjában ennél jóval közelebb vannak egymáshoz a paloták.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jobban van a lépfenével fertőzött Békés megyei házaspár

Jobban van a lépfenével fertőzött Békés megyei házaspár

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Itt a videó, ahogy a japánok "lebombáznak" egy aszteroidát

Itt a videó, ahogy a japánok "lebombáznak" egy aszteroidát

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott

Családapák álma lehet ez a 290 lóerős új Skoda Octavia RS kombi

Családapák álma lehet ez a 290 lóerős új Skoda Octavia RS kombi

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók