Ősztől európai uniós útlevéllel utazhatnak a kutyák, a macskák és a vadászgörények, ha gazdájukkal tartanak egy külföldi kiruccanásra. A többi négylábúnak, valamint a szárnyas és csúszó-mászó házi kedvenceknek azonban egyelőre nem lehet EU-útlevelet kiváltani.

Egységes küllemű úti okmányt kap - persze csak ha utazik - valamennyi EU-tagországban élő kutya, macska és a mind nagyobb népszerűségnek örvendő vadászgörény. A menyétfélék családjába tartozó, állítólag intelligens és a szobatisztaságra is könnyen rászoktatható szőrmés jószág mostantól a szokványos háziállatokkal azonos elbánásban részesül, gazdája neki is kérhet pet passport elnevezésű útlevelet, amelyen kék alapon a kör alakban elrendezett 12 arany csillag, az Európai Unió felirat és a kibocsátó tagország neve lesz látható. A határátlépést megkönnyítő okmány rendszeresítéséről még tavaly májusban döntött az Európai Parlament. Ezzel egységesítették a tagországonként eltérő állat-egészségügyi kívánalmakat és az igazolásukhoz szükséges papírokat. A pet passportoknak már erre a nyárra el kellett volna készülniük, ám némely tagország késlekedése miatt a rendszer debütálása október 1-jére halasztódott. Persze a schengeni övezet tagjai között, mivel nincsen határőrizet, erre az okmányra - melyet mindenütt a helyi állatorvosok adnak és töltenek ki - legfeljebb akkor lehet szükség, ha a gyengélkedő jószágot idegenben is állatorvoshoz kell vinni.

Az állatútlevélnek tartalmaznia kell a gazdi nevét és címét, valamint vele utazó kedvencének részletes leírását. Bár a négylábút ábrázoló fotó nem kötelező, a helye mindenesetre ki van hagyva az igazolványban. Kötelező viszont a veszettség elleni oltás beadásának tanúsítása, ami elegendő is a legtöbb EU-tagország határának átlépéséhez. Nagy-Britannia, Írország és Svédország ennél szigorúbb feltételeket szab a házi kedvencként szállított jószágok határátlépéséhez: nemcsak a vakcina beadását kell tanúsítani, hanem azt is, hogy az oltás - az azt követő hat hónap elteltével elvégzett vérvizsgálat szerint - meg is fogant, továbbá hogy az állat közvetlenül a határátlépést megelőző napokban kullancs és bélféreg elleni kezelést is kapott.

Az EU-szabályozás nyolc év türelmi időt ad arra, hogy minden határátlépő kedvenc bőre alatt mikrocsip legyen, biztosítva az azonosítás lehetőségét: a jeladóról leolvasható és az útlevélen szereplő számnak egyeznie kell. A tagországok többsége egyelőre beéri egy kevésbé high-tech megoldással, a hagyományos tetoválással is, de a britek már most ragaszkodnak a csipes jelöléshez. Ők a maguk részéről - vélekednek a brit állat-egészségügyisek - az elmúlt években már így is sokat lazítottak hagyományosan szigorú szabályaikon, amikor az ezredfordulón megszüntették a belépő háziállatokra több mint egy évszázadig kirótt hathavi elzárást. A karanténkötelezettség azonban változatlanul megmarad, ha nem a 25 EU-tagország valamelyikéből érkezik gazdájával a jószág, illetve nem azon, közel félszáz ország valamelyikéből - egyebek mellett az USA-ból, Japánból, Izlandról vagy Ausztráliából -, amelyeket veszettségmentesként tartanak nyilván a brit hatóságok.

Becslések szerint egyébként évente 150 ezer szigetországi gazdi viszi magával külföldre kedvencét, a többség - legalább 3,5 millió háztartásban van ugyanis valamilyen kedvtelésből tartott jószág - nem vállalja az állatutaztatással járó kellemetlenségeket. Annál is kevésbé, mert az úti okmányok beszerzése, a szükséges oltások, a vérvizsgálat, valamint a csipbeültetés költsége jószágonként elérheti a 200 fontot is, és akkor még nem esett szó az utazási kellékek, például ketrec, biztonsági öv, az autóba való ki- és beszállást segítő rámpa, valamint a repülő- és vonatjegy jelentette kiadásokról. Míg az európai vasutak közül a francia, az olasz és a német "kutyabarát", addig sem a spanyol, sem a finn vonatokra nem szállhat fel négylábú utas, miként a Csatorna-alagútban közlekedő Eurostar szerelvényeire sem. Ráadásul a nyár elején a liverpooli egyetem trópusi betegségekkel foglalkozó kutatói is ráijesztettek a kutyájukkal vakációzókra. Közölték, hogy a mediterrán térségbe utazók halálos veszedelemnek teszik ki kedvencüket, mivel az ott honos legyek olyan gyógyíthatatlan betegséget terjesztenek, amellyel szemben a szigetországi ebek teljesen védtelenek. Úgy becsülik, tavaly háromszáz kutya számára bizonyult végzetesnek e kiruccanás.

Egyébként az amúgy is szigorú brit állatvédelmi törvénybe éppen most készül további korlátozásokat beiktatni a törvényhozás. Az állatokkal szembeni kegyetlenkedés megelőzését szolgáló királyi társaság (RSPCA) felügyelőjének ezentúl nem kellene megvárnia, amíg valaki tényleg rosszul bánik a jószágával, pusztán ennek kockázata elegendő lesz a közbeavatkozásra. Az új szabályozás csupán a 16 évesnél idősebbeknek engedné meg házi kedvenc vásárlását, mert a fiatalabbak még nem tudják felmérni, milyen anyagi és erkölcsi felelősséget kell vállalniuk egy kutya vagy macska akár másfél évtizedes élete során. Hasonló megfontolásból ajándékozási tiltólistára kerülnének az aranyhalak, amelyeket előszeretettel adnak vásárokon, vetélkedőkön a győzteseknek - aztán a terhessé váló nyeremény nemegyszer a szemétben végzi.

Mivel a brit állatvédők szerint a kutyák farokcsóválási joga sérül e testrész szépészeti célú megkurtításával, a törvénytervezet tartalmazza a farok megcsonkításának a tilalmát is. Akik pedig kegyetlenül bánnak az állatokkal, nem úszhatnák meg az eddigi maximálisan 24 hetes börtönbüntetéssel és 5 ezer fontos pénzbírsággal: az elzárás ezentúl 51 hetes időtartamú, a pénzbírság pedig 20 ezer fontos is lehetne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel Kínában

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot

Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

Tömegkarambolt okozott egy autós az Üllői úton - keresi a rendőrség

Tömegkarambolt okozott egy autós az Üllői úton - keresi a rendőrség

A vészes terhességi hányástól szenvedő Amy Schumer nekiment a szerinte szexista orvostudománynak

A vészes terhességi hányástól szenvedő Amy Schumer nekiment a szerinte szexista orvostudománynak

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?