Tökéletesen beszélnek oroszul, de énekelni kizárólag románul hajlandóak az ugródeszkának Bukarestet választó chisinaui O-Zone popegyüttes tagjai, akiknek egyik slágere felkerült még az amerikai Billboard Eurocharts-lista élére is.

"A dance Romániában banális, a rock egyszerűen nem létezik. Minden ízetlen, lapos és Nyugat-majmoló" - pukkasztotta a közelmúltban a román popzenegurukat Dan Balan, az O-Zone együttes frontembere egy moszkvai lapnak orosz nyelven adott interjújában. Pedig nincs oka a panaszra, hiszen a 2002-ben édesanyjával és a hamuban sült pogácsákként magával vitt demolemezekkel Bukarestben kilincselő, akkor 23 éves Balant és az O-Zone-t egyetlen nap alatt felfedezte a Media Service lemezvállalat. Olyannyira, hogy rövidesen el is készült Balan és két társa, Radu Sarbu és Arsenie Toderas első önálló albuma Romániában. A rossz nyelvek szerint azonban a véletlennek beállított szerencsét a háttérből a chisinaui kincstári tévénél sztárbemondó mama, Ludmilla Balan, valamint a karrierdiplomata s most - egy izraeli nagyköveti mandátum után - a moldovai külügyben dolgozó papa, Mihai Balan alapozta meg.

A három huszonéves srácban jó bizniszt szimatoló producer azonban csakhamar úgy érezte, nem jött be a számítása, elfogyott a türelme, és hiába arattak sikert Romániában a fiúk 2002 karácsonyán a Csak te című számukkal, tavasszal már ultimátumot adott nekik: vagy írnak egy rendes nótát, vagy utazzanak vissza Chisinauba, és ott szórakoztassák a moldovai közönséget. Útravalóul a nyakukba varrt két másik, a Media Service-szel szerződött muzsikust, akik összedobták a nyersfordításban Szerelem az akácosban (Dragoste din tei) című és refrénű dalt, amely 2003 nyarán leseperte a konkurenciát a román toplistákról.

Az O-Zone-csodát elemző európai szakemberek szerint a fiatal nyugati zenefogyasztók ma gyakran ráunnak saját előadóikra, időnként szükségük van egy kis keleti "egzotikumra", amit a menedzserek természetesen tökéletes piaci ismeretekkel csepegtetnek nekik. Jó példa erre a két orosz tinilány alkotta popduó, a tATU másfél évvel ezelőtti tarolása Nyugat-Európában (HVG, 2003. február 15.) vagy a két kolozsvári román ikerlány, a Cheeky Girls tavalyelőtti és tavalyi gyors sikere, majd letűnése.

A lassan román-moldáv álomnak kikiáltott O-Zone azonban egyelőre a csúcson van, nem csupán Európában vezeti az ismertebb toplistákat, de júliusban még az amerikai Billboard Eurocharts első helyére is felkerült. Az európai sikerkovács lemezcégek szerint azonban a teljes taroláshoz Lengyelországban, Oroszországban, Nagy-Britanniában és Hollandiában is piacra kellene dobni a chisinaui fiúk román vagy angol nyelvű lemezeit. A legkényesebb ügy az orosz piacra való bevezetés, a moszkvai sajtó ugyanis egyhangúan "Oroszország nemzeti büszkeségének" titulálja az együttest, mondván, Moldova egykoron a Szovjetunió tagköztársasága volt, a fiúk anyanyelvi szinten beszélik az oroszt, s csak azért mentek Bukarestbe, mert onnan könnyebb volt betörniük Európába.

A nemzetiségi dilemma egyelőre látszólag nem érdekli a három nőtlen ifjút, most csak a sikert akarják élvezni. "Németországban idős mamák csápoltak a koncertjeinken, most Mexikóba, Líbiába, Indiába készülünk" - oszlatta el a napokban egy interjúban a végüket jósló rémhíreket Balan, aki egy plágiumvád kicselezésével is a lapok címoldalára került. Történt ugyanis, hogy eddigi legsikeresebb számuk, a Dragoste din tei dallamát állítólag nem Balan, hanem a Media Service menedzsere által útravalóul adott Bogdan Popoiag írta. A bandavezér Balan viszont, miután egy kiegyezést sugalló beszélgetés után elaltatta Popoiag éberségét, a Román Zeneszerzők Szövetségénél (UCMR) azonnal a saját nevére íratta a román és a sebtében összetákolt angol verzió jogait is.

Dan Balan egyébként szülővárosából, Chisinauból is kapott kellemetlenkedő telefonhívásokat. Mihai Dolgan zeneszerző azt állítja, az O-Zone most Romániában slágergyanús dala, a Miért sírnak a gitárok? az ő szerzeménye. Csakhogy a jelek szerint későn kapott észbe, mert Balan, okulva az előző esetből, az UCMR-nél már a saját nevére íratta a nótát. Dolgan azonban Popoiagnál keményebb legénynek tűnik: botránnyal fenyegetőzik.

A nemzetiségi hovatartozás mellett a pénz is tabutéma az O-Zone-nál. Ludmilla Balan szerint fia egyelőre egy vasat sem keresett, a mostani siker csak később érik be, ám ezt a mesét még a dalaikra ugráló tinilányok sem veszik be. A már több százezer lemezt eladott s jelenleg egy orosz impresszárióval dolgozó O-Zone a legóvatosabb becslések szerint is minimum félmillió eurót kaszált eddig.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ki a jobb fotós: Katalin hercegnő vagy Harry herceg?

Ki a jobb fotós: Katalin hercegnő vagy Harry herceg?

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Magas ólomtartalom miatt tilos csapvizet inni két szegedi iskolában

Magas ólomtartalom miatt tilos csapvizet inni két szegedi iskolában

Hangmérős új traffipaxokkal szűrnék ki az üvöltő autókat

Hangmérős új traffipaxokkal szűrnék ki az üvöltő autókat

A Lánchíd mindkét oldalán véget ér az autók uralma, elérkezik a gyalogoskánaán

A Lánchíd mindkét oldalán véget ér az autók uralma, elérkezik a gyalogoskánaán

33 214 milliárd forintnyi összeget költ el a Samsung, hogy övék legyen a világ legjobb processzora

33 214 milliárd forintnyi összeget költ el a Samsung, hogy övék legyen a világ legjobb processzora