Az oroszországi rendszerváltás a nemiséggel kapcsolatos kérdésekben is megváltoztatta az egykoron szovjet polgárok életét: míg másfél évtizeddel ezelőtt a nemiség tabutémának számított, manapság minden újságárusnál kaphatóak a különféle szexmagazinok, és egymás után nyílnak az erotikus bárok.

Sós tequila keblek közt felszolgálva 40 dollár, köldökről kínálva ugyanannyi - áll az egyik legismertebb moszkvai éjszakai bár, a Raszputyin ennél jóval merészebb koktél- és nyalánkságörömöket is ajánló étel- és itallapján. Ma már senki sem hökken meg a Moszkva belvárosában virágzó intézmény láttán, a Szovjetunió és a szovjet rendszer összeomlása után Oroszországban is elszaporodtak a korábban tiltott bárok, szexújságok és szexboltok.

Míg a szovjet időkben a nemiséggel kapcsolatos kérdéseket agyonhallgatták, így persze az iskolákban sem tartottak a diákoknak felvilágosítást, most úton-útfélen kínálják a szexualitás örömeinek felfedezésére ösztönző újságokat, könyveket, videókat. Az utóbbi hetekben az irodai nemi élet kulisszatitkait részletező, a Munkahelyi Káma Szútra című, merész ábrákkal illusztrált alkotás váltott ki élénk érdeklődést és heves vitákat egyben. A hasonló tárgyú könyvei révén már országos ismertségre szert tett Neonyilla Szamuhina által jegyzett mű hosszasan leírja, miként válhat a testi örömszerzés kellékévé a munkahelyi gurulós fotel, a bőrkanapé vagy a vállalati lift. Az írónő azonban figyelmezteti is olvasóit: "Az irodákban dolgozók családtagjainak is tudniuk kell, mi történhet a munkahelyeken. Az emberek otthon nem adnak arra, hogyan néznek ki, a munkahelyükön viszont igyekeznek vonzóak lenni. A munkahelyi románcok kialakulásának kivédésére igyekezni kell otthon is legalább annyira csábosnak lennünk, mint a párunk kollégája" - tanácsolja Szamuhina.

A változások lemérhetőek a homoszexuálisok iránti tolerancia lassú változásán is. A VCIOM nevű tekintélyes orosz közvélemény-kutató cég több mint tíz éve vizsgálja, miként tekint a társadalom az azonos neműek szerelmére. Az első évben, 1993-ban a megkérdezettek 70 százaléka utasította el a homoszexualitást, mára ez a szám 51 százalékra mérséklődött, és 41 százalékra nőtt azok aránya, akik nem találtak kivetnivalót az azonos neműek kapcsolatában. A felmérésből az is kiderült, hogy főként a nagyvárosok polgárai tanúsítanak megértést a másság iránt: Moszkvában fele-fele arányban oszlottak meg az elfogadók, illetve az elutasítók, míg a falvakban a válaszolóknak csak egyharmada tartotta elfogadhatónak a meleg párkapcsolatot. Ez jelentős eredmény abban az országban, ahol 1993-ig büntetendő cselekménynek, 1999-ig pedig kényszergyógyítandó betegségnek számított a homoszexualitás.

A melegeknek immár saját folyóiratuk is van, és a nevük említésének mellőzését kérő "egykori bűnözők" is megerősítik, hogy az utóbbi években mind ritkábban érik őket atrocitások. A régi idők szelleme persze néha fel-feltámad még, az orosz parlament néhány hete utasította el azt a törvénytervezetet, amelyben a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) a homoszexualitás újbóli kriminalizálását sürgette, és kitiltotta volna a politikai életből a nem heteroszexuális párkapcsolatban élő parlamenti képviselőket.

Bár az iskolai tanrendbe már bekerült a szexuális felvilágosítás és oktatás, az orosz ortodox egyház több papja és a régimódi szülők nyomására sok iskolában elszabotálják ezt a kérdést, így a gyerekek gyakran csak a társaiktól hallott, sokszor téves információkon alapuló mendemondákra hagyatkozhatnak. A tájékozatlanság az egyik oka annak is, hogy Oroszországban rohamosan terjed az AIDS: hivatalos adatok szerint a 140 milliós országban 270 ezer, független szakértői becslések szerint viszont legalább 750 ezer HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg él. 90 százalékuk drogfüggő, akik a fertőzött tűkkel adják tovább egymásnak a kórt. "Évente 1 millió dollárt költünk felvilágosító programokra, ám legalább 70 millióra lenne szükség" - mondta a májusi AIDS-világnap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Vagyim Pokrovszkij, az orosz szövetségi AIDS-központ vezetője, aki 1 millióra becsülte a HIV-fertőzöttek számát.

Felmérések szerint az oroszok többsége egyébként még mindig azt hiszi, hogy a gyilkos kór cseppfertőzés útján terjed, és ezért a közvélemény-kutatások által megkérdezettek többsége kitiltaná az iskolákból a HIV-fertőzött oktatókat, a megkérdezettek 40 százaléka pedig elkülönítené a társadalomtól az AIDS-ben szenvedőket. A betegség terjedésének másik oka, hogy a prostitúcióból élő lányok ezrei fertőződnek meg a vírussal, mivel a kuncsaftok egy része többet fizet, ha óvszer nélkül élvezheti az örömlányok szolgáltatásait. Moszkvában a prostituáltak 15 százaléka HIV-fertőzött, Szentpéterváron ez az arány 48 százalék. Ez utóbbi ijesztő adat több emberi jogi szervezet szerint arra vezethető vissza, hogy a szentpétervári prostitúciót a helyi rendőrök ellenőrzik, évente közel 100 millió dollárnyi bevételt húzva a lányokból.

A rendszerváltás okozta felfordulásnak és az oktatás hiányosságainak tudható be az is, hogy a hagyományos nemi betegségek jóval nagyobb arányban fordulnak elő Oroszországban, mint Nyugat-Európában. Az orosz statisztikák szerint 100 ezer emberre például 136 szifiliszes eset jut, míg Európa fejlett országaiban alig több mint egy.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Versenyt gratulálnak az új ukrán elnöknek a nyugati politikusok

Versenyt gratulálnak az új ukrán elnöknek a nyugati politikusok

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Orbán Viktor sehol nincs a világ leggazdagabb politikusaihoz képest

Orbán Viktor sehol nincs a világ leggazdagabb politikusaihoz képest

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz

Észak-Macedónia: kevesen szavaztak, második forduló lesz