"Periklészt is bírálták két és fél ezer éve, amiért megépítette az Akropoliszt" - védekezett a hetvenes évek közepén...

"Periklészt is bírálták két és fél ezer éve, amiért megépítette az Akropoliszt" - védekezett a hetvenes évek közepén Jean Drapeau montreali polgármester, amikor a szemére vetették, hogy az 1976-os olimpia rendezőjeként városa olyan extravagáns beruházásokba fogott, amelyekbe csak belebukhat. A kritikusoknak igazuk lett: az űrhajóra emlékeztető hatalmas stadion tornya csak a játékok után négy évvel készült el, a tető zárhatatlannak bizonyult, a létesítmény pedig egész Észak-Amerikában a legkevésbé alkalmas profi sportesemények befogadására. Az olimpia rendezői 124 millió kanadai dolláros költségvetést terveztek, ez 1,5 milliárdra duzzadt, amiből a mérleg megvonása után 763 milliós adósság maradt. A ráeső részt Montreal városa egy speciális ingatlanadó kivetésével 1992-re törlesztette, Québec tartomány viszont a cigarettaadó egy részét fölhasználva még mindig fizet.

Mások számára viszont igazi ugródeszkának bizonyult az olimpiarendezés. Az 1964-es tokiói játékok a 19. század közepén kezdődött japán modernizáció beérését éppúgy jelezték, mint azt, hogy a második világháborúban vesztes Japánt visszafogadta a nemzetközi közösség. Az 1988-as olimpiára készülve pedig Szöul nemcsak tekintélyelvű rendszerét váltotta demokratikusra, de hatalmas központi beruházásokkal korszerűsítette exportgazdaságához képest jelentősen elmaradott infrastruktúráját, hogy aztán a 2002-es - Japánnal közösen rendezett - labdarúgó-világbajnokságra újabb tíz stadiont húzzon fel.

Barcelona számára az 1992-es olimpia a megújulást hozta és olyan beruházásokat, amelyekre a katalán főváros évtizedeken át nem kapott pénzt Francisco Franco rezsimjétől. Barcelona a rendezés sikerét az idegenforgalomban váltotta aprópénzre, és nyert az olimpiával maga Spanyolország is, amely ezzel a külvilág szemében szintén a modern nemzetek sorába emelkedett. Ezt szeretné elérni most Görögország is. Atlanta 1996-ban nem sokat költött az olimpiára, ez a versenyeket kísérő káoszon és a szponzorok érdekei alá rendelt üzleti forgatagon meg is látszott. Sydney viszont 2000-ben az addig a legjobban előkészített és lebonyolított nyári játékokat szervezte meg, és ezzel a várost és Ausztráliát is a "térképre rajzolta" az élsportban és az idegenforgalomban egyaránt, a kontinensnyi ország gazdasága iránt pedig alaposan megnövelte a piaci célpontnak tekintett Ázsia érdeklődését.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Monitor

Magukat rendezték

A görögök megcselekedték, amit megkövetelt a haza: erős beruházási finissel sikeres olimpiát rendeznek, a pénzügyi terhekbe azonban belerokkanhat a gazdaság. A sportcsatákban a kínaiak taroltak - írja tudósítónk a helyszínről -, miközben a magyarok teljesítményét beárnyékolja a diszkoszvető Fazekas megfosztása az aranyéremtől.

Meghalt egy ember, egy utasszállító gép vészleszállást hajtott végre Budapesten

Meghalt egy ember, egy utasszállító gép vészleszállást hajtott végre Budapesten

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Kiszivárgott: Ilyen a Microsoft új böngészője, és simán lehet, hogy leváltja a Chrome-ot

Kiszivárgott: Ilyen a Microsoft új böngészője, és simán lehet, hogy leváltja a Chrome-ot

Visszavonul Edita Gruberová

Visszavonul Edita Gruberová

Műszaki hiba volt Pakson

Műszaki hiba volt Pakson

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"