Nagy-Britanniában a múlt héten megnyílt az első önálló iszlám bank. Az alapítók remélik, hogy az ország csaknem kétmilliós muszlim közösségében bőven lesz igény a pénzintézet szolgáltatásaira,amelyek megfelelnek az iszlám jogrend, a saría előírásainak.

Kolsum Bukhari-Butt biztos a sikerben. A Londonban élő muszlim asszonynak meggyőződése, hogy a nagy-britanniai mohamedánok körében lenne kereslet a nyugati ízléshez igazított fejkendőire, ám - mint a CNN amerikai hírtévének kifejtette - az üzlet elindításához hitelre lenne szüksége, hithű muszlimként azonban nem fordulhat akármelyik bankhoz. Az ő és számos hozzá hasonló cipőben járó vállalkozó gondjait is megoldhatja a Brit Iszlám Bank (IBB), amelynek első fiókja múlt szerdán nyílt meg Londonban. Az új pénzintézet ugyanis mindenben tiszteletben tartja a mohamedán jogrend, a saría törvényeit, amelyek gyakorlatilag az összes, a nyugati bankok tevékenységére jellemző ügyletet tiltják. E szigorú előírások szerint magának a pénznek nincs értéke, így nem lehet kamatot kérni vagy fizetni utána; tisztátalan dolgokkal, például fegyverkezéssel, alkohollal, dohányárukkal, szerencsejátékkal vagy pornográfiával kapcsolatos cégekbe pedig tilos tőkét befektetni (HVG, 2002. augusztus 31.). Az ilyen pénzintézeteknél vallástudósokból álló bizottság - az IBB-nél három, Pakisztánban, Szaúd-Arábiában és Bahreinben is tapasztalatokat szerzett szaktekintély - ügyel az iszlám szabályainak betartására.

A különböző banki műveleteknek megvannak a saría előírásainak formálisan megfelelő változatai. Az áru- vagy lakáshitel utáni kamatot például oly módon váltják ki, hogy az ügyfél által kinézett terméket vagy ingatlant a bank vásárolja meg, és vagy azonnal - az eredeti árnál drágábban - továbbadja az érdeklődőnek, aki egyúttal lehetőséget kap a részletfizetésre, vagy a saját tulajdonában tartja, a vevő pedig lízingeli tőle, így nemcsak a vételárat rója le részletekben, hanem a bank számára nyereséget jelentő bérleti díjat is fizet. Az üzleti célú hitelekből pedig a bank úgy tud hasznot húzni, hogy közös céget alapít a kérelmezővel, akivel szerződésben rögzítik, milyen arányban részesedik a pénzintézet a vállalkozás profitjából, a betétesek pedig a bank befektetéseiből származó nyereségből kapnak bizonyos hányadot.

A mintegy 1,8 millió brit muszlim háromnegyed része a felmérések szerint igényt tart a saría előírásainak megfelelő banki szolgáltatásokra, ilyenekre jó ideig mégis csak két hitelintézetnél, a kuvaiti Ahli United Bank kirendeltségénél és a West Bromwich Building Societynél volt lehetőség a szigetországban. Aztán tavaly nyártól első nagybankként a HSBC is kilépett erre a piacra, önálló iszlám bank azonban most először alakult Nyugat-Európában. Szervezését 2002 elején kezdték meg, miután az angol jegybank is szorgalmazta, hogy a pénzintézetek találjanak megoldást a hazai muszlim közösség és az országot minden évben rendszeresen felkereső mintegy félmillió külföldi muszlim gondjaira. Ennek érdekében tavaly tavasszal módosították az iszlám bankok versenyképességét leginkább hátráltató illetékszabályokat. Addig ugyanis például egy saríakonform ingatlanhitel esetében kétszer is meg kellett fizetni ezt a járulékot: először amikor a lakás vagy épület a bank tulajdonába került, másodszor pedig amikor a törlesztési idő lejártakor a vásárló nevére írták azt.

A birminghami központtal működő IBB 14 millió fontos alaptőkéjét egy főleg arab és brit befektetőkből álló csoport adta össze. A The Times londoni napilap beszámolója szerint a katari uralkodói családnak több mint 40, ezen belül az emírnek 17,4 százalékos tulajdonrésze van a bankban, amelynek alaptőkéjét további mintegy 40-50 millió fonttal akarják növelni azzal, hogy - október 12-én darabonként 25 pennys árfolyamon - részvényeket dobnak piacra. Ezt már az iszlám pénzügyi világban nagy tekintélyű bankelnök, Abdul Rahman Abdul Malik és az igazgatói posztra megnyert rutinos brit bankár, Michael Hanlon vezényli le. Hanlon a szakmában töltött 38 évéből 34-et a patinás Barclaysnél húzott le, de volt az osztrák Raiffeisen lengyelországi főnöke is. "Keresztény vagyok, de tetszik az iszlám bankok tisztességes és átlátható koncepciója" - idézte szavait a The Daily Telegraph napilap, amely arról is beszámolt, hogy nem volt könnyű olyan működési feltételeket teremteni, amelyek a vallási hagyományokkal és a brit pénzügyi szabályokkal egyaránt összhangban vannak és még a bank versenyképes működését is lehetővé teszik. A brit bankfelügyelet végül megadta a működési engedélyt az IBB-nek, amely novemberben Leicesterben és Birminghamben is kirendeltséget nyit, 2005-ben pedig nyolc újabb fiókja kezdi meg a munkát. Sőt a bank Európa más országaiban, főként a sok muszlimnak otthont adó Franciaországban és Németországban is meg szeretné vetni a lábát.

A gyors terjeszkedési törekvések már csak azért is indokoltak, mert ígéretes üzletet kínálnak az iszlám pénzügyi szolgáltatások. A BBC internetes hírszolgálata idézte például a londoni székhelyű Datamonitor piackutató tavalyi felmérését, amely szerint Nagy-Britanniában a saríával összhangban folyósított jelzáloghitelek értéke - amely 2002-ben még csak 40 millió font volt - 2006-ra 4,5 milliárd fontra nőhet. A The Guardian című napilap által ismertetett adatok arról tanúskodnak, hogy két esztendeje mintegy 200 milliárd dollárt kezeltek a világ iszlám pénzintézeteiben, és ez az összeg az előrejelzések szerint évente mintegy 15 százalékkal bővül.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Benyúlt a rácson, hogy megsimogassa a tigrist, majdnem elvesztette a karját

Benyúlt a rácson, hogy megsimogassa a tigrist, majdnem elvesztette a karját

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?

Banki kiszámolós: hányan maradhatnak?