Christian Chesnot, a Radio France Internationale közszolgálati rádió munkatársa és Georges Malbrunot, a Le Figaro...

Christian Chesnot, a Radio France Internationale közszolgálati rádió munkatársa és Georges Malbrunot, a Le Figaro párizsi napilap tudósítója augusztus 20-án került iraki túszejtők fogságába. Elrablásuk meglepő volt, hiszen Franciaország nem vállalt katonai szerepet Irakban, sőt határozottan fellépett a beavatkozás ellen. A túszejtők annak az idei tanévkezdetkor érvénybe lépett törvénynek az eltörlését követelték, amely megtiltja a francia iskolákban a vallási jelképek, így a muszlim fejkendő viselését (HVG, 2004. január 31.). Chesnot és Malbrunot kiszabadítására mozgalom indult, és ebben a franciaországi iszlám szervezetek is szerepet vállaltak, a francia diplomácia pedig a színfalak mögött minden követ megmozgató akcióba kezdett. Egy idő után elterjedt a hír, hogy a két újságírót fogvatartóik átadták egy szunnita gerillacsoportnak, majd szeptember közepén már azt rebesgették, saját akaratukból dolgoznak velük, "objektív képet" mutatandó az iraki gerillák harcáról. Ám egyetlen ilyen tudósítás sem érkezett tőlük.

A múlt hónap végén egy önkéntes közvetítő, bizonyos Philippe Brett üzletember, aki Szaddám Huszein rezsimje idején iraki francia beruházásoknál ténykedett, új értesüléssel szolgált a túszokról. Azt állította, el tudja érni kiszabadulásukat, és ebben otthonról politikai felhatalmazással támogatja őt Didier Julia kormánypárti képviselő. A francia diplomácia rosszallotta ugyan a magánakciót, a közvélemény azonban bizakodott, miután Julia és Brett bejelentette: a túszok október 1-jén Damaszkuszba érkeznek.

A dolog azonban látványos kudarccal végződött. Julia azt állította, a két újságírót szállító járműveket a szíriai határ előtt amerikai repülőgépek támadták meg, ez azonban nem volt igaz, mint ahogyan az sem, hogy Brett a két túsz társaságában, Irakban várta volna a konvoj indulását. Kiderült, ki sem mozdult Damaszkuszból, helyszíni beszámolói mind légből kapottak voltak. Párizsban most azt feltételezik, hogy a szíriai titkosszolgálat rászedte a képviselőt és munkatársát.

Az ügy persze belpolitikai vihart is kavart. Az ellenzéki szocialisták a kormányzatot hibáztatják a történtekért; Segolene Royal képviselőnő magyarázatot is kért "a francia diplomácia megszégyenítése" miatt. A kormányzat zavarba került, de hivatalosan nem ítéli el Julia kezdeményezését. "Minden tárgyalási csatornát igénybe kellett vennünk" - védekezett a Le Monde napilapban egy név nélkül nyilatkozó külügyi illetékes. Jean-Pierre Raffarin kormányfő is kitérő választ adott a számonkérő kérdésekre, ugyanakkor Dominique Perben igazságügyi miniszter nyíltabban szólt: "Kértük Julia képviselő urat, ne avatkozzék az ügybe, mégis belefogott; ami történt, sajnálatos és rendkívül felelőtlen dolog." Julia viszont azt állítja, bár most bűnbaknak kiáltják ki, kezdetben hivatalos körökből is biztatták.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Túszharc

Irakban eddig több mint 130 külföldit raboltak el, és közel egynegyedüket meg is gyilkolták különböző fegyveres csoportok. A múlt héten szerencsés véget ért két olasz segélyaktivista kálváriája, több fogoly sorsa azonban továbbra is bizonytalan.

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Napos idővel indul a hosszú hétvége

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”