Homoszexuális zaklatással vádolják a világ egyik legnagyobb vallási tévécsatornájának vezetőjét, akinek zavaros pénzügyeire is fény derült a közelmúltban. A szent ember természetesen tagadja az állítólagos visszaéléseket.

"Amikor jó szívvel adunk, tulajdonképpen Istennek kölcsönzünk, és tőle rögtön vissza is kapjuk adományunkat" - hirdeti hétről hétre Paul Crouch, a világ legnagyobb, keresztény híveknek szóló televíziós csatornájának, a Trinity Broadcasting Networknek (TBN) az elnöke. Amennyiben állítása igaz, nemsokára 425 ezer amerikai dollárt ad neki Isten, ennyit fizetett ugyanis - mint a napokban kiderült - korábbi férfi alkalmazottjának, Enoch Lonnie Fordnak, aki szexuális zaklatással vádolta meg a TBN vezetőjét. Az eset állítólag 1996-ban történt, ami után a TBN - Ford szerint hálából egy romantikus éjszakáért - segített kifizetni az alkalmazott több mint tízezer dolláros hitelét. Két évvel később pedig Crouch - a munkaügyi perrel fenyegetőző Fordot leszerelendő -, mondhatni, örömmel fizetett.

Igaz, volt is miből. A keresztény orientációjú tévéadók között piacvezető, egyedül az USA-ban 5 millió háztartást szórakoztató, de az angol mellett másik 11 nyelven is műsorokat sugárzó hálózat 70 éves első embere ugyanis a Los Angeles Times információi szerint évi 403 700 dolláros javadalmazást kap (ez a Chronicle of Philantropy, a jótékony szervezeteket vizsgáló kiadvány szerint még a legnagyobb vallásos társaságok vezetői között is egyedülálló), míg felesége, Jan Crouch, a TBN műsorigazgatója 361 ezer dollárt. A családi kasszát gazdagítja még legidősebb fiuk, ifjabb Paul Crouch több mint 90 ezer dolláros alelnöki fizetése, illetve az, ami abból a 32 millió dollárból maradt, amelyet másik fiuk, Matthew Crouch 1999 óta néhány bibliai témájú film, például a Michael York főszereplésével készült Omega kód forgatására kapott.

Bőven volt mit félretenni a Crouch családban azért is, mivel tagjai profitorientált cégek topmenedzsereit megszégyenítő juttatásokat élveznek. Bármikor használhatják például a TBN tulajdonában lévő, 7,2 millió dollár értékű, 19 személyes Canadair Turbojet repülőgépet, akárcsak a tévétársaság mintegy harminc értékes ingatlanát, többek között két előkelő Newport Beach-i udvarházat, egy Lake Arrowhead melletti hegyvidéki luxusvillát és egy hatalmas texasi ranchet. Az eszköz- és ingatlanvásárlásokat az igazgatótanács természetesen mindig jóváhagyja, miután a háromtagú testületben Crouch mellett felesége, Jan és nővére, Ruth Brown ül. A tulajdonképpen családi vállalkozásként működő TBN vezetői a műsorszolgáltató kulisszatitkairól könyvet kiadni szándékozó Kelly Whitmore, Jan Crouch korábbi személyi titkára szerint rendszeresen vásároltak antik bútorokat, drága kozmetikumokat, alkoholt, sőt még szoláriumot is a társaság hitelkártyájával, "természetesen" saját használatra. A szolárium arra kellett - magyarázkodnak most a TBN vezetői -, hogy hitelesen barna bőrszínnel jelenjen meg a vásznon egy bibliai korban játszódó film 25 szereplője.

Ám Crouchék nem tudnak annyit költeni, hogy megrendítsék a TBN anyagi alapjait. Annak ellenére sem, hogy az utóbbi 31 évben a hálózat agresszívan terjeszkedett, és a hőskorban együttműködött még az 1987-ben illegális pénzügyi manőverei miatt börtönbe került Jim Bakker tévés evangélistával is. Crouch hálózata azonban soha nem vesztette el a vallásos célkitűzései miatt élvezett adómentességet. Sőt a vezető állítása szerint a mindenható Isten is folyamatosan segíti munkájukat. A TBN első adásnapján például - amint az Crouch önéletrajzából tudható - Isten állítólag arrébb tolt egy hegyet azért, hogy a társaság stúdiójából kibocsátott mikrohullámok elérjék az átjátszótorony antennáját, s így Amerika-szerte hallja a nép a bibliai üzeneteket. 1975-ben pedig Isten Crouch otthonának plafonjára vetítette az USA térképét, majd a mennyei útmutatásra éhes vallásos vállalkozó fülébe súgta: műholdon keresztül szólítsa meg programjaival az USA főbb városait. Crouch engedelmesen követte az útmutatást: a TBN ma már 275 átjátszóállomást tulajdonol az Egyesült Államokban, világszerte pedig több mint 75 ország 6 ezer állomása sugározza műsorait, természetesen műholdon keresztül is.

E programok elsősorban a neoprotestáns, pünkösdi-karizmatikus felekezetű hallgatóságot célozzák meg. Egy átlagos napon az egészséges életmóddal foglalkozó műsorok nézhetők a bibliatanulmányozások, vallásos témájú filmek, keresztény pop- és rockegyüttesek klipjei és koncertjei mellett, amelyeket természetesen tévéevangélisták igehirdetései egészítenek ki, akik többnyire a bőség és a siker evangéliumát propagálják. Úgy tűnik, a sokat emlegetett anyagi áldásból a műsorszolgáltatónak is bőségesen jut. Annak ellenére, hogy a hálózat nem sugároz reklámokat, és Crouchék - általuk csak a 11. parancsolatként aposztrofált - belső szabálya kimondja, hogy egy félórás show alatt összesen 30 másodperc fordítható adománykérésre. Igaz, emellett évente kétszer egyhetes gyűjtőkampányokat rendeznek.

"Fenntartsuk-e ezt a remek csatornát jövőre is?" - teszi fel ilyenkor Crouch gyakorta a kérdést, majd mintegy válaszként rögtön elmondja, hogy a programok fennmaradása kizárólag a tévénézők adakozási hajlandóságán múlik. Mindezt olyan meggyőzően adja elő, hogy a kampányok alatt átlagosan 40 millió dollár folyik be a lelkes adományozóktól a TBN számlájára. Arról persze Crouch egy szót sem szól, hogy a csatorna 1997 óta minden évet közel 60 millió dolláros haszonnal zárt, nettó vagyona pedig 2002-ben 583 millió dollárra rúgott, amelyből 238 millió dollár kincstárjegyben és egyéb hosszú lejáratú értékpapírokban pihen. Az említett tartalékok ellenére az 1,2 milliós levelezőlistán szereplő híveknek rendszeresen küldenek adakozásra buzdító leveleket, és a válaszokat a kaliforniai Tustinban lévő, bank és erőd keverékére emlékeztető komplexumukban dolgozzák fel. A TBN munkatársai mintha futószalag mellett dolgoznának, olyan gyorsasággal válogatják szét az adománycsekkes borítékokat és az imakéréseket a falra szerelt kamerák kereszttüzében. Az imakéréseket általában egy szomszédos kápolnában, tapasztalt imádkozók "viszik Isten elé", ám előfordult, hogy a tévé képernyőjén keresztül kaptak választ a csodára várók. Krisztus üzenetét tolmácsolta Clarence McClandon, a Teljes Evangéliumi Baptista Egyház püspöke, a TBN heti rendszerességgel szereplő prédikátora is egy alkalommal. A püspök azokat szólította meg, akik a hitelkártyájukon felhalmozott komoly adósságtól kívántak megszabadulni; a Szentlélekre hivatkozva arra buzdította őket, adakozzanak a csatornának, mert ha így tesznek, Isten megáldja őket, és "30 napon belül képesek lesznek visszafizetni minden tartozásukat".

IZSÁK NORBERT

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Változékony idő várható

Változékony idő várható

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk