A több száz emberéletet követelő szeptemberi terrorcselekmények nyomán az oroszok mind nagyobb bizalmatlansággal, sőt egyre ellenségesebben kezelik az idegeneknek tekintett kaukázusiakat.

"Kedves polgártársak, ne ijedjenek meg. Megmutatjuk, hogyan kell bánni ezekkel, és már itt sem vagyunk. Most pedig: muzulmánok, felállni" - hangzott el néhány napja egy moszkvai metrókocsiban. A szerelvényt megszálló bőrfejűek vezetőjének bejelentését tettek követték: mire a metró megérkezett a következő megállóba, a mintegy ötven fiatalember agyba-főbe vert négy, a Kaukázus vidékéről származó utast. A szemmel láthatóan jól szervezett, parancsra akcióba lépő támadók egyértelműen a bőrszín alapján választották ki áldozataikat, mint kiderült, az ütlegekből kapott egy keresztény vallású örmény férfi is. A pogromot megakadályozni igyekvő néhány orosz utast - köztük az Izvesztyija napilap egyik munkatársát - "figyelők" fogták vissza, és közölték velük, ha ők is orosznak tartják magukat, ne akadályozzák a muszlimok móresre tanítását.

Az észak-moszkvai eset csak az egyike azoknak a támadásoknak, amelyek az oroszoknál valamivel sötétebb bőrű és sötét hajú kaukázusiakat érik azóta, hogy augusztus végén többségében csecsen terroristák felrobbantottak két orosz utasszállító gépet és pokolgépet robbantottak az egyik moszkvai metrómegállónál, majd az észak-oszétiai Beszlan városka legnagyobb iskolájában túszul ejtettek és megöltek több száz gyereket és felnőttet. Az utóbbi napokban hírek érkeztek arról is, hogy több orosz városban megtámadták a nem oroszok kezében lévő éttermeket és üzleteket. Legutóbb egy észak-moszkvai parkban gyújtottak fel ismeretlen tettesek három, kaukázusiaknak munkát adó kis üzletet.

A csecsenekkel, illetve más kaukázusiakkal szembeni gyűlölet - közvélemény-kutatások szerint a megkérdezett moszkvaiak hetven százaléka nem szereti a csecseneket - a sportpályákon is tetten érhető. Magukat szurkolónak "álcázó" férfiak folyamatosan sértegetik a nem orosz nemzetiségű játékosokat, a Moszkvába látogató kaukázusi vendégcsapatok drukkerei pedig csak több száz rendőr védelmében érezhetik magukat biztonságban. A kaukázusiak iránti ellenszenv azonban a rendőrségtől sem idegen. Szeptember első napjaiban például két rendőr megverte Magomed Tolbojev dagesztáni származású űrhajóst. Az Oroszország hőse érdemrenddel kitüntetett férfival "az volt a baj", hogy a neve alapján csecsennek tűnt. A rendőrök egyébként néhány nap alatt több mint tízezer illegális betelepülőt fogtak el, és többségüket már ki is utasították a fővárosból, illetve Oroszországból. A most fülön csípettek száma eltörpül amellett, hogy a tízmilliós Moszkvában nem hivatalos becslések szerint mintegy egymillióan élnek lakhatási engedély nélkül.

Az idegenellenességbe jó adag félelem is vegyül, az utóbbi hetekben legalább ötször történt meg, hogy egy-egy oroszokat szállító repülőgép addig nem indulhatott el, amíg az utastársak által "terroristagyanúsnak" ítélt férfiak, illetve nők el nem hagyták a fedélzetet. Három alkalommal csecsen, illetve azeri utasokat zavartak le a repülőgépről, két hete pedig két, csadort viselő egyiptomi állampolgárságú nő nem utazhatott együtt az oroszokkal. A merénylettől félők azt tartották különösen gyanúsnak, hogy az egyiptomiak az utolsó pillanatban léptek a fedélzetre - mint később kiderült, éppen azért késtek, mert a repülőtéri biztonsági erők többször is átvizsgálták őket. A múlt héten pedig azért halasztották el egy Szamarából Moszkvába induló gép felszállását, mert egy utas gyanút keltett azzal, hogy nem az évszaknak megfelelően volt öltözve, emellett szokatlan módon vásárolta meg a jegyét, és amikor ezt szóvá tették, valami gorombasággal válaszolt. A félelmeket erősítette, hogy múlt kedden kiderült, egy malajziai terrorista csoport el akarta rabolni, majd a szingapúri repülőtéren felrobbantani az Aeroflot orosz légitársaság Bangkokból Moszkvába induló gépét. A Kuala Lumpurban őrizetbe vett egyik merénylőjelölt a rendőröknek állítólag azt mondta, akciójukkal arra akartak figyelmeztetni, hogy bűnös dolog az, amit az oroszok Csecsenföldön művelnek.

Az országszerte érezhető félelem jele, hogy a beszlani merénylet óta sokan nem engedik el gyermeküket az iskolába. A pánik elsősorban a kaukázusi területeket érinti, az Észak-Oszétiával szomszédos Kabardin-Balkárföldön több iskolába a diákoknak alig negyede jár be. Nalcsikban, Kabardin-Balkárföld fővárosában olyan híresztelések kaptak lábra, melyek szerint az oroszellenes erők össze akarják veszejteni egymással a kabardinokat és a balkárokat, ezért hamarosan Nalcsikban is merényletek várhatóak. Hasonlóan nagy a félelem Ingusföldön, illetve Észak-Oszétia ingusok lakta körzeteiben: az ingusok attól tartanak, hogy a beszlani temetések után negyven nappal - a gyász első időszakának lejárta után - az oszétok véres bosszút állnak azért, hogy az iskolai túszszedők között több ingus is volt.

A terrortámadásoktól tartó hatóságok az eddig is szigorú szabályok további szigorításával igyekeznek megakadályozni az újabb merényleteket. Moszkvában nehezebbé teszik a letelepedési és munkavállalási engedélyek megszerzését, és bejelentették, hogy az eddiginél jóval határozottabban lépnek fel a fővárosba illegálisan beköltözők, illetve a letelepedésre jogosító dokumentumot pénzért árusító hivatalnokok ellen. A metróban látványosan növelték a járőröző rendőrök számát, a repülőtereken pedig október elsejétől - legalábbis a szabályok szerint - minden utasnak le kell vetnie az övét, a cipőjét és a kabátját a biztonsági ellenőrzésnél. Az orosz hatóságok azt is tervezik, hogy izraeli mintára pszichológusok beszélgetnek majd el a valamilyen okból gyanúsnak talált utasjelöltekkel.

A moszkvaiak annak ellenére is támogatják a szigorításokat, hogy tudják, a rendőrség hatalmának növelése a rendőri önkény, illetve a vesztegetési "díjak" megugrásához vezet. Mindenesetre teljesen elhallgattak azok az emberi jogi aktivisták, akik már a moszkvai lakhatási engedély létét is alkotmányellenesnek tartották, hiszen ez megsértette az orosz polgárok szabad költözködéshez való jogát. A moszkvaiak azt is tudják, ha valamennyi illegális munkavállalót kiüldözik a városból, a főváros megbénul: a piszkos munkák jelentős részét az eddig megtűrt "idegenek" végezték, és az oroszok között aligha lesz elég jelentkező a megüresedő utcaseprői, rakodói, szemétszállítói munkakörökre.

A szigorítások és razziák egyelőre nem eredményezték egyetlen jelentős terrorista elfogását sem, ám az orosz labdarúgó-bajnokság második osztályában játszó Szodovik már saját bőrén érezhette az új keletű szigort: az orosz labdarúgó-szövetség 57 pontot vont le az eddig első helyen álló csapattól, miután kiderült, hogy a Szodovik grúz nemzetiségű hátvédjének orosz útlevele érvénytelen volt, így Zviad Dzeladze jogtalanul játszott a csapatban.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

Öt autó ütközött az M5-ös autópályán

Öt autó ütközött az M5-ös autópályán

Kisebb tűz keletkezett az egyik tűzijátékos uszályon Budapesten

Kisebb tűz keletkezett az egyik tűzijátékos uszályon Budapesten

Meglepetésszerűen zuhant rá a közigazgatásra a létszámstop

Meglepetésszerűen zuhant rá a közigazgatásra a létszámstop

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Musk már nem feltétlenül atomozná meg a Marsot

Musk már nem feltétlenül atomozná meg a Marsot