Szerencsés esetben mintegy 100 millió forint pluszbevételt hozhatott volna a konyhára, hogy a Ferencvárosi Torna Club...

Szerencsés esetben mintegy 100 millió forint pluszbevételt hozhatott volna a konyhára, hogy a Ferencvárosi Torna Club (FTC) labdarúgócsapata továbbjutott az UEFA-kupában - merengtek a várható bevételekről a HVG érdeklődésére a Fradinál. A csapat környezetében ugyanis úgy számolnak, hogy ha német, angol, olasz vagy spanyol csapatot sorsoltak volna ki számukra az ötcsapatos csoportkör két hazai meccsére, legalább 200 millió forint bevételük keletkezett volna a hirdetési felületek, illetve a televíziós jogok értékesítéséből. Az UEFA-kupában eddig még nem alkalmazott csoportmeccses lebonyolítás ugyanis abban is különbözik a Bajnokok Ligájától, hogy a csapatok maguk adhatják el a marketingjogokat. A Fradi azonban a klub gazdasági vezetőinek álmában megjelent nemzetek csapatainál kevésbé piacképes holland Feyenoordot és a svájci FC Baselt látja majd vendégül az Üllői úton, ami - szintén fradista számítás alapján - maximum 100 millió forint bevételt fialhat a csapatot működtető részvénytársaságnak.

Összességében így is 200 millió forintot meghaladó összeggel gyarapodhat a nemzetközi szereplés okán a Fradi-kassza, hiszen a marketingjogokból remélt pénzen felül az UEFA-tól a továbbjutásért 150 ezer, a csoportmeccsekért pedig további 80-80 ezer svájci frank folyik be, ezeket azonban csak a szezon végén utalja át az európai szövetség. A jegybevétel egy-egy meccsen tisztán 30-40 millió forint lehet, a belépők árából ugyanis 25 százalékot elvisz a stadion vagyonkezelője, az állami tulajdonú Sportfolió Kht., a rendezés pedig - Furulyás János FTC-elnök nyilatkozata szerint - 5-6 millió forintba kerül.

Ennél is többet visznek el a drukkerek: az UEFA fegyelmi bizottsága a Fradi-szurkolók rasszista magatartása, illetve pirotechnikai eszközök használata miatt 38 500 eurós, azaz közel tízmillió forintos büntetést szabott ki az FTC-re. Az UEFA-kupa csoportkörébe jutásról döntő, az angol másodosztályú Millwall ellen vívott hazai meccsen ugyanis a Fradi-tábor az európai stadionokból javarészt már száműzött módon gyalázta az ellenfél színes bőrű játékosait. A saját szurkolóival szemben túlságosan puha egyesületnek - amelynek elnöke például az ominózus meccs után azt találta mondani a Magyar Hírlapnak, hogy "drukkereink régen nem tapasztalt, intelligens módon szurkoltak" - nem ez volt az első fenyítése: az FK Tirana elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn történt nézőtéri verekedésért 30 ezer, egy pályára repülő füstbomba miatt pedig 3 ezer svájci frankot kell befizetnie az UEFA kasszájába.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Vöröset látó ördögök

Kéretlenül kerülgeti az angol Manchester Unitedot egy amerikai milliárdos, Malcolm Glazer, akit a csapat szurkolói a pokolba kívánnak. Attól tartanak ugyanis, hogy a tulajdonlásért kialakuló küzdelem nem a trófeákért, hanem a nyereségért folyik.

Három hónap alatt megduplázódott a kórházak adóssága

Három hónap alatt megduplázódott a kórházak adóssága

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók

Beindult a nyomulás a budapesti hostelek piacán

Beindult a nyomulás a budapesti hostelek piacán

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán