Szédítő gyorsasággal terjed világszerte a digitális képrögzítési technológia, ezért az otthoni mozizást és a filmipart három évtizede forradalmasító videomagnó temetésére készülnek a szakemberek.

"A szórakoztatóelektronika történetének egyik legfontosabb termékétől veszünk búcsút" - így kommentálta John Mewett, a legnagyobb brit elektronikai áruházlánc, a Dixons (Magyarországon: ElectroWorld) marketingigazgatója cégének azt a döntését, hogy leállítja a videomagnók forgalmazását. Az indoklás szerint annyira visszaesett az érdeklődés e berendezések iránt, hogy nem éri meg árusítani őket. Helyükre a dvd-lejátszók léptek, amelyek forgalma az utóbbi öt esztendőben a hétszeresére nőtt, és ma már negyvenszer annyit adnak el belőlük, mint videomagnókból. Noha mások még nem követték a példáját, a brit társaság lépése egyértelműen alátámasztja azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint a viharos gyorsasággal terjedő digitális technika fokozatosan kiszorítja a piacról a "hagyományos" videót. Az Egyesült Államokban például 2003-ban az egy évvel korábbinál 52,6 százalékkal kevesebb, 6,4 millió videokészüléket adtak el, a Háztartási Elektronikai Szövetség (CEA) előrejelzése pedig az ősszel azt jósolta, hogy 2004-ben az 5 milliót sem éri el ez a szám.

Pedig három évtizede valósággal forradalmasította az otthoni mozizást és a filmipart a videomagnó megjelenése. A technológiát lassan eltemető kommentárok most azt tartják a legnagyobb vívmánynak, hogy a videó - lehetőséget nyújtva a műsorok rögzítésére - megszüntette az emberek "tévéfüggőségét". Miután a hetvenes években megjelent két szabvány, a Sony Betamax, illetve a JVC VHS rendszerének harcából a nyolcvanas évek végére ez utóbbi került ki győztesen, a 20. század utolsó évtizedének első felében már évi 200 millió videomagnót értékesítettek a világon. Mára az amerikai családok több mint kilenctizede használ ilyen berendezést, az Európai Unió országaiban 80 százalék körül van ez az arány, hazánkban pedig a KSH 2003-as adatai szerint a háztartások 54,4 százalékának - ezen belül az aktívak 73, míg a nyugdíjasok 24 százalékának - van videomagnója.

A videó térhódításánál csak a digitális képrögzítési technológia, az 1995-ben megjelent dvd karrierje tűnik gyorsabbnak és fényesebbnek. A londoni székhelyű Screendigest piackutató cég adatai szerint Nyugat-Európában 2003-ban egyetlen év alatt 30 millióról 50 millióra emelkedett azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben működik valamilyen dvd-készülék, és a növekedés a jövőben is töretlenül folytatódik: három év múlva már az európai otthonok kétharmada tartozik e körbe. Más, a Reuters hírügynökség által idézett becslések arra számítanak, hogy 2008-ban már 450 millió családnak lesz legalább dvd-lejátszója, és a digitálisvideó-piac jelenleg évi 15 milliárd dollárosra becsült forgalma meredeken nő a következő években.

A kölcsönzőket egyébként már most is a dvd-k uralják: a legnagyobb ilyen amerikai cég, a Blockbuster ügyfeleinek 80 százaléka például lemezen és nem kazettán kéri a filmeket. A nyugat-európai piacon 2002-ben következett be a fordulat: azóta a vásárlók többet költenek dvd-re, mint VHS-kazettára, és a Screendigest előrejelzése szerint ez a különbség évről évre nő, 2007 végére már a videofilmpiac 93 százalékát a lemezek adják majd.

A dvd előretörését mindenekelőtt a technológia viharos gyorsaságú fejlődése és az árak zuhanása tette lehetővé. Megjelentek a piacon és ma már elérhető áron beszerezhetők a dvd-felvevők és a digitális képrögzítők - amelyek a számítógépekéhez hasonló merevlemezükön akár 400 órányi tévéműsort képesek tárolni -, illetve az ezeket ötvöző készülékek, az egyszerű lejátszók pedig majdhogynem filléres termékekké váltak. "Egy dvd-lejátszó ma már akár 10-17 ezer forintért megvásárolható, olcsóbban, mint a 20-40 ezer forintba kerülő videomagnók" - mondta a HVG-nek az ElectroWorld hálózat budakalászi üzletében Gádoros Géza, a szórakoztatóelektronikai osztály értékesítője. Noha ilyen kimutatást hivatalosan nem vezetnek az áruházban, szerény becslések szerint az ünnepek előtt legalább kétszer annyi dvd-készülék fogyott, mint videomagnó, a filmek esetében pedig még nagyobb a dvd-k előnye a kazettákkal szemben - tette hozzá. A dvd előretörése az üzlet kínálatán is érezhető. A karácsonyi roham után például több mint kétszer annyi ilyen berendezés várta a vásárlókat, mint videó. Zuhant a dvd-felvevők ára is, van olyan, amely már 55-70 ezer forintért beszerezhető, körülbelül annyiért, mint egy úgynevezett combó, vagyis videóval egybeépített dvd-lejátszó. Igaz, a nagy kapacitású merevlemezzel ellátott dvd-írók ára akár félmillió forint is lehet. A Media Markt hálózat egyik áruházában is óriási túlsúlyban vannak a dvd-berendezések: a HVG munkatársa 11-féle videomagnót és ugyanennyi combót számolt meg a polcokon, több mint 30 különböző házimozi-berendezés, ugyanennyi dvd-lejátszó és tucatnyi dvd-felvevő társaságában. Noha a cég nyilatkozatra jogosult vezetőjét nem sikerült elérni, az üzlet egyik munkatársa lapunknak elmondta, hogy náluk legalább tízszer akkora a kereslet a dvd-készülékekre, mint a videókra.

A hazai piacról egyelőre csak a felvétel készítésére alkalmatlan videolejátszók szorultak ki teljes egészében, a VHS-magnókra még legalább 2-3 évig lesz kereslet - fejtegette Gádoros Géza. A nemzetközi elemzések is hasonló véleményeket fogalmaznak meg. Az elektronikai piac kutatásával foglalkozó amerikai cég, az iSuppli értékelése szerint például az önálló videomagnók kínálata szűkül ugyan, de egyelőre nem tűnik el teljesen ez a termék. A tvpredictions.com televíziós technológiákkal foglalkozó internetes oldal első számú piacelemzője, Phillip Swann ugyanakkor úgy véli, hogy az idén jó néhány elektronikai cég felhagy majd a videók gyártásával. A nagyokra azonban aligha lesz igaz ez az előrejelzés. Legalábbis erre enged következtetni a japán Sony Electronics bejelentése, amely szerint a cég folytatja a videomagnók előállítását, bár tudja: a jövő a dvd-é.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dokumentumokkal cáfolja a Fidesz Karácsony Gergely állítását

Dokumentumokkal cáfolja a Fidesz Karácsony Gergely állítását

Gáláns ajándék: egymillió dollárt költött saját születésnapjára Trump a Facebookon

Gáláns ajándék: egymillió dollárt költött saját születésnapjára Trump a Facebookon

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Tőzsdére megy az MKB

Tőzsdére megy az MKB

Kempingező apa és lánya aludt a nyékládházi tóba gurult autóban

Kempingező apa és lánya aludt a nyékládházi tóba gurult autóban

Több mint félmillió dollárért kelt el Darwin A fajok eredete című könyve

Több mint félmillió dollárért kelt el Darwin A fajok eredete című könyve