Több nagy-britanniai város önkormányzati képviselői múlt heti találkozójukon azt javasolták, minden csomag rágógumira vessenek ki 1 penny adót, és így bírják rá a gyártókat, hogy ők is vegyék ki a részüket az egyre népszerűbb élvezeti cikk okozta szemét eltakarításának költségeiből.

Lehet vegyszerrel permetezni, ásószerű fémszerszámmal felkaparni, fagyasztással törékennyé tenni vagy magas nyomású forró vízzel lemosni, de tökéletes megoldást egyik sem jelent az utcán eldobált rágógumi ellen, ami egyre nagyobb gondot okoz a brit városoknak. A szigetországban 19 millió ember évente mintegy 980 millió csomag rágót fogyaszt el, és ennek jelentős része néhány órás "használat" után végül az utcán köt ki. A környezetvédelmi minisztérium által nemrég elvégeztetett felmérés szerint - mint azt a The Daily Telegraph londoni napilap írja - a 100 ezer megvizsgált közterület 94 százalékán találkoztak az aszfaltba taposott rágógumikkal. Becslések szerint Westminsterben, London központi kerületében a járdák 1 négyzetméterére húsz darab jut belőlük. Csak az Oxford Streeten 300 ezer hever szanaszét, és gyakorlatilag kilátástalan a velük vívott küzdelem. Négy éve például egy 60 ezer fontos költségű, egyszeri akcióval végigsuvikszolták az egész utcát, de alig néhány hét elteltével már ismét úgy nézett ki, mintha semmit sem csináltak volna vele. Nem jelent végleges megoldást az sem, amit egy élelmes londoni művész eszelt ki: Ben Wilson úgy próbálja hasznosítani a járdán széttaposott rágókat, hogy képeket fest rájuk.

A brit települések önkormányzatainak évente 150 millió fontjába kerül az utcák megszabadítása az eldobált rágógumiktól. A London tisztán tartására szánt évi mintegy 4 milliós költségvetés fele például ilyen kiadásokat fedez, Glasgow tavaly 150 ezer fontot költött a város "gumítlanítására", míg a skót fővárosban, Edinburghban ez csak a főutcán, a Princes Streeten legalább 12 ezer fontba kerül évente.

Mindeközben a rágógumi-fogyasztás meglehetősen gyorsan, az utóbbi hét évben mintegy egyharmadával nőtt Nagy-Britanniában, és éves forgalma eléri a 258 millió fontot. Ugyanakkor míg egy darab rágó előállítási költsége 3 penny, feltakarítása az aszfaltról 10 pennybe kerül. Ezért a brit szigeteken több városi önkormányzat is sürgeti, hogy a gyártók is vegyék ki részüket ez utóbbi költségeiből. Az írországi fővárosban, Dublinban, ahol 2003-ban 70 millió eurót költöttek a több mint negyedrészt kiköpött rágóból álló utcai szemét összegyűjtésére, már jó néhány éve napirenden van a téma: egy tavaly a kormány megbízásából készített, független jelentés például 10 százalékos, vagyis mintegy 5 eurócentes adóval sújtana minden csomag rágógumit. Ennél kevesebbel, csomagonként 1 pennys adóval is beérnék azok az önkormányzati képviselők, akik a múlt héten tartottak "gumicsúcstalálkozót" Londonban. Westminster mellett Edinburgh, Cardiff és Belfast képviseltette magát, de vendégként ott voltak Dublin küldöttei is a megbeszélésen, amelyen megállapították, hogy a pluszadóból várható, becslések szerint évi több mint 9 millió fontból, amelyet a helyi tanácsok között kellene szétosztani, nemcsak a takarítási számlát lehetne részben fedezni, hanem köztisztasági propagandára is jutna belőle. Ez utóbbira egyébként az értekezlet résztvevői szerint a rágógyártóknak is nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk, elvárják tőlük például, hogy a cigarettásdobozokon kötelező figyelmeztetésekhez hasonlóan a csomagolás felszínének negyedén szemetelés elleni felhívás szerepeljen. Ilyen üzenetek már most is vannak ugyan a rágógumik papírjain, ám a londoni The Guardian napilap szerint ezek általában csak a felület 0,6 százalékát teszik ki, tehát gyakorlatilag észrevétlenek maradnak.

A találkozón "az Egyesült Királyság leglátogatottabb városai" nevében óriásképeslap-kampánnyal célozták meg a legnagyobb forgalmazót, a nagy-britanniai rágóeladások 90 százalékát produkáló Wrigleyt. Az amerikai társaság chicagói főhadiszállására és brit leányvállalatának központjába, Plymouthba is így üzenték meg: elvárják, hogy a cég vállaljon felelősséget termékei környezeti hatásaiért. Miközben a Wrigley emlékeztetett arra, hogy már 5 millió fontot költött - igaz, egyelőre sikertelenül - egy természetes úton lebomló rágógumi előállítására, a felszólításra a brit édességgyártók szövetségének szóvivője válaszolt. Mint kifejtette: az 1 pennys pluszadó bevezetését ellenzik, de komolyan veszik a problémát, és igyekeznek mindent megtenni a megoldásáért. Az idén például saját költségen nagyszabású kampányt indítanak a szemetelés ellen - mondta, és hozzátette: üdvözlik azt a folyamatban lévő törvénymódosítást, miszerint a rágógumi olyan hulladéknak minősül, amelynek eldobásáért bírságot lehet kiszabni. A helyhatóságok képviselői azonban attól tartanak, hogy az új jogszabály nemcsak nem enyhíti, hanem még szaporítja is a gondjaikat. Elfogadása után ugyanis a rágótól is nap mint nap meg kellene szabadítani az utcákat, ami a köztisztasági költségek jelentős emelkedésével járna, a vétkesek lebuktatása pedig nem egyszerű. Bírságolásra ugyanis most is van lehetőségük a helyhatóságoknak, de ez a módszer nem igazán hatékony. Edinburghban például - mint azt a The Herald glasgow-i napilap megírta - tavaly 848 szabálysértési eljárást indítottak szemetelésért, de rágógumi eldobása miatt csak tíznél kevesebb esetben szabtak ki pénzbüntetést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Leállt az egyik hajtómű, mégis folytatta útját Prága felé egy Boeing

Leállt az egyik hajtómű, mégis folytatta útját Prága felé egy Boeing

Kihúzták a hatos lottó számait

Kihúzták a hatos lottó számait

Magyar tűzoltók is mennének oltani az amazóniai erdőtüzet

Magyar tűzoltók is mennének oltani az amazóniai erdőtüzet

17 éves lányokat támadtak meg Kecskeméten

17 éves lányokat támadtak meg Kecskeméten

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét