Három éven belül másodszor ölt állat ápolót a schönbrunni állatkertben. Ezúttal a nagyközönség egyik kedvence, a kiselefánt végzett gondozójával.

A gyilkos a bécsi állatkert kedvenc elefántja, Abu. Mindössze 4 éves és 1600 kiló. Európa első olyan elefántja, amely mesterséges megtermékenyítéssel született, így még világra sem jött, már közfigyelem kísérte a sorsát. Egész Ausztria tudta, hogy a 16 esztendős Sali szülte, a megtermékenyítő pedig egy angliai állatkertben élő elefánt, bizonyos Tembo volt, aki még sohasem látta gyermeke anyját. Abu igazi mesekönyvbe illő elefántbébi, nem véletlenül belőle kreálták a schönbrunni állatkert reklámfiguráját, és persze egy gyerekkönyv főszereplője is lett (Abu a kiselefánt, aki jegesmedve szeretett volna lenni), előírásosan, kék labdával. Születésekor mindössze 80 kilogrammot nyomott, s első pillanattól elválaszthatatlan barátja volt ápolójának, az egykori NDK-ból Bécsbe származott Gerd Kohlnak, aki gyermekemnek szólította. Ott fényképezkedett Abu első születésnapján is, amikor az ünnepelt a nézők gyönyörűségére belezuhant a tortájába.

Kohl neves ápoló volt, rendszeresen járt a világban elefántgondozókat kiképezni. Ő vezette a bécsi állatkert - a kilencvenes években felépített - elefántrészlegét. Egészen február közepéig öt nőstény és két hím ormányosból állt az állomány, akkor érrendszeri elégtelenségben elhunyt Jumbo, a 46 esztendős afrikai elefánt, amely 5 éves korától élt az állatkertben.

Abu egyik kedvenc rítusa volt a fürdés: ápolója mindennap láncot fűzött az állat jobb első bokájára, és slauggal öntözte. Február 20-án, vasárnap délelőtt Abu nem élvezte a locsolást, a vízsugártól megdühödve fejével a kerítéshez nyomta a gondozót, agyarával felszakította a gyomrát, a mellkasát, a férfinak esélye sem volt védekezni. A közelben dolgozó társa hallotta kiáltozását, de segíteni már nem tudott rajta. A tragédia egy elzárt, hátsó traktusban történt, így legalább a közönség nem láthatta.

A rendőrség vizsgálódott, de nem találta emberi mulasztás nyomát (jóllehet fel-felmerül, hogy az ápoló akkor lépett oda Abuhoz, amikor az még nem volt megláncolva). Két hete szakfelügyelet is járt az elefántrészlegnél, az is mindent rendben talált. Az állatszakértők furcsállják Abu viselkedését, hiszen a kamaszkor 8 évesen jön el az elefántoknál, akkorra késztetik őket harciasságra hormonjaik. A "kiscsoportos" Abut éppen most választották el anyjától, talán a különköltözés zavarta össze, talán kedvenc nagynénjének, Jumbónak az elvesztése. Felbukkant egy egykori ápoló, aki azt állította a sajtóban, hogy Abu korábban már két ízben "falhoz vágta" gondozóit, az állatkert vezetése azonban eltussolta az incidenseket. Büntetést az elefánt most sem kap, de az állatkert vezetése azt fontolgatja, esetleg túlad az egész veszélyes csordán, ahogyan ez Londonban is történt néhány éve. A vasárnapi balesetet követően hét napra lakat került az elefántházra.

Az állatkert népszerű igazgatója, az 58 éves Helmut Pechlaner azonnal felajánlotta lemondását, elvégre három éven belül ez már a második ápolóhalál, miközben az előző száz évet hasonló tragédia nélkül úszta meg az idén 253 éves s ezzel a legöregebb európai állatkert. 2002 márciusában egy 21 éves lányt tépett szét három jaguártestvér. Akkor egyértelműen megállapították az ápoló felelősségét, Sabine véletlenül nyitva hagyott egy reteszt, s miközben a nyers húst helyezte el az állatok etetőjében, a vadak nekirontottak. Az iszonyatos látványnak akkor a látogatók is tanúi voltak, egyikük a közeli étteremben üldögélő igazgatóhoz rohant segítségért. Pechlaner vízsugárral próbálta leválasztani a lányról a felbőszült vadakat, eközben az ő karjába is belemartak. Az igazgató hősként hagyta ott a csatateret, helikopteren kórházba szállították.

A lemondást Pechlaner főnökei rögtön visszautasították. A zseniális zoológus ugyanis - nem utolsósorban önreklámjaival - gazdaságos vállalkozást, mi több, tömegeket vonzó látványosságot csinált az állatkertből. A második világháború után ugyanis a Zoo Schönbrunn fokozatosan kiszorult az érdeklődés homlokteréből, az éves "nézőszám" a kilencvenes évek elejére 700 ezerre esett vissza. Az addig a mezőgazdasági minisztériumhoz tartozó állatkertből 1991-ben privát vállalkozás lett, korlátolt felelősségű társaság, amelynek saját bevételeiből kell eltartania magát. Ehhez persze az új tulajdonos, a gazdasági minisztérium ad támogatást új épületekre, technikai beruházásokra, a mindennapokat azonban ki kell gazdálkodni.

Pechlaner 12 euróra emelgette fel a belépődíjat, a korábbi hétszáz állatfajból csak négyszázat hagyott meg, de abból gazdagabbá tette a választékot, s bővítette (kritikusai szerint nem eléggé) az állatok otthonát a "nem foglyok ők, hanem területük urai" jelszavával. Bevezette a szponzorság és a keresztapaság intézményét, az öt hónapos Abut például az Austrian Airlines vette távgondozásba. A szervezőtalentum igazgató óriási csinnadrattával fogadta be az állatkertbe azokat a különleges, ritka állatfajokat, amelyeket illegálisan hoztak be Ausztriába, s a vámosok lefüleltek, de nála találtak otthonra azok a paripák is, amelyeket a néhai Thomas Klestil államelnök kapott ajándékba Szaúd-Arábiában. Pechlaner mindig gondoskodott szenzációkról, hol vízilóbébit tárt a látogatók elé, hol pedig bambuszrágcsáló, két és fél éves kínai pandapárt. Utóbbiak számára névadó pályázatot hirdetett az egyik kereskedelmi rádiócsatornán, a látványos akciónak is része volt abban, hogy 2003-ban több mint 2 millióan látogatták az intézményt.

Az 1752-ben Mária Terézia császárnő férje által alapított állatparkot kezdetben csak a főnemességből álló vendégsereg látogathatta, 1778-ban adta ki a császári fenség a rendeletet, hogy vasárnaponként reggel 9 és este 6 óra között mindenki megcsodálhatja az állatokat, "ha tisztességes a ruházata, a viselkedése, s nem bökdösi, dobálja őket". A közönség azonban nem mindig tartotta be a szabályokat, a borravalóra éhes állatgondozók közül pedig nem egy maga zargatta, ütötte az állatokat, hogy a kertlátogatók vad állapotukban láthassák őket.

A Monarchia összeomlását követően az állatkert központi finanszírozása is megszűnt, de a félelmek ellenére az a tény, hogy a belépésért fizetni kellett, nem vetette vissza az immár Tiergartennek nevezett létesítmény látogatottságát.

Három esztendeje, a jaguárok öldöklése után figyelték meg az állatkerti gazdálkodás elemzői, hogy megugrott a schönbrunni park látogatottsága. Feltehetően az újabb szörnyűség is jótékonyan hat majd a bevételekre. Kivált, hogy az eset kapcsán sokan megtudhatták, évente a világ hatszáz elefántápolójának legalább 1 százalékát elpusztítják gondozottaik. Veszélyes szakma az elefántápolóké, jóllehet a médiakáprázat előszeretettel láttatja plüssállatnak a fenevadakat is.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több ezer háztartásban ment el az áram Zalaegerszegen

Több ezer háztartásban ment el az áram Zalaegerszegen

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Püspök lehet Balog Zoltán volt Emmi-miniszterből

Püspök lehet Balog Zoltán volt Emmi-miniszterből

Több métert zuhant a betonra Delhusa Gjon

Több métert zuhant a betonra Delhusa Gjon

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak

A WHO szerint a vízben lévő mikroműanyagok nem veszélyesek, de azért még kutatnak