Átfogó reformok szükségességére hivatkozva a vidéki kórházak és könyvtárak bezárását rendelte el a türkmén elnök. Szaparmurat Nyijazov, aki előszeretettel szólíttatja magát türkménbasinak, azaz minden türkmének vezérének, nem először lepte meg a világot ehhez hasonló döntésekkel.

"A betegek kezeltessék magukat a fővárosban, Asgabatban" - állt elő újabb sokkoló javaslatával a múlt hétfőn egy regionális vezetők számára tartott értekezleten a türkmén államfő, aki szerint nincs értelme az orvosokat a 488 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, mintegy 5 millió lakosú országban "szétszórni", a vidéki kórházak feleslegesek. A kormányszóvivő által ismertetett döntés része az elnök nagyszabású egészségügyi reformtervének, amelynek már eddig is szakemberek ezrei estek az áldozatául. A BBC internetes hírszolgálatának jelentése szerint vidéken például alig akad képzett egészségügyi dolgozó, miután tavaly - természetesen szintén államfői ukázra - 15 ezret szélnek eresztettek közülük, és sorkatonákat állítottak a helyükre.

Újabb ötletét akkor tárta a nyilvánosság elé Nyijazov, amikor ismét munkába állt, miután maga is orvosi segítségre szorult: február végén szemműtétet - a feltételezések szerint szaruhártya-átültetést - hajtottak végre rajta, igaz, nem helyi, hanem Németországból érkezett orvosok, méghozzá külön erre a célra Asgabatba szállított műszerekkel. Az államfő most azt ígérte, hogy a berendezést egy mindenki előtt nyitva álló egészségügyi központban helyezik el, sőt a fővárosban új szemészeti klinikát építenek, amelynek alkalmazottai Németországban kapnak majd továbbképzést. Addig is azt tanácsolta a türkméneknek, hogy vigyázzanak az egészségükre, jól nézzék meg, mit esznek, ebéd után pedig feltétlenül sétáljanak egy órácskát.

Nyijazov - aki február közepén a 8. helyre került az amerikai Parade magazinnak a világ legszörnyűbb diktátorairól közzétett listáján, tavaly pedig az észak-koreai vezért, Kim Dzsong Ilt is megelőzve az élen végzett egy másik, a nagyzási hóbort alapján készített rangsorban - rendszeresen látja el bölcs útmutatásokkal népét. A 65 éves politikus, miután mérnöki diplomát szerzett a leningrádi műszaki egyetemen, tipikus apparatcsikkarriert futott be: fokról fokra emelkedett a pártfunkcionáriusok ranglétráján, egészen addig, amíg 1985-ben a türkmén kommunista párt főtitkáraként a közép-ázsiai köztársaság élére került, majd 1991-ben innen ült át a függetlenné vált ország államfői székébe, ahol elképesztő személyi kultuszt épített ki. 1998-ban erkölcsi útmutatás gyanánt megjelentette Ruhnama (Lélek könyve) című kötetét, amelynek második részét tavaly ősszel hatalmas ünnepség keretében mutatták be a türkmén parlamentben.

A muszlim többségű Türkmenisztánban a Koránnal együtt emlegetett patetikus mű, amelyet a The Times londoni napilap "álfolklór abrakadabrának" minősített, eddig több mint húsz nyelven, valamint Braille-írással és hangos kiadásban is megjelent, példányszáma rég meghaladta az 1 milliót, és a belőle vett idézetek a helyi mecsetek falaira is felkerültek. Ráadásul a mű nemcsak az oktatási intézményekben, hanem még a gépkocsi-vezetői tanfolyamokon is kötelező tananyag: a RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint a kurzusokon 20 órát szentelnek a műszaki ismereteknek, 16-ot pedig a Ruhnamának, mivel az - az indoklás szerint - segít magasabb színvonalra emelni a rendet és a közlekedési fegyelmet az utakon.

Nyijazov figyelmét ugyanis semmi sem kerüli el. Legutóbbi bejelentésével például nemcsak a vidéki kórházak, hanem a könyvtárak sorsát is megpecsételte, mondván, semmi szükség rájuk, mivel a falusiak úgysem olvasnak. Tavaly februárban - miután előzőleg ugyancsak "haszontalansága" miatt betiltotta a balettet és az operát - arra intette a fiatal férfiakat, hogy ne viseljenek szakállat és hosszú hajat, tavasszal az aranyfogakat tette feketelistára, augusztusban pedig a tévébemondókat figyelmeztette: túl sok púdert és festéket használnak a kamerák előtt. Az iskolákban gyakorlatilag előírássá vált az az igénye, hogy a lányok copfba font hajjal és hagyományos türkmén fejfedővel járjanak.

Az elnök szívesen jelent be grandiózus beruházásokat is. A múlt évben például úgy döntött, hogy a világ számos fővárosához hasonlóan Asgabatot is folyónak kell kettészelnie, így utasítást adott egy mesterséges meder kialakítására. Idén október 27-ére, a türkmén függetlenség 14. évfordulójára pedig el kell készülnie egy hatalmas házasságkötő központnak, a Boldogság Palotájának, amely az államfő édesanyjának nevét viseli majd.

Nyijazov 1948-ban, egy földrengésben elhunyt édesanyjáról, Gurbanszoltanról üzemeket, utcákat, városokat neveztek már el Türkmenisztánban. Róla kapta a nevét - egy új szó megalkotásával - a kenyér, és a hónapok átkeresztelése nyomán az április is neki állít emléket, míg a január a türkménbasi nevét viseli (HVG, 2003. január 25.). A 2003-as évet Nyijazov édesanyjának, a 2004-est pedig a második világháborúban 1943-ban elhunyt édesapjának szentelték. Ők mindketten posztumusz megkapták a Türkmenisztán hőse kitüntetést, amelyből fiuknak már öt van, sőt, ha a parlamenten múlott volna, megkapta volna a hatodikat is. Tavaly azonban egy "szerénységi roham" nyomán visszautasította azt, mint ahogyan elrendelte az asgabati középületeket díszítő portréinak eltávolítását is (HVG, 2004. június 26.). Igaz, az nem zavarja, hogy róla neveztek el városokat, utcákat, reptereket, sőt a legmagasabb türkmenisztáni hegycsúcsot is, szobrok tömegéről tekint le "alattvalóira", és még különböző árucikkeken is ott van a képe.

Miközben a világ közvéleménye hajlamos megmosolyogni, egy vállrándítással habókosnak minősíteni Nyijazovot, szakértők nem győzik hangsúlyozni: a feltűnést keltő, őrült ötletekkel a politikus voltaképpen eltereli a figyelmet a lényegről, a kemény diktatúráról, ahol büntetőjogi felelősségre vonással jár "az elnöki politika megkérdőjelezése". Az Amnesty International és a Human Rights Watch emberjogi szervezetek beszámolói eltűnt emberekről, kínzásokról, önkényes letartóztatásokról, kényszermunkáról és száműzetésekről szólnak. A Berliner Zeitung német lap közelmúltbeli írása szerint elképzelhető, hogy a türkmén titkosszolgálat áll annak a tíz ellenzékinek a rejtélyes halála mögött is, akiknek listáját egy Svédországban élő újságíró állította össze. Az orosz sajtó pedig ha nem is az ügynökök, de az ügyészség kezét sejti abban az egy éve megjelent könyvben, amelyet állítólag egy bűnbánó ellenzéki, Borisz Sihmuradov volt külügyminiszter írt. A politikust 2002 decemberében vették őrizetbe azzal a váddal, hogy egy hónappal korábban merényletkísérletet szervezett Nyijazov ellen (HVG, 2002. december 7.). Asgabatban a "világ leggyorsabb és legigazságosabb bírósága" négy nappal letartóztatása után halálra ítélte a férfit, de büntetését később életfogytig tartó börtönre változtatták. Így akár meg is írhatta volna a Nyijazovot istenítő bűnbánó kötetet, a Vremja Novosztyi moszkvai lap azonban úgy tudja, hogy Sihmuradovnak, a tapasztalt diplomatának semmi köze a könyvhöz. Az újság szerint a nyelvtani és stilisztikai hibáktól hemzsegő kiadvány a türkmén főügyészség egy "alkotócsoportjának" keze alól került ki.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Most szaladjon a strandra, ha még napozni akar ezen a nyáron

Most szaladjon a strandra, ha még napozni akar ezen a nyáron

Budapestre költözik a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség

Budapestre költözik a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség

Rövidített munkaidővel spórol egy német autóipari cég, akkora a baj az ágazatban

Rövidített munkaidővel spórol egy német autóipari cég, akkora a baj az ágazatban

Elektromos futóbiciklivel nyűgözi le a kicsiket a Harley-Davidson

Elektromos futóbiciklivel nyűgözi le a kicsiket a Harley-Davidson

Probléma merült fel Corvinus mögötti alapítvány bejegyzésekor

Probléma merült fel Corvinus mögötti alapítvány bejegyzésekor

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon