Történelmi áttörés vagy inkább csak szóbeli gesztus George Bush ígérete a négy visegrádi és a három balti országnak, hogy polgáraik idővel vízum nélkül utazhatnak Amerikába? - találgatják Washingtonban és az érintett országokban.

"A Bush-kormányban megszületett a politikai akarat, hogy a négy visegrádi és a három balti országgal együtt kidolgozza a vízummentességhez vezető útitervet" - jelentette be a múlt héten Washingtonban Simonyi András magyar nagykövet. Ami nem kevés változás. A tekintetben biztosan, hogy még néhány hónappal ezelőtt ő maga is szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy viszonylag rövid időn belül megszűnhet-e a megalázó aszimmetria. Az amerikai állampolgárok ugyanis vízum nélkül érkezhetnek például Magyarországra, a magyaroktól viszont megkövetelik, hogy hosszú várakozás, időnként megalázó ügyintézési procedúra és 100 dollár befizetése ellenében amerikai vízumért folyamodjanak.

Simonyi most úgy látja, hogy a magyar állampolgárok akár már másfél-két év múlva pusztán útlevelük bemutatásával is az ígéret földjére léphetnek. Ehhez azonban eleget kell tenni egy szigorú kritériumrendszernek, amely részben az útlevelek kezelésének-kiadásának biztonságára, részben a vízumban engedélyezettnél hosszabb idejű tartózkodások visszaszorítására és az elutasított vízumkérelmek arányának csökkentésére vonatkozik. Némileg mérsékli a nagyszabású ígéret jelentőségét, hogy ugyanezen követelmények teljesítése esetére az amerikai bevándorlási és állampolgársági törvény 217. paragrafusa lényegében bármely ország számára megcsillantja a vízummentesség lehetőségét.

Van néhány olyan tétel is, amely valóban az amerikai kormánynak a leghűségesebb "új európai" szövetségesei irányába tanúsított új keletű nagyvonalúságáról tanúskodik. Például nem utasítják el valakinek a vízumkérelmét az érintett hét országból csak azért, mert 1989 előtt tovább tartózkodott Amerikában, mint ameddig a vízuma szólt. A túltartózkodások állítólag magas aránya egyébként is a vízumkényszer fenntartásának egyik fő érve volt, noha pontos adataik az amerikai hatóságoknak sem voltak. (Hetente többen szöknek át egyébként Mexikóból az USA-ba, mint ahány magyar - becslések szerint - illegálisan tartózkodik itt.) Most viszont bejelentették, hogy az útiterv teljesítése szempontjából csak a 2005. január 1-je utáni túltartózkodókat veszik számításba.

Az úgynevezett vízummentességi programba való bekerülés törvényi feltételei ugyanakkor nem változnak, így a már említett 217. paragrafusnak az az egyetlen számszerűsített feltétele sem, hogy a visszautasított vízumkérelmek aránya nem haladhatja meg a 3 százalékot. Ám ez az adat is titkos, így aztán a budapesti amerikai nagykövetség megengedheti magának, hogy egészen másképpen interpretálja az amerikai, illetve a magyar közönség számára. Honlapján a visszautasított vízumkérelmek aránya angolul "némileg" haladja csak meg a 3 százalékot, a magyar változatban viszont "lényegesen magasabb" annál.

Az enyhülés jelei tavaly ősszel mutatkoztak először, amikor bejelentették, hogy attól kezdve a határőrök megbocsátanak azoknak a vízummentességet élvező országokból érkező turistáknak, akik először lépik túl a megengedett kilencvennapos itt-tartózkodási időt, és nem zárják el őket bilincsbe verve legalább egy éjszakára, ahogyan ez addig szokás volt. Kelet-Európára meg február 9-én ragyogott először a napsugár, amikor Bush - Aleksander Kwasniewski lengyel elnökkel tartott közös washingtoni sajtótájékoztatóján - bejelentette, hogy "a lengyel néppel szemben tisztességesebb" beutazási feltételek "útitervét" dolgozzák ki. Noha akkor úgy tűnt, hogy a vízummentesség követelésében legagresszívebb Lengyelország lépéselőnyre tett szert, néhány nappal később Pozsonyban az elnök az egész országcsoportra kiterjesztette kezdeményezését (lásd az Odafigyelés című interjút a 34. oldalon).

Simonyi szerint mindazonáltal a hét vízummentességre pályázó ország egyénileg tárgyal majd az amerikaiakkal, és a washingtoni döntés is egyedi lesz. Varsó, Prága, Budapest és a többiek egyébként eddig is eltérő stratégiát követtek. A lengyel külpolitika valóságos össztűz alá vette Amerikát: tavaly januárban Kwasniewski energikusan kérte ki országa nevében a megaláztatást, miszerint az Irakba az USA szövetségeseként katonákat küldő Lengyelország polgárainak amerikai vízumért kelljen kuncsorogniuk. Tavaly szeptemberben a lengyel lobbi nyomására Rick Santorum republikánus szenátor be is nyújtotta a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében Lengyelországot 28.-ként fölvennék a vízummentességet élvező országok közé. A javaslatot a szenátus nem tűzte napirendjére, de idén február 10-én újra benyújtották, és fut egy hasonló javaslat a képviselőházban is. Lengyelország és Csehország ugyanakkor az EU belügyminisztereinek legutóbbi brüsszeli tanácskozásán tiltakozott az ellen, hogy enyhítsék azt a "szolidaritási klauzulát", amelynek alapján az EU-nak bármely tagállam kérésére vízumkötelezettséget kell elrendelnie harmadik országgal, adott esetben akár az USA-val szemben. Az inkább csak szimbolikus gesztus Amerika figyelmeztetésére azonban kellő mennyiségű támogató hiányában elbukott.

Hamarosan kiderül, hogy huszáros rohamokkal vagy a magyarok által követett csendes, alkalmazkodó diplomáciával lehet-e gyorsabban eredményt elérni. A törvény szerint az amerikai külügyminiszternek minden év május 1-jéig kell a kongresszus illetékes bizottságai elé terjesztenie javaslatát a vízummentesség megadására. Condoleezza Rice első listája 2006. május 1-jén kerülhet a törvényhozók asztalára.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Odafigyelés

Részlet Olga Bakovának George Bush amerikai elnökkel a Szlovák Televízió számára február 18-án készített interjújából.O.

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást