Óriási sikere van a Pradóban annak a Dürer-kiállításnak, amelynek grafikái Bécsből utaztak Madridba. Ausztriában viszont vadul támadják az Albertina képtár igazgatóját, Klaus Albrecht Schrödert, aki felügyeleti engedély nélkül adta kölcsön az értékes rajzokat.

A spanyol trónörökös pár nyitotta meg március 7-én a Pradóban a Dürer: mesterművek az Albertinából című kiállítást. A tárlat sztárdarabját, a Mezei nyúl című képet azonban alig lehetett látni, mert a termet, ahol elhelyezték, a rendezők félhomályba borították, nehogy tovább rongálódjon az 1502-ben készült, amúgy is rossz állapotban lévő rajz. A madridi múzeum munkatársai a záróra után 15 perccel lepellel borítják le a Bécsből hozott 97 grafika legérzékenyebb darabjait, amelyeket az ultraibolya sugarakat kiszűrő szupervastag üveglap is véd. A Pradóban azt remélik, a gondosság láttán az illetékes osztrák hatóság nem ragaszkodik ahhoz, hogy a négy legveszélyeztetettebb kép a három hónaposra tervezett vendégszereplés helyett már négy hét múlva térjen vissza Ausztriába.

A világ legnagyobb Dürer-gyűjteményével büszkélkedő, 140 rajzot őrző Albertina képtár igazgatója, Klaus Albrecht Schröder előtt sem volt titok, hogy az ötszáz esztendős rajzok nincsenek a legjobb állapotban. Két éve ugyanis éppen azzal csábította a látogatókat a nagy sikerű bécsi Dürer-kiállításra, hogy jó lesz sietni, mert a bemutató után öt évig a múzeum sötét pincéjébe kerülnek a művek, hogy késleltessék állapotuk romlását. Valójában azonban Schröder ekkor már intenzíven tárgyalt a madridi képtárral a Dürer-alkotások kikölcsönzéséről.

Úgy tűnik, hogy a 2003-ban - tízéves renoválás után - újra kinyitott bécsi képtár igazgatója tudatosan játszotta ki az osztrák műemlékvédelmi felügyeletet, a Bundesdenkmalamtot (BDA), mivel csak akkor futott be kérelem a kivitel engedélyezésére, amikor a szállítmány nagyobbik fele, 57 alkotás már úton volt. A hozzájárulást nem is az Albertina kérte, hanem a képek szállításával megbízott speditőrcég, a Kunsttrans. A harminc éve a szakma legjobbjának számító vállalat - amely a Dürer-rajzok mindegyikét olyan különleges hőálló dobozokba csomagolta, darabonként 26 ezer euróért, amelyek még tűz esetén is egy órán át garantálják az alkotás épségét - lovagias lépésével megmentette Schrödert a jogi felelősségre vonástól, de a múzeumigazgató így is szükségét érezte a magyarázkodásnak. Mint kifejtette: az utóbbi tíz évben egyetlen esetben sem tiltott le képkölcsönzést a műemlékvédelmi felügyelet, sőt felfüggesztette azt az utaztatási tilalmat is, amelyet az 1971-ben általa listába vett művekre rendelt el.

Az osztrák állami múzeumokat öt esztendővel ezelőtt kényszerítette önállóságra a kulturális minisztérium. Azóta meghatározó szerepe van a múzeumok gazdálkodásában a látogatottságnak. Aki izgalmas, sok nézőt vonzó bemutatókat tud rendezni, anyagilag is kényelmes helyzetbe hozza intézményét. A szuperkiállításokat azonban csak az képes összehozni, aki a kölcsönkért művekért kölcsönképpel fizet, és ebben Schröder a legnagyobb, ő csereberél a legügyesebben, a legmerészebben. Nem véletlenül tudott 2004-ben 800 ezer látogatót becsábítani múzeumába. Sikerét kollégái, vetélytársai féltékenyen figyelik. Az ellentábor visszaeső bűnösnek tartja az Albertina vezetőjét, aki 1998-ban, még a Leopold Múzeum igazgatójaként kivitte New Yorkba Egon Schiele, a századfordulón alkotott művész 152 képét, amelyekből a New York-i államügyész kettőt - mint az osztrák állam által jogtalanul eltulajdonított magánvagyont - elkobzott, és mindmáig pereskednek miattuk.

A beavatottak szerint a sztárigazgató úgy számolt, hogy a Dürer-képeket mindenképpen kijuttatja Madridba, s ha a műemlékvédelem ezt a partizánakciót mégsem tűrné szótlanul, akkor majd megvédi őt a múzeumokat is felügyelő oktatási miniszter, Elisabeth Gehrer. A mellesleg a kormányzó Néppárt alelnöki posztját is betöltő Gehrert már rengeteg támadás érte múzeumpolitikájáért. Szemére hányják, hogy magukra hagyta az intézményeket, amelyek kincseivel néhány igazgató a saját vagyonaként gazdálkodik. A miniszter asszony ezúttal is csak megfeddte az Albertina igazgatóját, de nem volt hajlandó leváltani. Igaz, a műemlékvédelem azon döntését sem bírálta felül, hogy a legrosszabb állapotban lévő képek négy hét után jöjjenek haza, az ötödik, az 1521-ben készült, Fejtanulmány egy idős férfiról című pedig ki se menjen. A botrányt látva a miniszter azért bejelentette: újra listát állíttat össze azokról az osztrák állami tulajdonban lévő műtárgyakról, amelyek épségét nem szabad utaztatással veszélyeztetni.

A váratlan osztrák szigor még inkább feltüzelte a spanyolok érdeklődését a Dürer-kiállítás iránt, Schröder pedig ontja a nyilatkozatokat. Azt hangoztatja, hogy nemzetközi szerződést nem szabad megszegni, az anyagi kártérítés hatalmas lehet, nem beszélve az erkölcsi kárról, az osztrák múzeumi vezetők szavahihetőségének a megingatásáról. Úgy tűnik, közben a felügyelet haragja is alábbhagyott, és talán hozzájárul a Dürer-képek három hónapos madridi tartózkodásához.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lezárások lesznek Sopronban Angela Merkel hétfői látogatása alatt

Lezárások lesznek Sopronban Angela Merkel hétfői látogatása alatt

20 milliós lopott Audit kapcsoltak le Röszkénél

20 milliós lopott Audit kapcsoltak le Röszkénél

Politico: külföldi diplomaták Donald Trump győzelmére számítanak a 2020-as választásokon

Politico: külföldi diplomaták Donald Trump győzelmére számítanak a 2020-as választásokon

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában