III. Rainer monacói herceg válságos egészségi állapota miatt fia, Albert vette át régensként az uralkodói jogkört a koronatanács jóváhagyásával. Ezzel új korszak kezdődött Európa legrégibbnek számító uralkodócsaládja, a Grimaldi-ház történetében.

"Minden erőmmel, meggyőződéssel és szenvedéllyel fogom betölteni feladatomat" - ígérte közleményében a 47 éves Albert monacói trónörökös, akit a hattagú koronatanács a múlt hét végén, nyilván kilátástalannak ítélve III. Rainer herceg felépülésének esélyeit, régensként megbízott az uralkodói teendők ellátásával. A 82. évéhez közelgő "öreg oroszlán", aki túlélt már több szívműtétet és egészségügyi válsághelyzetet, március 7-én került kórházba, intenzív osztályra, ahol a fellépett szív-, tüdő- és veseelégtelenséggel túlélési esélyeit "rendkívül csekélynek" minősítették az egymást követő orvosi közlemények.

Az utódlásáról tulajdonképpen közel tíz éve folytak már találgatások. Sokan alkalomnak vélték az uralkodóváltásra 1997-ben a Grimaldi-dinasztia nagyszabású ünnepségekkel kísért 700 éves évfordulóját. Ám a konzervatív gondolkodású monacói herceg akkor egyértelművé tette: "Ha a trónörökös még ebben az évezredben a helyembe akar lépni, hitves után kell néznie."

Ám Albert herceg máig nem nősült meg, noha az európai uralkodócsaládok között még szabad házasulandóként igen magasan jegyzik, és számos eddigi barátnője között polgári feleségjelölt is akadt volna. III. Rainer nyilván nyugodtabban adta volna át fiának az uralkodás terhét, ha az feleséget vezetett volna oltárhoz, és fiú utóddal is megajándékozza a családot. Ennek híján a 2002-ben elhatározott örökösödési reformmal mindenesetre a leányági örökösök előtt is megnyitották a trónutódlás lehetőségét, így a sorban Albertet jelenleg nővére, a 48 éves Caroline hercegnő, majd annak gyermekei követik, őket pedig a 40 éves, engedetlen és kicsapongó húg, Stephanie. Így távolodni látszik annak veszélye, hogy - egy 1918-as nemzetközi szerződés értelmében - a miniállam fennhatósága visszaszáll Franciaországra, ha a Grimaldi-családban nem akadna megfelelő utód.

III. Rainer hosszabb uralmat tudhat maga mögött, mint a brit Viktória királynő vagy I. Ferenc József osztrák császár és magyar király, mivel ő még 1949-ben - 26 évesen - lépett anyai nagyapja, II. Lajos trónjára. 1956-ban elvette feleségül Grace Kellyt, Hollywood egyik legnépszerűbb sztárját, aki három gyermeket szült, majd 1982-ben tragikus autóbaleset áldozata lett. A furcsa közjogi állapotú hercegség, amely korábban szinte kizárólag híres-hírhedt kaszinója és a rulett révén volt közismert, Rainer herceg uralkodása alatt a pénzvilág és az adókerülők paradicsomává vált. A sziklán magasodó vár alatt - amelyet a 13. században csellel vett birtokba egy genovai kalandor, Francesco Grimaldi, és aztán utódainak sikerült máig megtartaniuk - a tengerpartot az elmúlt fél évszázadban felhőkarcolók, irodaházak, luxusszállodák lepték el. A szerencsejátékból befolyó pénzek lassan-lassan visszaszorultak az állam bevételei között. Ma a büdzsé jelentős része a forgalmi adókból, a rádió és televízió (RMC, TMC) koncessziós díjaiból, a bélyegkiadásból és különféle rangos rendezvényekből származik. Ez utóbbiak közül kiemelkedik a belvárosi útvonalakon száguldó Forma-1-es futam és a város fölötti hegyi utakon tartott monte-carlói raliverseny, nemkülönben az évente megrendezett kora tavaszi tenisztorna. Ezek révén évi 4-5 millió turista fordul meg a városban, és az idegenforgalom bevétele meghaladja az 1,5 milliárd eurót. Jelentős a banki, pénzügyi, ingatlanforgalmi tevékenység.

Vagyonos sztárok, sportolók, művészek, pénzemberek előszeretettel választják lakóhelyül Monacót, mert ott 1957 óta nem kell jövedelem-, kamat- és örökösödési adót fizetni, és adómentes a külföldi jövedelem is (bár ez egy, a francia állammal kötött pénzügyi megállapodás alapján az odatelepülő franciákra nem vonatkozik), a banki műveletek pedig névtelenül is végezhetők. Nagy a versengés tehát a monacói állampolgárság elnyeréséért, ez azonban automatikusan nem kapható meg, az uralkodó herceg személyesen dönti el, kinek adható meg s kinek nem azok közül, akik legalább tíz éve megszakítás nélkül a hercegségben élnek, és folyamodnak érte. Egyedül akkor automatikus az állampolgárság, ha valaki monacói állampolgárhoz megy nőül. Ugyanakkor monacói hölgyet hiába vesz el valaki, ez már nem jogosít állampolgárságra.

Így talán érthető, hogy az 1999-es népszámlálási adatok szerint mintegy 33 ezer lakos közül alig 6 ezren mondhatják magukat állampolgárnak, a többiek csupán tartózkodási engedéllyel élnek ott (túlnyomó többségük olasz és francia). Választani csak az állampolgárok jogosultak; ők szavazhatnak a 18 tagú s három évre választott nemzeti tanács tagjaira, amely nem igazi parlament, mert az 1962-es alkotmány a törvényhozói jogot az uralkodónál hagyta, és a nemzeti tanács csak azt szentesítheti, amit az uralkodó előzőleg már jóváhagyott. A végrehajtó hatalmat a herceg a négytagú kormányzótanácson keresztül gyakorolja, ennek feje az államminiszter, akit viszont a francia köztársasági elnök nevez ki.

Mindez talán megváltozik most Albert trónra lépésével. Ő ugyanis több korábbi nyilatkozatában is célzott már arra, hogy kész lenne kiterjeszteni a választójogot a tíz éve ott lakó nem állampolgárokra is, és éreztette, nem lenne idegen tőle valóban alkotmányos monarchiává alakítani a feudális vonásokat őrző hercegséget. Változtatni azért is kellene, mert Monacót a nemzetközi pénzügyi szervezetek az elmúlt években többször is "pénzmosásra alkalmas helynek" minősítették, és feketelistára tették. Jó ideje reformokat sürget a miniállam fölött szerződéses alapon "baráti gyámságot" gyakorló Franciaország is. A bulvársajtó által gyakran léhának és könnyelműnek tartott Albertre tehát jelentős feladatok várnak. A monarchia protokolláris szabályai szerint mindenekelőtt neki kell majd bejelentenie apja halálhírét: régensből ekkor válik majd teljes jogkörű uralkodó herceggé.

Ezt a bejelentést Monaco lakói szorongó szívvel várják. A húsvéti ünnepek alatt - a szokásostól eltérően - minden zárva tartott, mintegy megelőlegezve az országos gyászt. Az ottani őslakosok, amint a France 2 televízióban elmondták, Rainer hercegnek tulajdonítják országocskájuk fellendülését, és őszintén, mintegy apjukként gyászolják. Jól értesültek ugyanakkor már azt is tudni vélik, hogy elkészült a hercegi temetés forgatókönyve, és már postázták a meghívókat az európai uralkodói udvarokba.

MAGYAR PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot

Hétvégén eldőlhet, meg lehet-e fékezni Trumpot

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult