Villamos energia lesz az idén több százezer tonna Csehországban termett gabonából. Az erkölcsi kérdéseket is felvető üzlettel mindkét fél elégedett: a gazdák a következő aratás előtt megszabadulhatnak termékfeleslegük egy részétől, a Cseh Energetikai Művek pedig olcsó fűtőanyaghoz jut.

"Már mindkét féllel tárgyaltunk. Egy tonna gabona ára átlagosan 35,5 euró körül lesz. A fűtőértéke jó, már kipróbáltuk" - nyilatkozta Ladislav Svoboda, a brnói gabonatőzsde igazgatója, aki a nagy érdeklődést kiváltó üzletet a termelők és a Cseh Energetikai Művek (CEZ) között közvetítette. Svoboda és Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője a HVG kérdésére megerősítette: a felek lényegében már megállapodtak, csupán a formaságok, a szükséges engedélyek beszerzése maradt hátra. Az agrárszakértők szerint a felesleges búza és árpa tüzelőanyagként való felhasználása jó kompromisszum és értelmes kiút a válságból, amelyet a tavalyi gabona-túltermelés okozott. Cseh gazdaságpolitikai elemzések ugyanakkor rámutatnak, hogy a krízisért az Európai Unió agrárpolitikája is felelős, mert a támogatások mai rendszere a túltermelést ösztönzi.

"Így a gyengébb minőségű gabonát is sikerül értékesítenünk. Ha túl sokat nem is, de legalább némi pénzt kapunk érte, és a raktárak is kiürülnek az új termés számára" - mondta lapunknak Miroslav Jirovsky, a cseh mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke. A prágai médiumok azt állítják, hogy a gazdák és a CEZ között körvonalazódó megállapodással az állam is jól járt. Martin Bursík, a környezetvédelmi tárca szakértője leszögezte: az állam nem ellenzi a gabonafeleslegek ilyetén felhasználását, ám egyedi esetről van szó, s a gabona a jövőben sem lesz besorolva a biológiai energiaforrások közé, még a gyengébb minőségű sem. A különböző statisztikai kimutatások szerint a cseh gazdáknak a tavalyi gabonatermésből mintegy 2,2-2,5 millió tonna feleslegük maradt, amit nem tudtak hol értékesíteni. Jaroslav Palas mezőgazdasági miniszter maga sem érti, miért csak 1,1 millió tonnára kértek a gazdák intervenciós felvásárlást. A raktárkapacitás hiánya miatt egyébként ebből is mindössze 400 ezer tonna került 101 eurós áron tárolásra. A maradék gabona kisebbik részét, mintegy 300 ezer tonnát Prágának valószínűleg sikerül uniós segítséggel külföldön értékesíteni, míg a többi a jelek szerint átalakul "gabonaenergiává".

Sokan feszegetik a kérdés etikai oldalát, mondván, a nemzetközi statisztikák szerint világszerte mintegy 850 millió ember rendszeresen éhezik. Az ügyben érintettek - ezt nem is vitatva - azt hangsúlyozzák, hogy ez a felhasználási mód most legalább a szorult helyzetben lévő cseh gazdákon segít. A Hospodárské Noviny gazdasági-politikai napilap ugyanakkor rámutatott: a mezőgazdasági túltermeléssel nemcsak Európának, de az USA-nak és Japánnak is szembe kell néznie. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elemzései ugyanis azt mutatták, hogy a termékfeleslegek eljuttatása a szegény országokba nem mindig tekinthető a legjobb megoldásnak. A nemzetközi humanitárius szervezetek többségének is az az álláspontja, hogy élelmiszer helyett hatékonyabb a pénzsegély, mert azon az éhezők azt tudnak beszerezni, amire a legnagyobb szükségük van.

A CEZ-üzlet kapcsán a Modern Mezőgazdaság Cseh Társasága összehasonlító táblázatot tett közzé. Ebből kiderül, hogy a barnaszén elégetésekor keletkező kilónkénti kalóriaérték 3100, a szalmáé 2600, a gabonáé pedig 3400. Egységnyi fűtőérték előállítása - a gabona tonnánkénti 35,5 eurós vételárát alapul véve - ezzel a legolcsóbb, a 101 eurós intervenciós árral számolva viszont a feketeszén kétszeresébe kerülne. A társaság szakértőinek elemzése ugyanakkor rámutatott (HVG, 2005. április 23.), hogy világszerte használnak gabonát - búzát, kukoricát - üzemanyagok előállításához, és a gyenge minőségű, penészes gabonát másutt is hasznosítják fűtőanyagként.

Egyébként a gabonafölösleg fűtési célokra történő felvásárlása iránt néhány más, kisebb cseh energiatermelő is érdeklődött, ám a CEZ árajánlatával nem tudták felvenni a versenyt (a megállapodást pedig a termelők - alkupozíciójukat erősítendő - nem egyénileg, hanem közösen, a brnói gabonatőzsde közreműködésével hozták tető alá). Prágában ezért valószínűnek tartják, hogy az idei tapasztalatok alapján a gabona energiává való átalakításával a jövőben is számolni kell.

KOKES JÁNOS / PRÁGA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nullára csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását a Nestlé

Nullára csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását a Nestlé

Trump Netanjahu hóna alá nyúlt a választás előtt

Trump Netanjahu hóna alá nyúlt a választás előtt

500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

A felére csökkent a szaúdi olajtermelés a dróntámadások miatt

A felére csökkent a szaúdi olajtermelés a dróntámadások miatt

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében