Döntöttek a távol maradók: érvénytelenül végződött a mesterséges megtermékenyítés törvényes korlátainak eltörlését célzó olaszországi népszavazás. Bár a voksolás nem a pártok csatározásáról szólt, a kampány választási hadjárattá vált, és politikai következményekkel is járhat.

Igen, nem - a válasz csak kétféle lehetett, kampány azonban három vagy négy is folyt a múlt vasárnap és hétfőn rendezett olasz népszavazás előtt. Az 50 millió választót azért szólították urnához, hogy döntsenek, megszüntetik-e a mesterséges megtermékenyítés szabályozására tavaly márciusban elfogadott törvény számos korlátozását. A referendumot kezdeményező Radikális Párt eredeti szándékát, a törvény teljes eltörlését az alkotmánybíróság nem hagyta jóvá, mivel a testület szerint a törvény alapjogokat is szabályoz, s ezért nem semmisíthető meg. A választóknak azonban módjuk volt rá, hogy négy szavazólappal négy lényeges mozzanatában alapvetően átírják a sokat vitatott 40. törvényt, amely - a konzervatív kormánytöbbség szavazataira támaszkodva - tavaly addig ment el a korlátok felállításában, amíg a katolikus-kereszténydemokrata többség számára is elfogadható lett.

Éppen ezért a jobboldali kormánykoalíció egy része, a katolikus püspöki kar, de a vatikáni egyházközpont is arra buzdította a választókat, ne menjenek el szavazni, ha ugyanis a részvétel 50 százalék alatti, a voksolás érvénytelen. Folyt tehát kampány a távolmaradásért, a négy igenért, a négy nemért, de három igen, egy nemért is. A hétfői urnazárásig a jogosultak 25 százaléka ment el; a jelek szerint "Az életről nem szavazunk" jelszó volt tehát a legsikeresebb.

A kék szavazólap igenjei eltörölték volna az embriókkal való kísérletezés és a fagyasztásos tárolás korlátait. A kutatók szerint e tilalom halálra ítéli az embrionális őssejtekkel folytatott genetikai kutatásokat, amelyek megoldást hozhatnának számos olyan, ma nehezen gyógyítható betegségre, mint a cukorbaj, az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór. A narancsszínű szavazólappal az a korlát volt feloldható, hogy csakis meddő házaspárok folyamodhatnak mesterséges megtermékenyítéshez, és legfeljebb három petesejt ültethető vissza az anyaméhbe, nincs előzetes genetikai vizsgálat, tilos a tárolás. A szürke szavazócédulán arról kellett dönteni, az anyával egyenlő jogokkal bíró személyiség-e a beültetett embrió, ahogyan a 40. törvény kimondja, következésképp a vele való kísérletezés vagy a megsemmisítése gyilkosságnak tekinthető, vagy pedig eltöröljék-e ezt az egyenlővé tételt. Jogászok rámutattak: a törvény e pontja ellentétben áll az abortusztörvénnyel, amely elsőbbséget biztosít az anya egészséghez és kellő szociális körülményekhez való jogának az embrió élethez való jogával szemben. Ha az embrió személyiség, az abortusz törvényessége előbb-utóbb kérdésessé válhat. Végül a negyedik, rózsaszín lapon azt a korlátozást lehetett feloldani, hogy csakis saját ondó- vagy petesejtek használhatók lombikbébihez, adományozótól származók nem.

A kampányban morális, etikai, társadalmi és politikai érvek csaptak össze, és a válásról 1974-ben rendezett népszavazás óta nem volt példa arra, hogy az egyház ilyen mértékben beavatkozott egy olaszországi közéleti vitába, mint ezúttal. Camillo Ruini bíboros, a püspöki kar elnöke nyíltan és egyértelműen arra szólított fel minden hívőt, maradjon távol az urnáktól. Egyházi körökben ezt ugyanis hatásosabbnak ítélték, mint ha a nem szavazatra buzdítottak volna. XVI. Benedek pápa négy alkalommal is megszólalt, és támogatta az olasz püspököket abban, hogy "megvilágítsák a helyes választást a katolikusok és minden állampolgár számára". Védelmébe vette az emberi élet és a fogantatás szentségét, elutasította az embriókkal folytatott manipulációkat, egyúttal a magzatelhajtást és az egyneműek házasságkötését is, mindezt az "anarchia szabadságának" minősítve, ami - szerinte - fenyegeti a hagyományos család jövőjét, a modern társadalom erkölcsi relativizmusának megnyilvánulása, amivel szemben az egyháznak fel kell lépnie.

A négy igen hívei - többnyire a baloldali és liberális pártok, társadalmi szervezetek - példátlannak minősítették a pápai beavatkozást és az egyházi bojkottfelhívást. A katolikusok közül is sokan tisztességesebbnek ítélték volna kiállni a nem szavazat mellett, mint az állampolgári részvétel és felelősségvállalás előli kitérésre buzdítani.

Ám távolmaradást tanácsolt a választóknak Pierferdinando Casini, a képviselőház kereszténydemokrata elnöke is. "Álszent dolog ez olyasvalaki részéről, aki elvált, tehát egyháza tiltásával szemben igénybe vette az állami törvényi lehetőséget" - mutatott rá Lanfranco Turci, a négyigenes társadalmi bizottság titkára. A frontok azonban nem pusztán a jobb- és baloldal között húzódtak a heves kampányban. Oriana Fallaci, a neves baloldali ateista újságírónő például Frankensteineknek nevezte az embriókkal kísérletező kutatókat, azzal vádolva őket, hogy végső céljuk "a klónozás, a laboratóriumban előállítható szuperember, a hitleri álom valóra váltása", méghozzá busás haszonért. Ugyanakkor Francesco Rutelli, a baloldali pártszövetség egyik vezéralakja közölte, ő nem megy el szavazni, tehát az egyház felhívását követi, míg Romano Prodi, a baloldal hívő katolikus vezetője elment, és kamerák kereszttüzében dobta be szavazólapjait.

Gianfranco Fini külügyminiszter, a kormánykoalíció második embere szembefordult szinte egész pártjával, a Nemzeti Szövetséggel, amikor a három igen, egy nem álláspontjára helyezkedett (az idegenpetesejt-felhasználás tilalmát fenntartandónak ítélte), és már a szavazás másnapján heves támadások kereszttüzébe került. Stefania Prestigiacomo női esélyegyenlőségi miniszter pedig szembement az egész kabinettel, amikor igen szavazatokra szólított fel minden nőt, miközben Silvio Berlusconi kormányfő tüntetően szardíniai nyaralójában időzött szavazás helyett.

Kétségtelen, hogy a 40. törvény tavaly márciusi életbelépése után Olaszországban az 53 mesterséges megtermékenyítésre szakosodott laboratórium, rendelő forgalma jelentősen csökkent, és megháromszorozódott az e célból külföldre utazó párok száma. Évente 200-300 ezer olasz pár folyamodik e klinikák valamelyikéhez, de 40 százalékuk hiába, mert az említett korlátozások egyike kizárja őket. Ma Európában egyedül a németországi szabályozás olyan szigorú, mint az olasz; Spanyolországban, Svájcban, Franciaországban és még inkább Nagy-Britanniában mindazt megengedik, amit az olasz népszavazás kezdeményezői szerettek volna, sőt olasz vállalkozások újabban Szlovéniában, Csehországban létesítenek "megtermékenyítőközpontokat" a hazai tiltások kikerülésére.

"Akiknek csak e módszer révén lehetne gyermekük, most fel vannak háborodva, mert a politikusok és az egyház megfosztotta őket e lehetőségtől" - hangoztatta Pasquale Bilotta, a római Alma Res lombikbébi-klinika igazgatója. Bár a választók többsége valószínűleg egyetértett a törvény módosításával, a hétvégéjét azért nem áldozta fel a szavazásért. Megfigyelők szerint azonban a távol maradók nagy száma semmiképpen sem az egyházi befolyás növekedésének fokmérője, hanem inkább a népszavazás intézményének kudarca: Olaszországban ez volt az ötödik olyan referendum, amelyik az érdektelenségen bukott el, mert egyre többen vélik úgy, a népszavazás nem alkalmas eszköz vitatott törvények megváltoztatására. Az igent támogató pártok és közéleti személyiségek viszont a kudarc után most azon gondolkodnak, hogyan lehetne a parlamentben keresztülvinni a kívánt módosításokat, amihez érv a kezükben, hogy a leadott érvényes szavazatok között az igenek voltak többségben.

MAGYAR PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Eredetvizsgálat

Nagy-Britanniában egy nemrégiben született törvény értelmében megszűnt a sperma- és petesejtdonorok anonimitása...

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban

A KDNP is beindult a kampány végére

A KDNP is beindult a kampány végére

Bibliai ihletésű neve lett Kim Kardashian és Kanye West negyedik gyerekének

Bibliai ihletésű neve lett Kim Kardashian és Kanye West negyedik gyerekének

Ez a memóriakártya akkora, mint a körme, mégis 1024 gigányi adat fér rá

Ez a memóriakártya akkora, mint a körme, mégis 1024 gigányi adat fér rá

Bécsben bulihangulat van Heinz-Christian Strache lemondása után

Bécsben bulihangulat van Heinz-Christian Strache lemondása után

És akkor Mészáros nem tudott őszintén örülni a remek magyar GDP-adatnak

És akkor Mészáros nem tudott őszintén örülni a remek magyar GDP-adatnak