Nagy-Britanniában egy nemrégiben született törvény értelmében megszűnt a sperma- és petesejtdonorok anonimitása...

Nagy-Britanniában egy nemrégiben született törvény értelmében megszűnt a sperma- és petesejtdonorok anonimitása, vagyis a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermekek 18 éves koruk után felkutathatják biológiai szüleiket. Az új szabályozás nem lesz visszamenő hatályú, tehát legkorábban először 2023-ban csöngethet egy érdeklődő 18 éves fiatal biológiai apja vagy anyja ajtaján. Több szakértő attól tart, hogy az anonimitás eltörlése elrettentheti a potenciális donorokat, márpedig belőlük eddig sem volt elég.

A szigetországban megközelítőleg minden hetedik pár meddő, és évente 7 ezer páciens kap spermát vagy petesejtet a teherbe eséshez, amihez közel ötszáz sperma- és 1500 petesejtdonorra van szükség. A klinikákon hosszú várólisták vannak, és sok orvos attól tart, hogy egyre többen választják inkább az illegális utat, vagy pedig olyan országokban próbálkoznak, ahol kevésbé szigorúak a szabályok.

Európában elsőként 1985-ben Svédországban törölték el az adományozók anonimitását, a gyermekek jogaira hivatkozva. Az új törvény hatására egy időre drámaian visszaesett az adakozó kedvű férfiak száma, ma a helyzet körülbelül ugyanolyan, mint az anonimitás eltörlése előtt volt. Tavaly júniusban Hollandia is követte a svéd példát. Itt a spermabankok vezetői katasztrófáról beszélnek. A nők egyszerűen átugranak a szomszédos Belgiumba, ahol a donorok ismeretlenek maradhatnak. A határ belga oldalán lévő klinikák persze örülnek a változásnak, nekik jól megy az üzlet.

Egy idén tavasszal publikált holland kutatás kimutatta, hogy az anonimitás megszüntetése nem csupán a donoroknak okozhat gondot, hanem az orvosi segítséggel gyermekáldáshoz jutott pároknak is. 105 párt kerestek meg, köztük 41 leszbikust. A magasabb társadalmi státusú és jobb anyagi körülmények között élő férfiak könnyebben meg tudnak birkózni terméketlenségükkel, mint az iskolázatlanabbak és a szegényebbek, akiknek körében ez a mai napig sokszor szégyen, így ők inkább titkolják gyermekeik elől valódi származásukat. A leszbikus pároknak e tekintetben nincs mit szégyellniük, úgyhogy ők a gyermekeiknek általában elmondják fogantatásuk történetét, mondta a kutatás vezetője, Anne Brewaeys. Egy hasonló brit kutatásban 46 családot kerestek meg, ezek 30 százalékában már elmondták a gyermekeknek az igazságot, 26 százalékuk ezt a jövőben tervezi megtenni, míg 26 százalékuk nem kívánja informálni a csemetét, 18 százalék pedig egyelőre bizonytalan. A titkolózók a család védelmére, a gyermekek érzelmeire és abbéli félelmükre hivatkoztak, hogy az igazság napfényre kerülése megrontaná az apa és a gyermek viszonyát.

Az Egyesült Államokban is heves viták folynak a spermabankokról. Ott nem az anonimitás körül robbant ki a konfliktus, mivel a felkutathatóság kötelezővé tétele fel sem merült. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság, az FDA új, az eddiginél is szigorúbb szabályokat vezetett be ez év május 25-étől a spermadonorok HIV-vizsgálatáról. Ezzel egy időben a hatóság kiadott egy - igaz, nem kötelező érvényű - útmutatást is, melyben az AIDS-veszélyre hivatkozva azt javasolja a spermabankoknak, ne fogadjanak el ondót olyan férfitól, akinek másik férfival volt szexuális kapcsolata az adományozást megelőző öt évben. Emberi jogi aktivisták, orvosok és melegszervezetek körében a diszkrimináció heves tiltakozást váltott ki. Képtelenség, hogy olyan heteroszexuálisokat nem zárnak ki, akik folyamatosan váltogatják partnereiket, míg a monogám párkapcsolatban élő melegeket igen, mondják. Az FDA szóvivője, Julie Zawisa nem érti a felháborodást, mivel az csak útmutatás, nem pedig szabályozás, úgyhogy nincs törvényi ereje. Szerinte egyébként ők csak az úgynevezett rizikócsoportokat próbálták meg kizárni az anonim donorok közül, a vitatott pont nem szexuális orientációra, hanem egy magatartási formára utal.

A kormány azonban nem csupán az USA-ban próbálja megregulázni a spermabankokat. Dániában, ahol igen magasak az adóterhek, a spermadonorságért járó honorárium megadóztatására készülnek. A világ legnagyobb ivarsejtbankja, a dán Cyros International Sperm Bank vezetői azonban máris háborognak, mondván, a spermaadományozás különleges munka, így az érte kapott fizetséget nem lehet más munkajövedelmekkel egy kalap alá venni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Érvénytelen aktus

Döntöttek a távol maradók: érvénytelenül végződött a mesterséges megtermékenyítés törvényes korlátainak eltörlését célzó olaszországi népszavazás. Bár a voksolás nem a pártok csatározásáról szólt, a kampány választási hadjárattá vált, és politikai következményekkel is járhat.

Szegeden is nyer a Fidesz, a szocialisták itt tartják a második helyüket

Szegeden is nyer a Fidesz, a szocialisták itt tartják a második helyüket

Ez történt: Trump belegyalogolt a Huaweibe

Ez történt: Trump belegyalogolt a Huaweibe

A Nike a jövőben nem bünteti pénzmegvonással a gyermeket vállaló atlétákat

A Nike a jövőben nem bünteti pénzmegvonással a gyermeket vállaló atlétákat

Elefánt sétálgatott a 6-os főúton

Elefánt sétálgatott a 6-os főúton

Kicsit elfajult a karácsonyi buli: leharapta az orrát

Kicsit elfajult a karácsonyi buli: leharapta az orrát

Leglegleg: kipróbáltuk a BMW 306 lóerős új mini divatterepjáróját

Leglegleg: kipróbáltuk a BMW 306 lóerős új mini divatterepjáróját