A cseh kormány szigorúan a kezében tartja a lakbéreket: évek óta tilos emelni a díjakon. A tulajdonosok azonban fellázadtak, mert a bevétel még a házak karbantartására sem elég.

A rendszerváltás után bármikor került is szóba a lakbérek állami szabályozásának megszüntetése Csehországban, sem a jobb-, sem pedig a baloldal nem találta elég hálás feladatnak. A lakbérek liberalizációja különösen a nyugdíjasoknak elviselhetetlen anyagi teher lenne - érvelt a kilencvenes években Václav Klaus kormányfő. De a mostani balközép kormány is attól tart, hogy egy ilyen döntés az alacsonyabb jövedelműeket az utcára tenné. Így a lakástulajdonosok panasza máig változatlan: a kormányzat által meghatározott maximális lakbérek olyan alacsonyak, hogy abból nemhogy haszon nem származik, de nem fedezi a házak karbantartását, felújítását sem.

A vita valószínűleg még évekig elhúzódott volna, ha az Európai Emberi Jogi Bíróság februárban nem hozott volna döntést éppen egy ilyen kérdésben. A lakástulajdonosoknak kedvező ítélet szinte azonnal felvillanyozta a csehországi bérlakás-tulajdonosokat, és március végén már Strasbourgban is volt az első beadványuk, melyben a csehországi lakbérszabályozás megszüntetését követelik, továbbá nagy összegű kártérítést az elmaradt haszon ellentételeként. A cseh kormány most elismerte a probléma létezését, és késznek mutatkozik a helyzet megváltoztatására.

A 4,3 millió csehországi lakás mintegy 53 százalékát a magántulajdonú házak, 30 százalékát pedig a különféle szövetkezeti lakások teszik ki, míg a maradék 17 százalék olyan bérlakás, amelyben a lakbér államilag szabályozott, azaz jóval alacsonyabb a piacinál. Országszerte mintegy 750 ezer lakásról van szó, amelyekben általában alacsonyabb jövedelműek élnek, akiknek egy része még állami lakbértámogatásra (a támogatás összege évente megközelíti a 10 milliárd koronát) is jogosult. Ebből a 750 ezer lakásból 300 ezer mintegy 30 ezer magánszemély, míg 450 ezer önkormányzatok tulajdonában van. A bérházak alapvetően a rendszerváltás utáni restitúciós folyamat során kerültek vissza az eredeti tulajdonosokhoz vagy azok örököseihez.

Az érvényes állami rendelet szerint a szabályozott lakbérek esetében - ami az önkormányzati és a restitucióval "megörökölt" házakra vonatkozik - 1 négyzetméter bére 6,30 koronától (1 cseh korona = 6,99 forint) 37 koronáig terjedhet, míg a szabadáras lakbér 30-145 korona között mozog négyzetméterenként. A különbség még nyilvánvalóbb az átlagot tekintve: ez az első kategóriában 12, a másodikban 75 korona négyzetméterenként. Mivel a szabályozott lakbéreket harmadik éve nem emelték, az infláció miatt reálértékben tovább csökkent a tulajdonosok bevétele. A cseh alkotmánybíróság 2000 és 2003 között hozott három döntésével hatályon kívül helyezte ugyan a lakbérek korábbi szabályozását, a Vladimír Spidla vezette szociáldemokrata többségű kormány 2004 tavaszán ismét befagyasztotta a szabályozott lakbérek emelését, és ez a kormányhatározat máig érvényben van.

Az ingatlantulajdonosok védelmére alakult mozgalom (HOMR) ezért március 22-én Strasbourgban beperelte a Cseh Köztársaságot a lakbérek alkotmányellenes szabályozása miatt. Stanislav Nemec, a HOMR ügyvédje szerint a per két-három évig is elhúzódhat, és csak azután születik döntés. "A beadványt mi is áttanulmányoztuk, és arra jutottunk, hogy a bíróság el fogja fogadni, amire az államnak fel kell készülnie" - reagált a hírre Petr Dimun, az igazságügyi tárca szóvivője.

"Jelenlegi követelésünk mintegy 30 milliárd korona. A beadványunkhoz azonban egyre többen csatlakoznak, így arra számítok, hogy követelésünk nemsokára meghaladja az 50 milliárd koronát is" - nyilatkozta Girolamo Giormani, a HOMR olasz származású elnöke. A prágai újságok is úgy tudják, hogy a következő hónapokban több tucat város és falu is csatlakozik a beadványhoz, így az államkasszával szembeni követelés tovább növekedhet.

A beadvány azonnal viharos és ellentétes reakciókat váltott ki a cseh hatóságok és a lakosság körében. Az érintett lakásokban élők attól tartanak, hogy a lakbérszabályozás megszüntetésével elszabadulnak a lakbérek, ezért sokan az utcára kerülnek. Decínben például az egyik lakástulajdonos és a bérlők közti vita odáig fajult, hogy a ház villany és víz nélkül maradt. Prágában, de más városokban is petíciókat fogalmaztak a bérházakban élők, amelyekben a mai helyzet változatlanul hagyását követelik. A politikusok egy része is azt állítja: a bérlakás-tulajdonosok csak nagyobb nyereséghez akarnak jutni, mert keveslik azt, amit a mai rendszer biztosít nekik. Szerintük a lakásspekulációkat bizonyítja, hogy jelenleg mintegy 185 ezer magántulajdonú lakás áll üresen az országban.

Radko Martínek regionális fejlesztési miniszter elhamarkodottnak ítéli a beadványokat, mivel az állam már dolgozik a problémák megoldásán. Ugyanakkor leszögezte: a tárca elismeri, hogy valós aggályokról van szó, amelyeket minél gyorsabban orvosolni kell. Ivan Prikryl, a lakáspolitikáért felelős regionális fejlesztési miniszterhelyettes a napokban elmondta, hogy a tervezetet legkésőbb június végéig a törvényhozás elé terjesztik. Megvitatására és elfogadására azonban várhatóan csak ősszel kerül sor. A nyilvánosságra hozott számítások szerint az átmenet - tehát az az időszak, amely alatt a szabályozott lakbérek elérik a piaci lakbérek szintjét - maximálisan hat év lesz. Ha a bérlőnek és a háztulajdonosnak nem sikerül megegyeznie a mindkét fél számára elfogadható lakbérben, akkor a lakónak egy éven belül el kell hagynia a lakást, és a háztulajdonosnak az eddigi szabályozástól eltérően már nem lesz kötelessége más lakásról gondoskodnia volt bérlője számára. Állami támogatásra az lesz jogosult, akinek a lakással összefüggő kiadásai meghaladják nettó jövedelme 30 százalékát. A törvény végleges formájának kialakítása természetesen a honatyák kezében van. Szakértői vélemények szerint a szabályozott lakbérek felszabadítása néhány éven belül akár 30 százalékkal is lenyomhatja a sok helyen túlságosan magas szabad lakbéreket, mert a piacon túlkínálat alakul ki.

KOKES JÁNOS / PRÁGA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jött egy izgalmas videó, ami megmutatja, milyen gyors lesz a PlayStation 5

Jött egy izgalmas videó, ami megmutatja, milyen gyors lesz a PlayStation 5

A Huawei titokban már elkezdte kidolgozni a haditervet a Google ellen

A Huawei titokban már elkezdte kidolgozni a haditervet a Google ellen

Jól nézze meg ezt a férfit, 50 milliót csalt

Jól nézze meg ezt a férfit, 50 milliót csalt

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Azonnali átutalás: visszakozik a Pénzügyminisztérium?

Azonnali átutalás: visszakozik a Pénzügyminisztérium?

Újabb fehér oroszlán született Szegeden

Újabb fehér oroszlán született Szegeden