A Csillagok háborúja űreposz rajongói hosszabb-rövidebb saját alkotásokban szövik tovább George Lucas történetét. Műveiket immár a cannes-i filmfesztiválon is bemutatják, és a különversenyen díjakat is osztanak.

Egy aranyozott robotpárt mintázó szobrocska és 1-2 ezer amerikai dollár - legfeljebb ennyi volt a jutalmuk azoknak az ügyes Csillagok háborúja-rajongóknak, akik elnyerték az idén negyedszer megrendezett amatőr Star Wars-filmverseny kilenc kategóriájában a fődíjat. No meg a dicsőség, amely májusban Cannes-ban várta őket, mivel az új George Lucas-filmmel, A sithek bosszújával egy időben az ő alkotásaikat is bemutatták a nagy presztízsű filmfesztiválon. Az idén rekordmennyiségű rövidfilm - a nevezés feltétele, hogy a mű legfeljebb 15 perces lehet - érkezett a versenyre: több mint százan jelentkeztek alkotásaikkal, amelyekből a legenda megteremtője, Lucas április végén a rajongók indianapolisi konferenciáján a Barry Curtis rendezte For the love of the film (A film szeretetéért) címűt tartotta a legjobbnak. Az alig öt és fél perces műben egy mozi nézői - miközben a Csillagok háborújának vetítése megszakad - magukra öltik a film szerepeit, és megütköznek egymással.

A Csillagok háborúja efféle sikerét Bodrogi Bence Péter, a magyar rajongók klubjának egyik vezetője azzal is magyarázza, hogy közel harminc év alatt igencsak kitágult a Star Wars-univerzum. Az első olyan mű, amely már nem kapcsolódott szervesen a filmtrilógiához, a jó nevű sci-fi szerző, Alan Dean Foster 1978-ban kiadott könyve, az Erőpróba volt. Ezt követően sorra születtek a képregények, majd a (rajz)filmek, például a Jedi visszatérben megismert mókás, mackószerű lények, az ewokok vagy a nagy népszerűségre szert tett két, egymással állandóan perlekedő robot, R2D2 és C3PO főszereplésével. A nagy robbanás a 1990-es években volt, azóta vagy 150 Star Wars-könyv jelent meg, még a filmekben csupán pár másodpercre feltűnő alakokról is külön életrajzok, kalandos történetek születtek.

Volt tehát miből meríteniük a Csillagok háborújáért rajongó amatőr filmeseknek, akik közül elsőként Ernie Fosseliusnak sikerült 1977-ben egy nemzetközi elismerést is kivívott alkotással színre lépnie: Hardware Wars (Hardverháborúk) című, 12 perces művét az HBO mozicsatorna megvásárolta, és többször le is vetítette, 2002 óta pedig dvd-n is megvásárolható. A mai szemmel meglehetősen primitív megoldásokkal operáló paródiában a főhősök vasalón repkednek, és Leia hercegnő fején irdatlan briósok éktelenkednek, ekképpen karikírozva jellegzetes hajviseletét. Mindazonáltal Fosselius legvadabb álmai is beteljesültek: a siker híre Lucasig is eljutott, és a szerencsés amatőr közreműködhetett a Jedi visszatér forgatásában.

Vannak olyan rajongók is, akik a profi filmes világból igazolnak át az amatőrökhöz. Sandy Collora például az 1990-es évek végén részt vett a Sötét zsaruk tudományos-fantasztikus vígjáték elkészítésében, és csak ez után forgatta le alacsony költségvetésű filmjét, a Dead Endet, amelyben Batmant, de a Nyolcadik utas a halálból ismert szörnyet is felvonultatja. Hasonló, az eredeti karaktereket és történeteket vegyítő mű a Pulp Phantom, amely a Quentin Tarantino rendezte kultuszfilm, a Ponyvaregény és a Csillagok háborúja animációs ötvözete, de a Fuss, Lola, fuss mintájára is készült már rajzfilm a Star Wars-hercegnőről Fuss, Leia, fuss címmel. Már-már klasszikusnak számít az a filmecske is, amelyben Darth Vader az ewokok karácsonyi ajándékát lopja el, egy hatalmas csillagromboló hajó pedig egy aszteroidafelhőn át üldözi a Mikulást.

Az is előfordul, hogy a korábban lelkes rajongók csalódottságukban nyúlnak saját maguk is filmes eszközökhöz. Ez történt a Csillagok háborúja újabb részeinél, A baljós árnyaknál, illetve A klónok támadásánál is. A szellemesen A baljós vágásként magyarítható verzió rekordsebességgel terjedt el az interneten, és állítólag sok százezernyi rajongónak jobban tetszett az eredetinél, annak ellenére, hogy az új verziókban csak annyi lényegi változtatás történt, hogy 15-20 perccel megkurtították a Lucas-féle változatot, feszesebbé téve a cselekményt, meg némileg bölcsebb megszólalásokat adtak a későbbi részben a sötét oldalra elszegődő Anakin Skywalker szájába.

Az eddigi egyik legjobbnak mondott rajongói filmet, a Revelationst (Kinyilatkoztatások) idén áprilisban mutatták be. A 47 perces alkotást 20 ezer dollárból készítette el a Panic Struck Productions, és alig egy hónap alatt már 2 milliónyian töltötték le az azóta számos filmes díjat besöpört alkotást az internetről.

A Lucas-eposznak nálunk is megszülettek az amatőr filmes változatai: Füle Zoltán és Asztalos András már 1999-ben bemutattak egy félórás, mindössze 40 ezer forintból leforgatott Star Wars-változatot, amelynek a hetekben készül el a folytatása, a Sötét oldal 2. Füle a HVG-nek elmondta, hogy a 70-80 percesre tervezett film ezúttal közel 2 millióba kerül, és lesznek benne hatvanfős csatajelenetek is, s egy-egy snitt erejéig magyar sztárok - például Ganxta Zolee rapper - is feltűnnek benne.

A Csillagok háborúja képes világát megközelítő trükköket és minőségi rendezést ígér a szintén a közeljövőben bemutatandó film öt alkotója, Cs. Nagy Endre, Visontai Kálmán, Grafl Péter, László Tamás és Horváth Gábor, akik összesen 1 millió forintot fektettek Second Strike (Második csapás) című művükbe. Mint a HVG-nek kifejtették, eddig 4 ezer munkaórát áldoztak a mű elkészítésére (egyebek között 8 ezer képkockába rajzolták be egyenként a fénykardsuhintásokat), de még harcművészhez is jártak egy éven át, hogy a támadó- és védőmozdulatok hitelesebbek legyenek.

Az amatőrök lelkesedésébe azonban némi ürömöt vegyít, hogy sok jogtulajdonos nem tudta eldönteni, jó vagy rossz reklám-e nekik, ha szabadon engedik a filmek rajongóit "garázdálkodni" olyan karakterekkel, amelyek jogvédelmére több százezer dollárt is elköltöttek. Henry Jenkins, a Massachusetts Institute of Technology Összehasonlító Médiaközpontjának igazgatója szerint Hollywood jórészt még mindig gyanús kalóztevékenységként tekint a rajongó filmkészítőkre. A Filmforce internetes mozimagazin szerkesztői pedig úgy látják, a Warner Brothers jogi osztálya kifejezetten ellenséges érzelmeket táplál az amatőr filmekkel szemben. George Lucas is éveken át bizonytalankodott, mielőtt jóváhagyta az ilyen próbálkozásokat, de ma már kifejezetten támogatja a filmjeit utánzó rendezőket. Nemrégiben például lehetővé tette, hogy bárki ingyen letöltse az internetről a legjellegzetesebb Csillagok háborúja-hangokat, így például szabadon hozzáférhető a fénykardok suhogása vagy Darth Vader jellegzetes szuszogása.

IZSÁK NORBERT

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Részekből az egész

A mozikban még be sem mutatták A sithek bosszúja című filmet, amikor az interneten már széles körben letölthetővé vált...

Megkezdődött a szavazás Szlovákiában

Megkezdődött a szavazás Szlovákiában

Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

"10 éve vagyok ebben a szakmában, de még tudnak sokkolni" – mondta Jávor a Hír Tv riporterének

"10 éve vagyok ebben a szakmában, de még tudnak sokkolni" – mondta Jávor a Hír Tv riporterének

Kövér Lászlót is várják a meleg családban élő gyerekekről szóló konferenciára

Kövér Lászlót is várják a meleg családban élő gyerekekről szóló konferenciára

Mi történik a magyar gazdasággal, ha a Brexit után jön a Huxit?

Mi történik a magyar gazdasággal, ha a Brexit után jön a Huxit?

Népszava: a megyei napilapok teljes bedarálása jöhet

Népszava: a megyei napilapok teljes bedarálása jöhet