A fosztogatással egybekötött látványos támadás, amelyet afrikai eredetű fiatalok egy csoportja intézett nemrég egy Lisszabon melletti tengerparti strand békés fürdőzői ellen, ismét ráirányította a figyelmet a városszéli gettókban élő kisebbségek problémájára.

A Lisszabon külvárosaiból érkezett fekete fiatalok mintegy 500 főnyi csoportja pusztító orkánként söpört végig a portugál fővároshoz közeli carcavelosi tengerparti strandon június 10-én, Portugália nemzeti ünnepén, megfélemlítve és kirabolva a békés fürdőzőket - járta be a hír a világot. És bár a rendőrség később csak 50-60, többségében fiatalkorú randalírozóról és néhány eltulajdonított értéktárgyról beszélt, a turistákat elijesztő akciót már nem lehetett bagatellizálni.

Az eddigi vizsgálatok szerint nem bizonyítható, hogy a lerobbant negyedekből verbuválódott afrikai eredetű fiatalok szervezett támadást hajtottak végre. Inkább arról lehetett szó, hogy egy hirtelen támadt ötlet nyomán egy-két idősebb bandavezér kiadta a jelszót az ünnep miatt zsúfolásig telt strand megrohamozására. Valószínűleg nem annyira a fosztogatás, mint a félelemkeltés, az erőfitogtatás vezérelte a csoport tagjait - mondta José Barra da Costa kriminológus a Visao című hetilapnak adott interjújában.

Második generációs bevándoroltaknak nevezik a társadalomtudósok a Portugália 1975-ben felszabadult volt gyarmatairól (Angola, Mozambik, Bissau-Guinea, Zöld-foki-szigetek) érkezettek már helyben született gyermekeit. Több kutatás is kimutatta, hogy e nemzedék már elvesztette afrikai gyökereit, de a portugál társadalomba nem sikerült beilleszkednie. A gyökértelen fiatalok többsége szüleivel a főváros körüli gettószerű negyedekben él, de már nem fogadja el a rosszul fizetett, kemény munkát végző első generációs felmenők életmódját, a fogyasztói társadalomból való kirekesztettséget. A rap és a graffiti bűvkörében élnek, akárcsak példaképeik, az észak-amerikai feketék. S mivel a jövőjüket kilátástalannak, a tanulást értelmetlennek tartják, az iskolát otthagyva, csoportokba verődve lézengenek naphosszat - vázolja helyzetüket Joao Maria Mendes szociológus, a kérdés egyik szakértője. Olykor, az áhított fogyasztási javak megszerzése érdekében, bandákba szerveződve kisebb-nagyobb pénzszerző akciókat hajtanak végre, ám ezek a csoportosulások nem állandóak, könnyen alakulnak, de gyorsan fel is bomlanak, vezetőik gyakran cserélődnek. A biztonsági szervek több mint tízezerre teszik az ilyen bandákhoz tartozók számát, és bár a bőrszín nem szerepel a személyi adatok között, és a statisztikák sem tesznek e szerint különbséget, egyre többen asszociálják a bűnözést az afrikai eredettel.

A fekete fiatalok eddigi legnagyobb és leglátványosabb erődemonstrációja a tengerparti roham volt, amelynek hatása nem is maradt el: a riadalom gyorsan átcsapott a portugál társadalomban eddig kevéssé ismert rasszista jellegű válaszreakciókba. Szélsőjobboldali szervezetek "Küldjük vissza a bűnözőket Afrikába!", "Bevándorlás egyenlő bűnözés" vagy "Ez az ország a miénk!" jelszavakat skandálva vonultak azonnal utcára. A "fehérségükre" büszke tüntetők csak arról feledkeztek meg, hogy Portugália népességének mintegy húsz százaléka nem fehér, hanem afrikai vagy ázsiai származású. Mintegy válaszképpen erre a felvetésre José Pinto Coelho, a Megújító Nemzeti Párt (PNR) vezetője az RTP közszolgálati televízióban így fogalmazott: "Mi nem vagyunk rasszisták, de nem fogadjuk el, hogy Lisszabonban legyenek olyan negyedek, amelyeket maffiák és drogkereskedők uralnak, és ahová egy portugál nem teheti be a lábát." És bár a szélsőjobboldali pártoknak Portugáliában egyelőre nincs számottevő támogatottságuk (a PNR a legutóbbi választásokon a szavazatok 0,16 százalékát szerezte meg), elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a félelemérzet, a biztonság hiánya erősíti az idegenellenességet. Így például a "fekete bűnözés" egyik terepének tartott helyiérdekű vonatokon már megjelentek rasszista jellegű fenyegetések.

Portugália nem tűrheti meg az idegengyűlöletet - jelentette ki Jorge Sampaio köztársasági elnök a tüntetés napjára időzített látogatásán Cova da Mourában, amely a legnagyobb és a legveszélyesebb a 17 Lisszabon környéki "gettó" közül. Hétezer, szinte kizárólag fekete lakójának körülbelül a fele 20 éven aluli, többségük munkanélküli. Közülük került ki - a nyomozás eddigi eredményei szerint - a tengerparti támadók egy csoportja. A negyed szűk, sötét sikátoraiba még a rendőrök sem igen merészkednek, miután ez év februárjában már a harmadik egyenruhás járőr életét oltották ott ki. A megerősített biztonsági intézkedések kísérte elnöki látogatás alatt Jorge Sampaio kiállt az állampolgársági törvény megváltoztatása mellett is, vagyis hogy a jövőben az ország területén, külföldi szülőktől született gyermekeknek is legyen joguk a portugál állampolgársághoz. Az 1980-as évek elején szigorították meg az állampolgársághoz jutás feltételeit. Csak azok kérhetik az állampolgárságot, akik legalább hat év helyben lakást és munkaviszonyt tudnak igazolni - a nem portugál nyelvű területekről érkezőknek tíz év kell e jog kérvényezéséhez. Az ezt követő papírmunkát nem sietik el, így hosszú évekbe telhet, míg a bevándorlót legalizálják. Éppen ezért az elmúlt húsz évben érkezett afrikaiak többsége meg sem próbált állampolgárságot szerezni, így az itt született gyermekeik teljesen dokumentumok nélkül maradtak. Mint a módosítást régóta szorgalmazó Etnikai Kisebbségek és Bevándorlók Hivatala (ACIME) is állítja, az új törvény elősegítené a bevándorlók integrálódását és megoldaná azoknak a fiataloknak a helyzetét is, akik jelenleg semmilyen állampolgárságra nem jogosultak.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Betörtek Paul McCartney-hoz

Betörtek Paul McCartney-hoz

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren