Hamarosan forgalomba kerül az első olyan pirula, amelyet a "magukat feketének valló" pácienseknek ajánl az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság. Sokan kételkednek a faji alapú gyógyításban, mások marketingfogásnak tekintik a szokatlan ajánlást.

"Utoljára a mellékhelyiségre tették ki a »csak feketéknek« feliratot" - idézte fel az amerikai faji megkülönböztetés már-már feledésbe merült gyakorlatát az Alabama Egyetem orvostörténeti szakértője arra a hírre reagálva, hogy az élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA) június végén engedélyezte a BiDill nevű pirula forgalmazását. A szívelégtelenség kezelésére szolgáló szert a "magukat feketének tartó" pácienseknek ajánlja az FDA, elismerve azt a klinikai kutatási eredményt, amelyet a medicina szabadalmának tulajdonosa, a Massachusetts állambeli Lexintonban bejegyzett Nitromed terjesztett a nagy hatalmú hivatal elé. A gyógyszer - szemben a csupán placebót szedőkkel - 43 százalékkal csökkentette a halálozást és 39 százalékkal a kórházba kerülést a kipróbálásban részt vett 1050 kizárólag fekete bőrű páciensnél.

A BiDill egyszer már kosarat kapott az FDA-tól: a gyógyszerhatóság 1987-ben nem engedélyezte általános használatát, akkor ugyanis, a "faji" alapon el nem különített betegcsoportok esetében, kevésbé bizonyult hatékonynak, mint más vérnyomáscsökkentők. Valójában két régóta ismert és használt - egy értágító és egy, a vér nitrogén-oxid-szintjét növelő - gyógyszer kombinációja a BiDill, amelyről most az bizonyosodott be, hogy a fekete páciensekre sokkal jobban hat, mint a fehérekre. Azt még a laikusok is tudják, hogy ugyanaz a gyógyszer az egyik betegnek használ, a másiknak pedig egyáltalán nem, az orvosok pedig már azt is megfigyelték, hogy - például - kétszer akkora arányban okoznak mellékhatást a koleszterincsökkentő szerek az ázsiai, mint az európai pácienseknél.

A jelenség magyarázatával azonban egyelőre adósak a kutatók. Neil Risch, a San Franciscó-i University of California genetikusa szerint a hibás gének meglehetősen egyenletesen oszlanak el a népességen belül, így nem valószínű, hogy éppen a szívbetegségek esetében történne ez a bőrszín szerint. Ráadásul a BiDill klinikai kipróbálásánál nem készült a résztvevőkről genetikai térkép - elegendő volt az "önbevallás" ahhoz, hogy a jelentkezőket valamely rasszhoz sorolják. Annyit mindenesetre tudni lehet, hogy a szívelégtelenséget a szervezet lecsökkent nitrogén-oxid-ellátása okozza (HVG, 2004. október 2.), ami szoros összefüggésben van a vérellátással és a vérnyomással. Bármi legyen is ennek az oka, annyi biztos, hogy az e kórban szenvedő betegek 25-30 százaléka, 750 ezer ember fekete - akiknek a teljes amerikai lakosságon belüli aránya pedig csak 12,9 százalékos. A kór tünetei a nehéz légzés, a fáradékonyság, a vizesedő tüdő, a szív pedig - a statisztikák szerint - öt éven belül végleg felmondja a szolgálatot.

Az amerikai szabadalmi jog egyedülálló sajátosságát kihasználva olyan gyógyszer - pontosabban alkalmazási mód - kapott most 2020-ig védettséget, amelynek mindkét alkotóeleme külön-külön régóta szabadon másolható készítmény. Valószínűleg nem tévednek túl nagyot azok, akik marketingfogásnak tekintik, hogy a Nitromed külön forgalmazási engedélyt kért a feketék gyógykezelésére. Wall Street-i spekulációk szerint azonban súlyos "mellékhatása" is lehet a régi medicina új marketingjének, mivel eddig a két alkotórészt külön-külön szedőktől dobozonként 5-10 dolláros hozzájárulást, azaz gyógyszervásárlási önrészt kértek az egészségbiztosítók, ami most a BiDillnél 35 dollárra emelkedhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Vírusként terjed a gorombaság

Vírusként terjed a gorombaság

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó