Csökkent az Oszama bin Laden iránti bizalom az iszlám világban, és az öngyilkos merénylőket is kevesebben támogatják - derül ki egy amerikai felmérésből, amely azt is megállapítja, hogy erős a vallási öntudat az Európában és Amerikában élő muszlimokban.

Az iszlám szélsőségesek közös gondot jelentenek a muszlimoknak és a nyugati világnak. Egyebek közt erre a következtetésre jutott a washingtoni politika egyik független "adatbázisának" tartott Pew kutatóközpont, amely a Madeleine Albright volt külügyminiszter és John Danforth egykori szenátor elnöklete mellett folyó Globális Álláspontok programjának keretében 17 - köztük 6 muszlim többségű - ország több mint 17 ezer polgárának véleményét kérdezte meg.

A még jóval a londoni pokolgépes akciók előtt, a tavasszal készített felmérés szerint az iszlám szélsőségesek megerősödését nem csak a nyugati államokban látják veszélyesnek; komolyan aggódnak miatta egyes muszlim többségű országokban is (lásd ábránkat). Igaz, e jelenség okait nem egyöntetűen ítélik meg. A legtöbben a szegénységet, a munkanélküliséget és az alacsony iskolázottságot hibáztatják az iszlám radikalizmus terjedéséért. A libanoni és a jordániai válaszadók jelentős része azonban elsősorban az amerikai politikát és befolyást tartja felelősnek.

Egyértelműbbnek tűnik a civilek elleni öngyilkos robbantások megítélése: ezek támogatottsága egyedül a szélsőségesektől eddig jórészt megkímélt Jordániában nőtt - míg 2002-ben 43, az idén már 57 százalék vélekedett úgy, hogy gyakran vagy néha jogosak az ilyen támadások -, viszont szinte mindenütt csökkent, ahol komolyabb merényleteket követtek el az utóbbi években. Libanonban például - ahol februárban meggyilkolták Rafik Hariri volt kormányfőt - az elmúlt három évben 73-ról 39 százalékra esett a terrortámadásokat elfogadhatónak ítélők aránya. Marokkóban - miután 2003-ban Casablancában több tucat ember életét követelték ilyen bombamerényletek - tavaly március óta 40-ről 13 százalékra zuhant a terroristákat megértők hányada, amely Indonéziában is közel a felére, 15 százalékra mérséklődött a 2002 októberében Balin elkövetett robbantások óta. Valamelyest változik persze a kép, ha az Irakban a megszállóknak tartott külföldi egységek ellen végrehajtott akciókról van szó: ezeket Libanonban, Jordániában és Marokkóban a megkérdezettek mintegy fele jogosnak tartja.

HVG
Oszama bin Laden népszerűsége is csökkenőben van az iszlám országokban - legalábbis ezt mutatják a Pew adatai. A világ legveszélyesebb terroristavezéreként számon tartott al-Káida-főnök iránti bizalom az utóbbi két évben szintén csak Jordániában, illetve a szélsőséges iszlám egyik központjának tartott Pakisztánban nőtt, a felmérésbe bekapcsolt többi iszlám országban csökkent - méghozzá jócskán (lásd ábránkat). A muszlim államokban - Jordánia kivételével - a megkérdezettek jelentős része (Indonéziában 73, Marokkóban pedig 57 százalékuk) úgy látja, hogy az iszlám egyre nagyobb szerepet játszik hazájuk politikai életében. A számokból az tűnik ki, hogy a többség - Marokkóban például tízből nyolcan - ezt kifejezetten jónak tartja. Az iszlám országokban a válaszadók komoly hányada elsősorban muszlimnak vallja magát, és csak másodsorban hazája állampolgárának. Az így gondolkodók aránya Pakisztánban 79, Marokkóban pedig 70 százalékos, a legalacsonyabb pedig - 30 százalékos - Libanonban, ahol jelentős létszámú keresztény közösség is él.

HVG
A nem muszlim, ám ilyen kisebbségnek is otthont adó államokban a nagy többség - Oroszországban, Indiában, Németországban és Hollandiában például a megkérdezettek több mint háromnegyede - tart az iszlám szélsőségesek fenyegetésétől, mégis alapvetően nem rossz a muszlimok megítélése: a Pew adatai szerint csak Németországban, Hollandiában és Kínában vannak többen, akik nem kedvelik őket, mint azok, akik jól viszonyulnak hozzájuk. Ugyanakkor Európában az az uralkodó (Németországban 88, Oroszországban 77, Spanyolországban pedig 68 százalékos) vélemény, hogy az ott letelepült, többnyire zárt közösségekben élő muszlimok - becslések szerint 15-20 millió fő - nem nagyon igyekeznek alkalmazkodni a helyi szokásokhoz, és erős bennük az iszlám öntudat (utóbbit például a hollandok, a franciák és a britek több mint négyötöde vallja).

"Csak nevükben európai állampolgárok, kulturális és szociális értelemben nem" - írta róluk a Foreign Affairs amerikai külpolitikai folyóirat legfrissebb számában Robert Leiken, a Nixon Központ nevű washingtoni kutatóintézet bevándorlással és nemzetbiztonsággal foglalkozó programjának igazgatója. Szerinte az amerikai belbiztonsági minisztérium illetékeseinek mind gyötrőbb rémálma a vízumkötelezettség nélkül, nyugat-európai útlevéllel érkező mudzsahed, azaz iszlám harcos. A veszély nagyon is valós, legalábbis erről tanúskodik a Nixon Központ egyik felmérése. 373 olyan személy közül, akit 1993-2004 között Európában vagy Észak-Amerikában mint az iszlám szent háború elszánt hívét azonosítottak, közel száznak az USA-ba szabad beutazási lehetőséget biztosító nyugat-európai útlevele van. A veszélyesnek ítélt beszivárgók között több mint kétszer annyi volt a francia állampolgár, mint a szaúd-arábiai, de a britek száma is nagyobb volt, mint a szudániaké, jemenieké, líbiaiaké, libanoniaké vagy az Egyesült Arab Emírségekből érkezetteké.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Hitre gyúrva

A minap kiderült: a júliusi londoni terrortámadások elkövetői a muszlim hitet erősítő számítógépes játékokat is...

A Görög Szörny lett az NBA legjobbja

A Görög Szörny lett az NBA legjobbja

Fájdaloműzés gyógyszer nélkül?

Fájdaloműzés gyógyszer nélkül?

Busásan megtérültek a koncertek, ennyit kaszáltak tavaly a magyar sztárok

Busásan megtérültek a koncertek, ennyit kaszáltak tavaly a magyar sztárok

Ukrán tiltakozás ellenére kapja vissza Oroszország a szavazati jogát az Európa Tanács közgyűlésében

Ukrán tiltakozás ellenére kapja vissza Oroszország a szavazati jogát az Európa Tanács közgyűlésében

Új magyar technológia segíthet 800 ezer kockaház energiagondjain

Új magyar technológia segíthet 800 ezer kockaház energiagondjain

Késhegyig menő harc a marihuána 150 milliárd dolláros világpiacán

Késhegyig menő harc a marihuána 150 milliárd dolláros világpiacán