Az úgynevezett internetes mikrokifizetések piaca az USA-ban már jó ideje átlépte a kétmilliárd dolláros határt. Az online fizetési rendszerek Magyarországon is egyre népszerűbbek.

Kimutatás ugyan még nem készült a magyar internetezők külföldi online áruházakban végzett vásárlásainak összegéről, ám kétségkívül nő az igény a csak más országokban - vagy ott olcsóbban - kapható könyvek, cd-k, dvd-k és műszaki cikkek iránt. Egyre többen rendelnek francia, német és angol kereskedőktől, de - noha a postaköltség magasabb, és esetleg vámot is kell fizetni - gyakran az amerikai ajánlatok bizonyulnak a legkedvezőbbnek. Egy idei felmérés szerint ugyanakkor a világ legjobb online márkanevét elnyert eBay aukciósház oldalain leadott rendelés az átlagos magyar felhasználó számára korábban elérhetetlen volt, mert a rendszer által előnyben részesített PayPal fizetési mód magyarországi számítógépről eddig nem működött.

A maréknyi hazai licitpionír így egyéb módon - kártyával, csekken vagy postai úton - volt kénytelen fizetni az eBayen beszerzett, nevetségesen olcsó (vagy annak tűnő) használt és új termékekért, feltéve, hogy az eladó erre lehetőséget adott. A dombornyomott Visa Classic vagy MasterCard kártya birtoklása alapkövetelmény az internetes vásárlások világában, bár sokak szerint a borítékba rejtve, postán feladott papírbankó a nyerő. Mások a hazai bankok (OTP, CIB) egyre népszerűbb, kifejezetten a világhálós vásárlásokra kifejlesztett szolgáltatására, az internetkártyára esküsznek, amelyért természetesen kezelési költséget kell fizetni, de kevésbé kockázatos, mint a papírboríték. Ráadásul a virtuális webkártyát - mivel külön számla tartozik hozzá - elég percekkel a vásárlás előtt feltölteni a szükséges összeggel, így birtokosának nem kell tartania pénze jogszerűtlen leszívásától.

Kis összegű kifizetések kevésbé gazdaságos módja a nemzetközi banki átutalás, amelynek költsége jóval ezer forint fölé is mehet. Az American Express - csekkenként maximum 200 dollár értékben igénybe vehető - Money Order Checkje jóval olcsóbb, mint mondjuk a közel 10 százalékos díjat felszámító Western Union utalása, az ebayezni vágyó hazai felhasználóknak mégsem ez hozta el a megoldást, hanem az, hogy június közepén a frissen csatlakozott EU-tagállamokban, így Magyarországon is elérhetővé vált a világszerte több tízmillió ügyfél által használt PayPal szolgáltatása. Ennek lényege, hogy az internetes fizetéshez a vásárlónak nem kell felfednie bankszámlája vagy hitelkártyája számát a sokszor ismeretlen eladó előtt, elég, ha a két fél a PayPallel kapcsolatban áll. A rendszer rendkívül alacsony kezelési költséggel működik, a felhasználók PayPal-számlái között pedig szabadon áramolhatnak az összegek, főként ha ehhez nincs szükség valutaváltásra. A magyar felhasználók jelenleg 100 eurós összegig utalhatnak, 1,5 euró fejében azonban ez a limit megszűnik. Pénzt fogadni viszont egyelőre nem lehet.

Az eBay 2002-ben 1,5 milliárd dollárért felvásárolta a PayPalt, és az online aukciósház bevételei ezt követően haladták meg először az egymilliárd dollárt. Az idei első negyedévben a PayPal 6,2 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, amiért 233,1 millió dollárnyi (az eBay bevételének közel negyedét kitevő) jutalékban részesült. A sikertörténetnek azonban árnyoldalai is vannak. Az internet világában kevéssé járatos felhasználótól egy megtévesztő e-mail üzenettel könnyen bizalmas információt lehet kicsalni - az elmúlt években a PayPal nevével visszaélve is számos esetben próbálkoztak ezzel a trükkel. A céggel kapcsolatos ellenérzéseket mégsem ez váltotta ki, hanem a befagyasztott számlákról, pénzleszívásokról, perek tucatjairól és a nehézkes ügyintézésről a világhálón keringő hírek.

Kontinenseken átívelő utalásokkal kezdődtek a PayPal működésére jellemző problémák. Merthogy amíg a rendszer nem győződik meg az ügyfelek tranzakciójának tökéletes tisztaságáról, addig - előzetes tájékoztatás nélkül - befagyasztja a kérdéses számlákat, sok kellemetlenséget okozva felhasználóinak. A pénzükre hónapokat váró ügyfelek türelmetlen üzeneteire pedig csak automata válaszok érkeznek.

De ma már se szeri, se száma az online fizetési rendszereknek. Míg a PayPal kizárólag számlavezetési rendszer, addig például az e-Gold nevű szolgáltatás erős banki háttérrel rendelkező virtuális számlát nyújt, nem kevésbé kedvező havi költségek mellett. A fő versenytárs BidPay igénybevétele - némileg magasabb díja miatt - inkább a nagyobb összegű tranzakcióknál lehet célravezető, az ePassporte és az iKobo pedig már Visa kártyát is biztosít felhasználóinak (utóbbi, a világ leggyorsabbjaként, 30 másodpercen belül garantálja a megjelölt tranzakció végrehajtását). Az Escrow-nál arra is van lehetőség, hogy az eladó csak akkor kapja meg a pénzét, ha az áru tényleg megérkezett a vevőhöz, míg a legrégebbi európai próbálkozásnak a német területen indult AnyPay számít.

Az ilyen szolgáltatások elterjedésének azonban lényeges kerékkötője, hogy egyelőre nem sok kereskedő támogatja használatukat. Éppen ezért lehet nagy horderejű a - tőzsdei bevezetése után tíz hónappal a világ legértékesebb médiavállalatává vált - Google újítása. A népszerű keresőt üzemeltető cég még az idén szeretné elindítani elektronikus fizetési rendszerét, de vezérigazgatója, Eric Schmidt cáfolta, hogy abba a piaci szegmensbe akarnának betörni, amelyben a PayPal a sikereit aratja.

PINCZÉS DÁVID

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Alkotmánybíró lehet Handó Tündéből - csak ő nem akarja

Alkotmánybíró lehet Handó Tündéből - csak ő nem akarja

Ismét üzemel a paksi atomerőmű 2. blokkja

Ismét üzemel a paksi atomerőmű 2. blokkja

Ígéretcunamival készül az őszi választásokra a lengyel kormánypárt

Ígéretcunamival készül az őszi választásokra a lengyel kormánypárt

Tarlós valószínűleg Karácsonyt választaná ellenfélnek

Tarlós valószínűleg Karácsonyt választaná ellenfélnek

Hollandiáé a legnagyobb európai metamfetamin-fogás

Hollandiáé a legnagyobb európai metamfetamin-fogás

Velencében 250 euróra büntettek egy bikiniben napozó nőt

Velencében 250 euróra büntettek egy bikiniben napozó nőt