Ha nincs elég bevételük, nem lasszóval, hanem mézesmadzaggal fogják a betegeket egyes amerikai klinikák. Van, ahol pénzzel, másutt olcsó plasztikai műtéttel jutalmazzák a készséges pácienseket.

A klinikák semmit nem bíztak a véletlenre: igazi orvosok valódi beavatkozásokat, estenként műtéteket végeztek hús-vér betegeken, majd nagyon is valóságos számlákat állítottak ki, összesen 1 milliárd dollár értékben. Az egészségbiztosítóknak az szúrt szemet, hogy a páciensek az USA 47 államából utaztak teljesen hétköznapi rutinbeavatkozásokra Dél-Kaliforniába. Az ügyben tavasz óta nyomoz az FBI, a kárvallott pedig, a 91 millió ember egészségügyi ellátásáról gondoskodó Kék Kereszt és Kék Pajzs biztosítókonglomerátum polgári pert indított kilenc sebészeti klinika orvosai és tulajdonosai ellen.

A csalási ügyben vizsgálódók kiderítették, hogy a gyanúba keveredett egészségügyi intézmények üzletszerzőket alkalmaztak, akik kiszemelték a megfelelő biztosítással rendelkező betegeket, majd rábeszélték őket, hogy vessék alá magukat a beavatkozásoknak. Hogy legyőzzék a fehér köpenytől való félelmet, 200-2000 dollár készpénzt vagy kisebb plasztikai műtétet ajánlottak nekik fájdalomdíjként. Természetesen az utazás költségeit is az invitáló klinika állta, így még a 3 ezer kilométerre lévő Tennessee államból is érkeztek ügyfelek. A felhajtók 2-4 ezer dollár jutalékot kaptak minden beszervezett páciensért, így nem csoda, hogy nagy volt az érdeklődés: máris több mint 5 ezer műtéti turistát sikerült azonosítaniuk a biztosítóknak.

Aki a klinika kezére adta magát, azt alaposan kivizsgálták, és egy hét alatt három vagy még több beavatkozást végeztek rajta. A leggyakoribb kombináció szerint először vastagbéltükrözést végeztek, amit az ennél semmivel sem kellemesebb endoszkópos gyomorvizsgálat követett, majd a fokozott tenyérizzadást mérséklő, a gerincoszlop melletti ideg átvágásával járó műtét tetőzte be a "gyógyítási" folyamatot. A biztosítóhoz benyújtott számlák a több tízezer dollárt is elérték betegenként, akár a többszörösét annak az összegnek, amiért ugyanezt a beavatkozást a lakóhelyükön megkaphatták volna a biztosítottak. Egyelőre csak találgatják az ügyön dolgozó szakértők, miért éppen Dél-Kaliforniában virágzott az üzlet. A feltételezések szerint az országos átlagnál amúgy is jóval drágábban dolgozó kaliforniai kórházak azt használták ki, hogy az állam törvényei szerint a fizetési kötelezettségeknek 30 napon belül eleget kell tenni, így a biztosítóknak nemigen volt idejük arra, hogy a beérkező számlákat tüzetesen megvizsgálják. A furcsaságokra csak az utólagos revízió során lettek figyelmesek.

A biztosítási csalás korántsem ismeretlen az amerikai egészségpiacon, mivel az évi 1700 milliárd dolláros mézesbödönbe - 2003-ban ennyit fordítottak az USA-ban az egészségügyre - sokan merítik a megengedettnél mélyebben a kanalukat. Az Egészségügyi Csalások Elleni Nemzeti Szövetség (NHCAA) becslése szerint ennek az összegnek legalább a 3 százalékát - 51 milliárd dollárt - csalárd módon vették ki a kasszából 2003-ban, kormányzati és nyomozó szervezetek véleménye szerint viszont akár 10 százalékra, 170 milliárdra is tehető az indokolatlan kiadások nagysága. A csalások természetrajza eltérő, csupán abban azonosak, hogy kiderítésük nehéz, mivel az ügyletben részt vevő orvosok, a számlát kiállító kórházi adminisztrátorok és nem utolsósorban az érintett betegek is érdekeltek a takargatásában. Sőt a biztosítók sem nagyon izgatják magukat, egyszerűen felemelik a díjaikat. Így csupán a becsült összegek töredékét, 2003-ban 503 millió dollárt sikerült visszaszerezniük az orvosoktól a csalásellenes szervezeteknek.

A kifogásolt számlák között voltak fiktívek - sem beteg, sem pedig ellátás nem állt mögöttük -, akadtak "felturbózott" esetek, amikor volt páciens, de többet számoltak el, mint amennyi gyógyításban részesült, és akadt olyan eset is, hogy jóval több szolgáltatást kapott a beteg, mint amire szüksége lett volna. A kisstílű visszaélések kedvelt terepe a betegszállítás. Miközben New Yorkban egy metrójegy 2, a taxi pedig átlagosan 10 dollárba kerül a legközelebbi orvosi rendelőig, a biztosító 25-31 dollárt térít ezekre az utakra, évi 316 milliót adva ki a New York-iak nem sürgősségi betegszállítására. Akadt olyan, fájdalomcsillapítással és masszázsterápiával foglalkozó doktor, aki napi 90 alkalommal kért pácienseinek fuvart, és volt olyan New York-i beteg, aki egymaga 153-szor vitette magát orvoshoz egy évben.

Annak ellenére, hogy a biztosítási csalás büntetése akár 20 évi börtön is lehet, újabb és újabb próbálkozók vannak. 2002-ben például egy chicagói kardiológus 12,5 évi börtönbüntetést kapott, mert tíz év alatt 750, orvosszakmai szempontból indokolatlan szívkatéterezést végzett el és számlázott betegei biztosítójának. "Van Önnek Medicaide biztosítása?" - szólongatta New York Brooklyn negyedében az arra járókat egy fogorvosi rendelő előtt álló alkalmazott. A legszegényebbek egészségügyi ellátását fizető Medicaid program szolgáltatásaira jogosultak, amint beléptek a rendelőbe és megadták az adataikat, cd-lejátszót kaptak ajándékba. Az ily módon felfuttatott forgalom révén a tulajdonos Dolly Rosen és fogorvostársai egy év alatt 5,4 millió dollárt kaszáltak, legalább egymillióval többet, mint a Medicaide-del szerződött New York-i fogorvosok közül a következő legtermelékenyebb.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hatalmas visszaesésre számítanak a Huaweinél, 40-60 millióval kevesebb mobil fogyhat

Hatalmas visszaesésre számítanak a Huaweinél, 40-60 millióval kevesebb mobil fogyhat

Tőzsdére megy az MKB

Tőzsdére megy az MKB

Aludt a sofőr, miközben a Teslája egy forgalmas autópályán haladt

Aludt a sofőr, miközben a Teslája egy forgalmas autópályán haladt

Ma is többfelé lecsaphatnak a viharok

Ma is többfelé lecsaphatnak a viharok

Nős férfiakat is felszentelhetnek, olyan kevés a pap az Amazonas vidékén

Nős férfiakat is felszentelhetnek, olyan kevés a pap az Amazonas vidékén

O.J. Simpson twitterezni kezdett, hogy tisztába tegyen néhány dolgot

O.J. Simpson twitterezni kezdett, hogy tisztába tegyen néhány dolgot