A román kormány gyors intézkedések helyett bűnbakokat és kibúvókat keres, így egy hónappal a 24 halálos áldozatot követelt és közel egymilliárd eurónyi kárt okozott árvízkatasztrófa után sem tudják a fedél nélkül maradtak, hol töltik majd a telet.

Az árvíz sújtotta moldvai települések lakóinak egyelőre semmi sem fontosabb a segélyekkel érkező teherautók megrohanásánál. A Szeret partján fekvő, Galac megyei Sendreni, Branistea vagy Piscu falvakban az éjszaka sátrakban alvó, napközben omladozó házuk teraszán tébláboló családok állandóan résen vannak, és pillanatok alatt körülveszik a dudálva érkező szállítmányokat. Aztán megkezdődik a dulakodás, pofozkodás egy-egy kiló rizsért vagy lisztért. A júliusi árhullámmal együtt a falubeliek közé betört példás szolidaritás és önzetlen segítségnyújtás bő három héttel a tragédia után a vizekkel együtt visszahúzódott.

Az említett falvakban - akárcsak az egész régióban - a házak java része annyira megrongálódott, hogy csak idő kérdése, mikor dőlnek össze. Az utcákat, udvarokat iszap borítja, állattetemek bűzlenek, a lakosság zöme pedig csoportokba verődve üldögél és iszik. Piscuban a polgármesteri hivatal előtt álldogáló férfiak a HVG kérdésére elmondták, a konzerv és a kenyér mellé most már cement meg tégla kellene, ellenkező esetben sátrakban vagy házuk maradványaiban tölthetik a telet. Bár az aprólékosan dolgozó kárfelmérő csapat már minden portára bekopogott, az még nem derült ki, mi lesz a károsultakkal.

Nem állnak a helyzet magaslatán a román hatóságok, derült ki egy magát megnevezni nem szándékozó, a kormány megyei képviseletén, a prefektúrán dolgozó alkalmazott szavaiból. Csupán kínos incidenseket követően jutott át a nagylaki román vámon például egy 90 katonai sátorból álló, Bákó megyének szánt, összesen 300 ezer euró értékű olasz adomány, amelyet Róma alprefektusa, Luigi Armogida is elkísért. A célállomáson pedig a külföldi és hazai vendégek döbbenten tapasztalták, hogy csak a magyar és a szlovák mentőcsapatok dolgoztak: a román csendőrök a táborhelyükön pihentek, mondván, nincs megfelelő lábbelijük.

Lucian Mehedinti, a galaci prefektúra egyik igazgatója a HVG kérdésére elmondta, a megyében 1300 árvízkárosult él ideiglenes lakhelyen. A kárfelmérők tapasztalatai alapján a legtöbbjük csak új háza alapjának kiásásához és lebetonozásához kér kormánypénzből fizetett munkásokat, a többit - ha kap építőanyagot - megoldja önerőből. A helyreállításhoz kivezényelt katonák viszont sokszor azt tapasztalták, hogy a házigazdák csak ültek, amíg a bakák kitakarították otthonukból az iszapot.

A botránykrónikák rendszeres címszereplőjévé váló kormány és elnöki hivatal eközben inkább önmagával, mint a tragédia áldozataival törődik. Traian Basescu államfő a múlt hét végén még a tengerparton nyaralt - igaz, megtekintette a lánya árvízi fotóiból készült kiállítást. A szervezési nehézségekkel küszködő belügyminisztérium államtitkára, Victor Paul Dobre közölte, az ország büdzséje 2550 milliárd régi lejjel (1 forint = 140 régi lej) finanszírozza a rekonstrukciót, ám ezt a pénzt a 169 iskola, óvoda, kórház és más közintézmény kijavítására költik.

Borbély László megbízott közmunkaügyi miniszter a HVG-nek elmondta, a kormány 400 milliárd régi lejt utalt ki építőanyagokra, amit augusztus 20-a után kezdenek el kiszállítani az árvíz sújtotta térségekbe. "Télig már nincs elég idő 3700 lakóház felépítésére, ezért küldünk építőanyagot, a károsultak pedig az önkormányzatok, a prefektúra segítségével szervezik meg a munkát." A vizek még vissza sem húzódtak, a környezetvédelmi hatóság máris lecsapott a folyópartokon működő magánkavicsbányákra és -fűrésztelepekre, mondván, ezek féktelen kapzsisága miatt kopaszak a hegyek és cakkosak a folyómedrek.

Zajos cirkusz kísérte az egyébként remek ötletnek bizonyult telefonos adományozást. A mobilcégek és a vezetékes RomTelecom zöldvonalakat nyitottak, amelyek egyszeri hívásával bárki öteurónyi lejjel támogathatta a károsultakat; a pénzt utólag, a telefonszámlával fizették be. Ionut Popescu liberális pénzügyminiszter azonnal 19 százalékos áfát vetett ki a befolyó adományokra, és azt csak a média ellenhadjáratának köszönhetően vonta vissza, kínos és nevetséges magyarázatok kíséretében. Kérdés, hogy az eddig már beszedett áfát visszafizeti-e az állam.

Az újjáépítésről egy galaci per is eltereli a figyelmet. Több, a Szeret alsó folyása melletti település feljelentette a calimanesti-i vízerőmű vezetőit, mondván: szándékosan túlnyitották a zsilipeket, s ezért a szükségesnél sokkal nagyobb árhullám zúdult az alsó falvakra. A Szereten működő 21 közül az utolsó calimanesti-i erőmű vezetősége határozottan tagadja a rosszhiszeműséget: ha nem nyitják ki annyira a zsilipeket, mondják, az árhullám átcsapott volna a gáton, még szörnyűbb tragédiát okozva. Közben kiderült, a hivatalos vízhozam-előrejelzés csupán felét jósolta a valóságosnak, s a katasztrófa váratlansága miatt a gátnál már nemigen maradt idő mérlegelni. Igaz, időközben karbantartási hiányosságokra is fény derült.

IRHÁZI JÁNOS / GALAC

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Fradi 17 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly

A Fradi 17 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly

Budapest díszpolgára lett Korda György, Antall József és Darnyi Tamás is

Budapest díszpolgára lett Korda György, Antall József és Darnyi Tamás is

Feldmár András: „A gyerek pontosan tud mindent, csak nincsenek rá szavai”

Feldmár András: „A gyerek pontosan tud mindent, csak nincsenek rá szavai”

Tömegkarambol miatt állt be az M1-es

Tömegkarambol miatt állt be az M1-es

Diploma nélkül is elkezdhető a tanári pálya

Diploma nélkül is elkezdhető a tanári pálya

Kiraboltak egy bankot Üllőn – fotókkal

Kiraboltak egy bankot Üllőn – fotókkal