Több magánakcióval is felhívta magára a figyelmet az utóbbi időben a brit kormányfő hitvese. Cherie Blair lépései talán egy önálló politikai karrier előkészítését is szolgálják, ám egyelőre csak heves bírálatot váltottak ki.

Politikai karrierre buzdítja a brit kormányfő feleségét a volt amerikai elnök. Bill Clinton saját nejével, a szenátor Hillaryvel példálózva a minap azt tanácsolta Cherie Blairnek, hogy ő is vágjon bele. "Ha harcba szállna valamilyen posztért, és megkérne, hogy házaljak az érdekében, boldogan megtenném" - mondta Clinton, új életet lehelve azokba a többször cáfolt híresztelésekbe, melyek szerint Tony Blair esetleg már a kormány mandátumának lejárta előtt lemond a miniszterelnöki posztról, és képviselőjelöltként sem száll versenybe a következő választásokon.

Ezzel ugyanis megnyithatná az utat felesége előtt, akinek tulajdonképpen egész politikai pályáját köszönheti. A tekintélyes London School of Economics jogi karán diplomát szerzett Cherie Booth ugyanis már a Munkáspárt lelkes támogatója volt, amikor ügyvédi gyakorlata alatt megismerkedett az ugyancsak ügyvédbojtárkodó Tony Blairrel, aki a lány kedvéért lépett be a pártba. 1980-ban házasodtak össze, három évvel később pedig mindketten indultak a választásokon, Cherie azonban vereséget szenvedett, míg Tony Blair simán vette az akadályt. Így az akkor még ifjú férj kezdhette meg a felemelkedést a párt karrierlétráján, amlyen 1997-ben a kormányfői tisztségig jutott.

Hitvese jó ideig igyekezett távol tartani magát a politikától, és - lánykori nevén - ügyvédi praxisát építgette, az emberi jogok elismert szakértője lett. Az újságok címlapjára azonban többnyire nem ebben a minőségében, hanem valamilyen szerencsétlen megjegyzése vagy lépése miatt került. Az elmúlt hetekben például azért zúdítottak rá sortüzet ellenzéki képviselők, mert külföldön pénzért tartott előadásokat. A közélet tisztaságára ügyelő parlamenti bizottság a konzervatívok panasza nyomán várhatóan vizsgálatot is indít, hogy javaslatot tegyen, miként kellene módosítani a miniszterekre vonatkozó etikai kódexet.

Ha e kódex betűje ellen nem is, de a szelleme ellen mindenképpen vétett a toryk szerint Cherie Blair, amikor 100 ezer fontot vett fel egy ausztráliai előadás-sorozatért, az Egyesült Államokban pedig idén júniusban 30 ezer font ütötte a markát, amikor másfél órán át beszélt több mint kétezer - 60-95 dolláros jeggyel bejutott - érdeklődőnek a washingtoni Kennedy Centerben. Különösen ez utóbbi eset bőszítette fel a brit ellenzéket, hiszen az előadást nem jogászi, hanem miniszterelnöknéi minőségében tartotta, ráadásul éppen akkor, amikor férje amúgy is hivatalos látogatáson volt George W. Bush amerikai elnöknél.

Az asszonynak nem ezek voltak az első botlásai. 2000 januárjában például azért került a lapok címoldalára, mert az ellenőrök elkapták, amint jegy nélkül utazott a vonaton. Ennél kicsit hangosabb volt alig két hónappal később az a botrány, amely akkor pattant ki, amikor megakadályozta, hogy a Mail on Sunday hét végi lap megjelentesse a család volt dajkájának visszaemlékezéseit. Az ügy később megegyezéssel végződött, nyilvános beismerés kellett viszont annak a skandalumnak az elcsitításához, amely 2002 decemberében tartotta lázban a brit sajtót. Blair asszony Bristolban két lakást is vett egy bizonyos Peter Foster segítségével, akiről kiderült, hogy többszörösen elítélt csaló. Cherie tízperces nyilatkozatban volt kénytelen nyilvánosan bocsánatot kérni, arra hivatkozva, hogy fogalma sem volt a közvetítő múltjáról.

Azt persze nehezen értette meg a közvélemény, miért kellett ilyen zavaros ügyletbe keverednie a kifejezetten jól kereső ügyvédnek. A The Age című ausztrál lap elemzése az egyik lehetséges okot abban látja, hogy Cherie rendre rossz ingatlanüzleteket kötött. 1997-ben eladott islingtoni házuk becslések szerint ma már az akkori 665 ezer fontos ár háromszorosát éri, a botrányos körülmények közt, összesen mintegy félmillió fontért vett bristoli lakások értéke viszont egyenként mintegy 50 ezer fonttal csökkent. Blairék az idén 3,65 millió fontért vásároltak egy házat a Hyde Park közelében, de csak havi 8 ezer fontért tudják kiadni, miközben a jelzáloghitel törlesztése 13 ezer font.

A magas honorárium fejében tartott előadásokat helytelenítőknek válaszolva Cherie Blair gyakorta hivatkozik Margaret Thatcher volt kormányfő néhány éve elhunyt férjének példájára, Denis Thatcher ugyanis felesége miniszterelnöksége alatt is folytatta üzleti tevékenységét. A másik fél viszont általában azzal válaszol erre, hogy a férfi következetesen a háttérben maradt, Cherie Blair ellenben többször is látványosan szembement férje kabinetjével. 2002-ben például az ő irodája képviselte a nepáli gurka zsoldosokat a kormány ellen hátrányos anyagi megkülönböztetésük, alacsony nyugdíjuk miatt indított perükben. Ugyanabban az évben megsértette Izraelt és a nagy-britanniai zsidó közösséget, amikor egy súlyos öngyilkos merénylet után egy jótékonysági rendezvényen azt találta mondani, hogy "a reményvesztett palesztin fiataloknak nincs más választásuk, mint felrobbantani magukat". Legújabban pedig július végén a terroristaellenes rendelkezések ügyében bírálta a londoni kormányt, miután rendőrök a metróban lelőttek egy utóbb ártatlannak bizonyult brazil fiatalembert (HVG, 2005. július 30.). Miközben elismerte, hogy nagy nyomás nehezedik Londonra, egy malajziai jogászkonferencián egyebek közt hangoztatta: nem lehet úgy válaszolni a terrorizmusra, hogy azzal aláássák a legfontosabb társadalmi értékeket, és "csökkentjük jogunkat arra, hogy civilizált nemzetnek valljuk magunkat". Szavai megrökönyödést keltettek Londonban, férje azonban ezúttal is a védelmébe vette, mondván: valóban meg kell találni az egyensúlyt a polgári szabadságjogok és a biztonság között.

Nehéz eldönteni, mennyire véletlenek az ilyen elszólások. Könnyen lehet, hogy a következő hónapokban-években még gyakoribbak lesznek a miniszterelnökné önálló véleménynyilvánításai. Kockázatuk ugyanis egyre kisebb, hiszen Tony Blair nem kíván újra indulni a háromszor már elnyert kormányfői posztért, az aszony pedig kialakíthatja saját politikai arculatát arra az esetre, ha végül megfogadja Clinton tanácsát. Márpedig Cherie Blair esetleges politikai karrierjéről nem csak a volt amerikai elnök beszélt, a Daily Mail című londoni napilap értesülései szerint gyermekkora helyszínén, Liverpoolban már ki is nézték azt a választókerületet, ahol az asszony harcba szállhatna a képviselői mandátumért.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Egy nadrág, egy szoknya

Jó néhány előd példáját követheti a brit kormányfő felesége, ha végül úgy dönt, hogy kipróbálja magát a politikában.

Magyar előzetes érkezett Brad Pitt és Tommy Lee Jones sci-fijéhez

Magyar előzetes érkezett Brad Pitt és Tommy Lee Jones sci-fijéhez

Önnél is megvan? Átlépte az 5 milliárd letöltést a legnépszerűbb e-mail-alkalmazás

Önnél is megvan? Átlépte az 5 milliárd letöltést a legnépszerűbb e-mail-alkalmazás

Akkora Nürburgring-fan volt egy pár autós, hogy leutánozták a Google Térképen

Akkora Nürburgring-fan volt egy pár autós, hogy leutánozták a Google Térképen

Magyar halakat nevel Algériában a Fradi volt focistája

Magyar halakat nevel Algériában a Fradi volt focistája

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?

Betiltották Méhkeréken a feltűnő házakat

Betiltották Méhkeréken a feltűnő házakat