Jó néhány előd példáját követheti a brit kormányfő felesége, ha végül úgy dönt, hogy kipróbálja magát a politikában.

Jó néhány előd példáját követheti a brit kormányfő felesége, ha végül úgy dönt, hogy kipróbálja magát a politikában. A legkézenfekvőbb párhuzam Hillary Clintoné, aki tehetséges jogászként élt férje árnyékában, a politika csúcsáig segítve őt, majd házastársa karrierjének végén átvette a stafétabotot. Férje nyolcéves elnöki periódusa alatt egy ízben, 1993-ban már néhány hónapig - mint a betegbiztosítás utóbb sikertelennek bizonyult reformjának a felügyelője - politikusnak vallhatta magát, igazi karrierje azonban 2000-ben kezdődött, amikor New York állam szövetségi szenátorává választották. Egy közvélemény-kutatás szerint most a voksok 63 százalékát kapná, ha ringbe szállna az újraválasztásért. De ennél komolyabb terveik vannak a demokratáknak Clinton nejével: potenciális elnökjelöltjüknek tartják a 2008-as választáson.

Így ő is bővíthetné azon asszonyok névsorát, akik sikerrel elfoglalták férjük egykori posztját. Ilyen volt például a világ első női miniszterelnöke, az akkori Ceylonban, a mai Srí Lankán Szirimavo Bandaranaike, aki az után vetette bele magát a politikába, hogy férjét, az 1956-ban kormányfővé választott Solomon Bandaranaikét 1959-ben megölte egy buddhista szerzetes. Bandaranaike asszony 1960-ban miniszterelnök lett, és 2000-ben bekövetkezett haláláig még kétszer töltötte be ezt a tisztséget. Lánya, Csandrika Bandaranaike Kumaratunga pedig Srí Lanka jelenlegi elnöke, aki férje, az 1988-ban meggyilkolt marxista politikus, Vidzsaj Kumaratunga örökségét is továbbviszi.

Ugyancsak jórészt kegyeleti okokból, illetve a hagyományokat követve lépett - hosszas vonakodás után - politikai pályára egy másik nagy dinasztia, a Nehru-Gandhi család olasz származású tagja, az 1991-ben meggyilkolt volt miniszterelnök, Radzsiv Gandhi özvegye, Sonia. Az asszony 1998-ban egyezett bele, hogy az Indiai Kongresszus Párt vezére legyen. Egy évvel később csúfos vereséget szenvedtek a választásokon, ő maga azonban bejutott a parlamentbe, tavaly pedig győzelemre vezette pártját, de a kormányfői megbízatást nem vállalta. Hasonló utat járt be a bangladesi miniszterelnök, Khaleda Zia is, akinek az 1977-ben hatalomra jutott Ziaur Rahman elnök feleségeként évekig csak a családanya szerepe jutott, ám miután 1981-ben megölték férjét, előbb a Bangladesi Nemzeti Párt alelnöke, aztán elnöke, az 1991-es választási győzelem után pedig kormányfő lett. 1996-ban elvesztették, majd a 2001. októberi voksoláson visszaszerezték a hatalmat, s az özvegy újra a kabinet élén áll.

Szintén házastársa politikai karrierjét kívánta egyengetni a Fülöp-szigeteki Corazón Aquino, ám végül ő maga lett 1986-ban hat évre az ország államfője. Férje, Benigno Aquino ellenzéki politikus 1983 augusztusában tért haza külföldi emigrációból, és nyomban a Ferdinand Marcos vezette diktatúra elleni harc mártírja lett, miután még a repülőgép lépcsőjénél lelőtték. Özvegye aktívan bekapcsolódott a demokráciáért vívott harcba, ami Marcosék megbuktatásával és Aquino asszony elnökké választásával végződött. A politikai csatát azonban a Marcos család sem adta fel: a gigantikus cipőgyűjteményéről is híres egykori first lady, Imelda próbálkozott újra, és 1992-ben be is jutott a képviselőházba, de három évvel később megbukott mint államfőjelölt.

Imelda Marcosról egyébként azt tartották, hogy férje elnöksége idején is komoly beleszólása volt az államügyekbe, ami ugyancsak nem rendkívüli. A legendássá vált példa az argentin Evita Perón, aki - noha hivatalos "sarzsija" nem volt - közismerten 1949-ben elnökké választott férje, Juan Perón aktív támasza volt a politikában is. Ugyancsak különösebb beosztás nélkül, de a kínai politika befolyásos szereplőjévé, a kulturális forradalom egyik vezérévé vált Mao Ce-tung felesége, Csiang Csing, míg a román diktátor, Nicolae Ceausescu hitvese, Elena rangot is kapott a hatalomhoz: egészen a miniszterelnök-helyettességig vitte. Ők mindketten a bíróság előtt - életfogytiglani, illetve halálos ítélettel - végezték karrierjüket, de volt dolga a törvényszékkel a dél-afrikai nemzeti hős, Nelson Mandela volt feleségének is. Winnie Mandelára, aki - míg férje 1964-1990 között az apartheid börtönében volt - az Afrikai Nemzeti Kongresszus egyik befolyásos vezetője lett, 1991-ben azért szabtak ki utóbb pénzbírságra enyhített 6 éves szabadságvesztést, mert köze volt egy kisfiú 1989-es elrablásához és meggyilkolásához, két éve pedig csalás miatt ítélték börtönre (HVG, 2003. május 3.). Népszerűségének azonban nem nagyon ártottak meg a perek: 1994-ben és 1999-ben is beválasztották a parlamentbe, 1994-1995-ben pedig kulturális miniszterhelyettes is volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Monitor

Nőnek az égig?

Több magánakcióval is felhívta magára a figyelmet az utóbbi időben a brit kormányfő hitvese. Cherie Blair lépései talán egy önálló politikai karrier előkészítését is szolgálják, ám egyelőre csak heves bírálatot váltottak ki.

2400 új fotó került elő a Ground Zeróról

2400 új fotó került elő a Ground Zeróról

Nyílvessző ment át a sirály testén, mégis életben maradt – fotók

Nyílvessző ment át a sirály testén, mégis életben maradt – fotók

Janikovszky Éva fia szerint elfelejtették meghívni édesanyja szoboravatójára

Janikovszky Éva fia szerint elfelejtették meghívni édesanyja szoboravatójára

Rajmund kölyökkutyákat lopott, majd eladta

Rajmund kölyökkutyákat lopott, majd eladta

Gazdag külföldieket csábítana Szaúd-Arábia, de igen komoly ennek az ára

Gazdag külföldieket csábítana Szaúd-Arábia, de igen komoly ennek az ára

Letiltotta a Facebook az ikonikus Led Zeppelin-lemezborítót

Letiltotta a Facebook az ikonikus Led Zeppelin-lemezborítót