Niki Lauda ifjú barátnőjétől, Christine Vranitzky pedig exkancellár férjétől kapott új vesét. Az orvostudomány szerint a szerelemből adott szervek sokáig működhetnek, mivel a transzplantációhoz immár a vércsoportoknak sem feltétlenül kell megegyezniük.

Niki Lauda megkapta élete negyedik veséjét. Az első kettőt még születésekor, ezek azonban a kilencvenes években végleg felmondták a szolgálatot, ezért a ma 56 esztendős többszörös világbajnok autóversenyző 1997-ben a testvérétől, Floriantól jutott új veséhez. Orvosi tapasztalatok szerint egy beültetett vese átlagosan tíz évig funkcionál hibátlanul, ha pedig a szervadó élő személy, akkor hosszabb időt is kibír. Lauda esetében azonban, bár nem telt ki a tíz esztendő, orvosai ezen a nyáron újabb veseátültetést tartottak szükségesnek. A Forma-1 versenyek és az osztrák belpolitika állandó kommentátoraként szereplő, emellett saját fapados légitársaságánál pilótáskodó Lauda folyamatosan a nyilvánosság előtt él, ezért gyorsan szemet szúrt egy hónapos eltűnése. Mint kiderült, a legnagyobb osztrák kórház, a bécsi AKH transzplantációs osztályára vonult be, ahol új vesét kapott - méghozzá 26 esztendős barátnőjétől, a légitársaságánál stewardessként dolgozó Birgit Wetzingertől. "Hihetetlen, hogy egy fiatal nő ilyen lépésre szánta magát. Egy dolog a személyes vonzódás, és más a szervajándékozó áldozatkészség" - nyilatkozott a műtét után a News című osztrák hetilapban Lauda, elárulva, hogy partnere gesztusa sokkal nagyobb súllyal nehezedett rá, mint maga a műtét.

A nyár meghozta a másik híres "szerelmes vesét" is Ausztriában. A 67 esztendős Franz Vranitzky, aki tíz esztendőn át állt kancellárként az ország élén, feleségének adta egyik veséjét. Christine Vranitzkynak ez már a harmadik veseátültetése. Még a nyolcvanas években édesanyja veséjét kapta meg, de az sohasem funkcionált. Utána egy agyhalott férfi szervével élt 17 esztendeig, messze túlszárnyalva az átlagos elhasználódási időt. A mostani műtétet az AKH orvosai hónapok óta készítették elő, a politikus és felesége egymás melletti műtőasztalon feküdtek, és ez az újfajta közösség még inkább összekovácsolta a 43 éve tartó házasságot.

Az "élő transzplantáció" az operációt végző orvosok szerint sokkal hatékonyabb, hiszen ilyenkor a vese kivétele és beültetése szinte egy időben történik, így az új szerv átlagosan kétszer olyan hosszú ideig marad működőképes, mint a halottól származó. Ráadásul, ami kevéssé ismert, ma már a vércsoportegyezés sem előfeltétele a csereberének. Ez önmagában 30-50 százalékkal megnöveli a lehetséges átültetések számát, és a sikeres műtétek aránya meghaladja a 90 százalékot - számolt be a korszakalkotó tudományos eredményről az amerikai Johns Hopkins egyetem orvosi teamje. Az eljárás lényege, hogy a beteg véréből a műtét előtt kiszűrik az antitesteket, amelyek kilöknék az eltérő vércsoportja miatt testidegennek érzékelt szervet. A kilökődést megakadályozó gyógyszereket a műtéten átesetteknek életük végéig szedni kell, de ettől azok sem menekülhetnek meg, akik egypetéjű ikertestvérüktől kapnak vesét.

A sajtó egyre gyakrabban ad hírt olyan élő transzplantációról, amikor a donor nincs rokonságban a szervre szorulóval, csak érzelmi szálak kötik össze őket. A szervátültetésre várók száma azonban még mindig sokkal nagyobb, mint ahány pótszerv rendelkezésre áll, származzék akár élőtől, akár elhunyttól. Olyannyira, hogy egy vesére átlagosan 5-7 évig kell várakozni, pedig Ausztria a szervátültetések európai listáján Spanyolország mögött a második helyen áll (egymillió lakosra 23,8 pótszerv jut), ami nem utolsósorban az 1982 óta létező, meglepően liberális törvény következménye. Ez ugyanis egyértelműen a kegyelet értéke elé helyezi az egészség helyreállításának fontosságát, így megengedi az agyhalált szenvedettek szervének kivételét - hacsak az elhunyt még életében, illetve hozzátartozói a halála után írásban nem tiltják ezt meg. Az élők közötti szervátültetésnél sincs olyan jogi szigor, mint például Németországban, ahol csak rokonok, illetve egymáshoz érzelmileg közel állók között engedik a transzplantációt, nehogy felvirágozzon a szervkereskedelem.

Németországban máig tart az a per, amelyre egy úgynevezett kereszt-veseátültetés miatt került sor. Egy német házaspár férfi tagja szorult transzplantációra, felesége vállalta is a veseadást, de a vérük nem fért össze. Az interneten ismerkedtek meg egy svájci házaspárral, amelyik hasonló helyzetben volt, csak ott a feleségnek volt szüksége új vesére. A német férfi a svájci férfitól kapott vesét, a felesége pedig a svájci asszonynak adott a sajátjából. A rigorózus német törvények miatt a műtéteket Svájcban végezték, egyébként teljes sikerrel. A mintegy 80 ezer svájci frankos költséget azonban a német társadalombiztosítás nem volt hajlandó kifizetni, arra hivatkozva, hogy a törvények akkor is érvényesek, ha a műtét külföldön történik. A perben a német házaspár már azt is felhozta mentségére, hogy svájci sorstársaikkal időközben lelkileg is nagyon közel kerültek egymáshoz.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt Franco Zeffirelli világhírű rendező

Meghalt Franco Zeffirelli világhírű rendező

13 tanácsot és egy videót adott a közútkezelő a nyári M7-es használatához

13 tanácsot és egy videót adott a közútkezelő a nyári M7-es használatához

Baseballütővel kérte számon a lassú autózást egy kamionos

Baseballütővel kérte számon a lassú autózást egy kamionos

Egyszerűen bonyolódik az Apple imádott-utált rendszere

Egyszerűen bonyolódik az Apple imádott-utált rendszere

Ne feledje, szombattól indul a nagykörúti pótlóbuszozás

Ne feledje, szombattól indul a nagykörúti pótlóbuszozás

Gáláns ajándék: egymillió dollárt költött saját születésnapjára Trump a Facebookon

Gáláns ajándék: egymillió dollárt költött saját születésnapjára Trump a Facebookon