Ismét régi fényében pompázik a belga főváros egyik jelképe, az Atomium. A rekonstrukció miatt több mint egy éve bezárt brüsszeli nevezetességet a jövő év elején újra megnyitják.

Valóságos médiaeseménnyé vált a belga fővárosban, amikor szeptember 15-én pontban déli 12 órakor a helyére emelték az Atomium gömbjeit borító fémburkolat utolsó darabját. Ezzel befejeződött a futurisztikus építmény külső felújításának leglátványosabb szakasza, a vasmolekula atomjait szimbolizáló kilenc gömb külső héjának a cseréje. Az erősen megfakult-megkopott eredeti alumíniumlemezek helyére polírozott rozsdamentes acél lapok kerültek, így a Heysel-fennsíkról 102 méteres magasságával Brüsszel fölé magasodó építmény fényesebben csillog, mint valaha. A látogatók előtt 2004 szeptemberében bezárt Atomium rekonstrukciója ezzel nem ért véget: az acél tartószerkezettől kezdve az elektromos vezetékeken és az épületgépészeti berendezéseken át a hatalmas ablakokig mindent kijavítanak vagy kicserélnek. Ha minden a tervek szerint halad, 2006 januárjában átadják a kívül-belül megújult épületet.

Senki sem sejtette 1955 januárjában, amikor André Waterkeyn mérnök először bemutatta akkor lélegzetelállítóan merésznek tetsző elképzelését a legnagyobb belga acélipari vállalatok képviselőinek, hogy az építmény túléli a három évvel később esedékes világkiállítást. Sőt az Atomium ugyanolyan jelképe lett Brüsszelnek, mint amilyen az Eiffel-torony Párizsnak, olyannyira, hogy idegenforgalmi vonzerejét tekintve a Manneken Pis egyenrangú vetélytársává nőtte ki magát. A világkiállításra készülődő belga iparosokat persze azonnal megragadta Waterkeyn ötlete, hiszen mindenben megfelelt a várakozásaiknak: a háború utáni gazdasági fejlődést felgyorsító tudományos forradalomnak állított emléket, miközben a megvalósítás a belga nehézipart és műszaki gondolkodást dicsérte. Másfél évig tartó előtanulmányok és laboratóriumi kísérletek után, 1956 őszén kezdődött a kizárólag magántőkéből finanszírozott építkezés, amely további 18 hónapot vett igénybe.

Waterkeyn nem tett egyebet, mint hogy a vasmolekula belső szerkezetének sematikus modelljét az eredeti 165 milliárdszorosára nagyította, majd az így kapott kocka alakú konstrukciót esztétikai megfontolásokból az egyik sarkára állította. A 102 méter magas, összesen 2500 tonna tömegű építmény a kilenc, egyenként 18 méter átmérőjű gömbbel és az azokat összekötő 3, illetve 3,3 méter vastag, oldalirányban 29, átlósan 23 méter hosszú csövekkel három 35 méter magas acéllábazatra támaszkodott, és így tökéletesen stabillá vált. Az egész konstrukció a földre vetítve egy csaknem 95 méter átlóhosszúságú hatszöget foglalt el, a gömbökben elhelyezett kiállítótermek és egyéb helyiségek alapterülete mintegy 3 ezer négyzetmétert tett ki. A középső hengerben üzemelt a kontinens leggyorsabb liftje, amely másodpercenként 5 métert megtéve egy óra alatt négyszáz embert tudott feljuttatni a legalsó gömbből a legfelsőbe, ahol egy 140 férőhelyes étterem és egy egyszerre 250 fő fogadására alkalmas kilátóterasz nyílt. Az Atomium óránként 3 ezer személyt szállítani képes mozgólépcsőinek sem igen akadt párjuk Európában, a leghosszabb 35 méteres volt.

A belga hatóságok csak úgy járultak hozzá az Atomium felépítéséhez, ha azt rögtön lebontják, miután az expó bezárja a kapuit. Így Waterkeyn és a kivitelezési tervek elkészítésében közreműködő építészek, André és Michel Polak eredetileg azzal számoltak, hogy az építménynek mindössze hat hónapot kell kibírnia. Ám olyan átütő volt az Atomium sikere, hogy megkegyelmeztek neki. Nem vállaltak különösebb kockázatot: a mostani felújítást megelőző vizsgálatok szerint a fő teherhordó szerkezetek négy és fél évtizedes korukat meghazudtoló állapotban voltak, igaz, az építmény egészében meglehetősen lepusztult.

Szakemberek egyöntetű véleménye szerint az Atomiumra már a nyolcvanas évek eleje óta ráfért volna egy alapos felújítás, de az intézményt üzemeltető közhasznú társaság az apadó bevételekből képtelen lett volna finanszírozni a beruházást. A tulajdonos belga főváros sem volt képes egymaga vállalni a költségeket, ám a szövetségi kormány sokáig vonakodott segítséget nyújtani. Felmerült annak a lehetősége is, hogy az állandó és időszaki kiállításoknak otthont adó Atomiumot egyszer s mindenkorra bezárják, és csak kívülről hozzák rendbe. Végül sok huzavona után a kilencvenes évek második felében a belga szövetségi állam és a brüsszeli régió partnerségi megállapodást kötött, amelynek értelmében belga és európai fővárosi funkcióinak ellátásához Brüsszel bizonyos kiemelt projektekre nagyobb anyagi hozzájárulást kapott a központi kormánytól. Az Atomiumról 2001-ben született döntés: a mintegy 23 millió eurót felemésztő teljes rekonstrukciót a belga szövetségi büdzséből 15 millió euróval támogatják, a kiadások többi részét Brüsszel és az üzemeltető viseli. Szuvenír lett az elhasználódott alumíniumborításból: darabját ezer euróért kiárusítva közel egymillió euró jött össze a felújításra.

Az elengedhetetlen korszerűsítés ellenére amennyit csak lehet, igyekeztek megőrizni az építmény eredeti jellegéből, az 1950-es évek hangulatából. Az egyetlen feltűnő változás, hogy a korábbi bejárat mellett egy új üvegpavilont építettek a jegypénztárak, a mosdók és a ruhatár számára, a földön lévő gömböt "tartó" eredeti fogadótér szűkösségére ugyanis már régóta panaszkodtak az alkalmazottak és a látogatók. Fénykorában évente 400 ezren is felkeresték a létesítményt. Henri Simons, az üzemeltető közhasznú társaság elnöke, aki egyben a brüsszeli polgármesteri hivatal városfejlesztésért felelős tanácsosa, nem rejtette véka alá ambícióit: ezt a számot jövőre újra el akarják érni, 2007-ben pedig már 750 ezer belépőjegyet szeretnének eladni.

VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rózsásan látják a helyzetet a magyar vállalkozók. És Ön?

Rózsásan látják a helyzetet a magyar vállalkozók. És Ön?

Lecsukták a floridai nőt, aki leadta a rendőröknek férje pisztolyát

Lecsukták a floridai nőt, aki leadta a rendőröknek férje pisztolyát

Gulyás a klímavédelemről: Nincs ok a sietségre

Gulyás a klímavédelemről: Nincs ok a sietségre

Kipróbálná már az iPhone-ok új rendszerét? Akkor ezt tegye

Kipróbálná már az iPhone-ok új rendszerét? Akkor ezt tegye

Börtönbe küldenék egy termékbemutató szervezőjét

Börtönbe küldenék egy termékbemutató szervezőjét

Tízszeresére drágul a Konakion

Tízszeresére drágul a Konakion